Ba, treaba nu-i usoara cu filmul asta… Pentru ca el incearca si, intr-o masura destul de mare reuseste, sa fie altceva. Sa fie altfel. Sa fie “un american” foarte europenizat. Are o imensa hiba. Dar despre asta vorbim cand trebuie, adica la sfarsit.
Filmul are cateva chestiuni foaaarte misto. Cadre, tata. Are niste cadre studiate cu atentie, minutiozitate. Are cadre de trecere cu rima peste minute bune. Are cadre frumoase care iti lasa timpul sa le admiri. Are cadre simetrice, de profunzime, de detaliu, toate contstruite cu o migala de care nu prea mai e timp in zilele noastre. Ce sa mai incolo si incoace, la capitolul imagine, filmul e unul din cele mai bune pe care le-am vazut in ultimii ani. Si nu cred ca exagerez.
Acuma, io am mai zis ca mi-s fan Clooney. Ca-mi place de el foarte mult, chiar daca, probabil pentru ca a fost descoperit destul de tarziu, e oleaca liniar in abordarea rolurilor. Felul in care rezolva insa fiecare partitura ma face sa-l admir. Are talentul si creierul necesare unui actor ca el sa fie in stare sa joace rolul aducandu-l la el. De data asta, mai vadeste o bucatica de talent pe care nu o vazusem inca la dumnealui: stie sa taca. Rolul pe care-l joaca, de lup singuratic, batrior si paranoic, nu e unul usor. Pentru ca nu are multe vorbe de care sa se agate. Nici multe personaje cu care sa relationeze. Cu toate astea, vazandu-l pe Clooney ducandu-si viata ciudata in micul oras italian, ajungi sa-i auzi gandurile, exprimate prin gesturi sau priviri. Sa asta nu-i putin lucru.
Inca o chestie de laudat la The American sunt ele. Asasina Violante Placido, inaccesibila si rece, dar sexy rrrrrau, la care se adauga un bucata curva putin trecuta, interpretata de Irina Bjorklund. Amandoua actritele arata foarte bine si asta ajuta filmul mult. Il fac mai usor digerabil.
Cu toate astea, tot ce-am zis de bine pana acum se duce pe apa sambetei din cauza scenariului. Te prinzi ca arma pe care a comandat-o fata aia e ca sa-l dileasca pe Clooney undeva, cam pe la mijlocul filmului. Si hai ca asta nu ar fi mare lucru. Dar finalul aduna toti mucii din Italia si da cu ei intr-o fasole a carei sorginte va las sa o alegeti. E ingrozitor cum el vine sangerand la volan sa moara in bratele ei. Uite-asa iubirea ei de curva ramane neimplinita, iar lui i se intampla cea mai temuta moarte: de propria arma. Iti vine sa arunci cu restul de popcorn de mocheta si sa urli: “hai, frate!!!”… Adica, inteleg ca au vrut sa fie altfel pana la capat, deci fara happy-end. Da’ chiar cred ca se putea mai bine decat ca intr-o telenovela bulgareasca de mana a treia.
Mult am scris. Concluzia: nu e un film pentru bizoni.
Buhu-huuu!! :))
M-ai facut curioasa.
salut,de ce nu mai aveti emisiunea french kiss:(?,aveati cea mai buna emisiune de la kissfm,e vreo speranta sa va mai auzim??
@Mady Huh?
@Roxana Stefana Curiozitatea e foarte buna la oameni, desi am auzit ca la pisici s-ar putea sa dauneze putin. 😀 Daca il vezi, chiar te rog sa revii cu impresii. Thx.
@claudiuss Nu mai avem emisiunea pentru ca a fost scoasa din grila de programe Kiss FM. Nu cred sa mai fie vreo sansa. Multumesc de intrebare, anyway.
tocmai de asta e mare clooney asta.textul in teatru si in cinematografie reprezinta 5%.textul nu are valoare.e un motiv ca sa-l joci.ceea ce conteaza cu adevarat este faptul cum reusesti sa-ti creezi personajul.conteaza foarte mult la actori cum reusesc aceasta trecere.cand intra in sala de repetitie,nu mai este clooney,j.deep etc.daca are de jucat un boschetar,se duce si sta 1 saptamana cot la cot cu boschetarii.plus faptul cum reusesc acesti actori sa aduca adevaruri reale personajelor.iar cel mai si cel mai important este puterea mintii.de asta este clooney cine este.pentru ca reusit sa transmita anumite vibratii publicului fara a vorbi,ci a-si face personajul mintal,a trai toate starile,a spune toate replicile etc doar mental.cam in felul asta se deosebesc actorii intre ei.
wow… desi se vede ca te-ai grabit sa scrii comm-ul asta, ai destul de multa dreptate. si te cam pasioneaza meseria asta, bag eu de seama… 😛
Dan,si eu vreau sa-l vad filmul asta
Recomandare film!-HOME
http://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU&feature=related
Mie mi-a placut,astept pareri din partea ta!
@Liviu Pai vezi-l si revino cu impresii.
@bumfuzzle O sa ma uit si o sa ma exprim.
@dan:oarecum sa zic ma pasioneaza.defapt inca sunt mic copil,sunt abia in clasa a 12-a la teatru,dar ce pot sa zic imi place arta.
pai e foarte bine. da-i inainte si nu te lasa! 🙂
dau inainte si cu asta,dar planurile mele de viitor se petrec undeva intr-un studio de radio mixand,de ce nu kiss fm:D,teatrul fiind prima mea dragoste,si cum vorba vine:prima dragoste nu se uita,momentan merg pe teatru,dar ma voi decide la sfarsitul clasei a 12-a ce aleg:ori facultatea de teatru ori facultatea de jurnalism.insa mai este pana atunci.se vor mai intampla o groaza de lucruri.sa vedem domniile lor de la ministerul invatamantului ce reforme mai fac:))
1. N-a fost împuşcat cu propria armă, dar şi-a “meşteşugit” impecabil personajul perfect. (Fiind chiar unul dintre producătorii filmului)
2. Finalul e deschis. Nu e sigur şi nici obligatoriu că o să moară.
“The American” este pentru George Clooney, ce “Magnolia” este pentru Tom Cruise.
@Domnu’ Georgescu 1. Ok. Poate am retinut eu gresit. Despre personaj sunt insa absolut de acord cu tine. E perfect.
2. Daca finalul e deschis, asta il face cu atat mai prost. Adica n-ar fi numai chicios de tragic, ci pur si simplu ridicol, daca ar aparea acum un sequel in care am vedea cum a scapat eroul.
Lui Cruise i-a iesit mai bine. 🙂
N-aș vrea să intru într-o polemică pe tema asta, pentru că fiecare percepe un film în felul său, dar finalul deschis se încadrează perfect ideii filmului; îi dă o notă de uniformitate.
Trecutul personajului este incert: nu știm de unde vine, cum a ajuns acolo, pentru cine lucrează, familie, nimic. Și asta pentru că este irelevant. Pentru mesajul filmului toate astea nu contează. La fel cum la final, este incert dacă moare sau scapă sau ce se va întâmpla cu viața lui mai departe.
Una peste alta, cum ai spus și tu, nu e important de unde vine sau încotro se îndreaptă; importante sunt trăirile lui.
Din punctul meu de vedere, polemicile sunt cele mai prolifice conversatii. Nu sunt de acord ca asta este un final perfect. E adevarat ca aici parerile sunt cat se poate de subiective, insa intensitatea la care ajunge sfarsitul filmului contrasteaza prea tare cu restul, in care, desi Clooney joaca genial interiorizarea emotiilor, la suprafata ramane rece. Raman la parerea mea: imagine superba, Clooney foarte bun, poveste proasta.
Fair enough.
dane , genial film . acum l.am terminat de vazut , super tare mersi !!!!!