The Butler

butler_ver2_xlg

Inainte de a citi orice fel de recenzie, de a urmari orice reactie pe facebook, inca de la prima secunda a trailerului, am zis ca vreau sa vad filmul asta neaparat. Pentru ca e cu Forest Whitaker, iar pentru mine el este unul din cei mai mari actori ai epocii noastre. Da, la mine in carnetel el este acolo sus, impreuna cu Morgan Freeman. Evident ca la acest prim motiv s-au adaugat apoi cele care ne-au manat pe toti sa ne inghesuim in salile de cinema: oleaca de voyeurism care-ti da ghes sa-ti bagi nasul in culisele Casei Albe (din care, intre noi fie voba, ni se dezvaluie prea putin), dorinta de a vedea cum interpreteaza marile staruri de la Hollywood roluri de presedinti americani, spirit gregar care nu te lasa sa stai acasa cand vezi ca toti prietenii cool s-au dus la film si au iesit extaziati.

Despre amicul Forest pot spune ca eu cred ca joaca rolul vietii lui. Il duce simplu, cu natureletea rarisima a oamenilor eleganti. Nimic nu-i fortat, nici macar in extremele de varsta ale rolului sau de compozitie. A reusit sa inteleaga si sa transmita perfect esenta vietii omului modern, epifania rotitei capitalismului: atata vreme cat intelegi ca a te ploconi oricat de umil in fata zeului-munca nu-i o rusine, vei avea demnitatea sa pasesti mandru si drept in societate. El a priceput repejor si a ales sa-si traiasca viata simplu, fara farafastacuri, fara complicatii, intelegand multe. Din pacate, un singur lucru i-a scapat, pana aproape de sfarsit: incapacitatea fiului sau de a-l intelege. El n-a avut tata in adolescenta, n-a avut impotriva cui sa se razvrateasca, iar atunci cand fiul lui mai mare il infrunta incaseaza lovitura in plin suflet, luat pe nepregatite.

N-am sa intru in mai multe detalii, pentru a va lasa pe voi, cei care inca nu ati vazut filmula asta, sa le descoperiti singurei. Asa-i frumos. Va mai spun, insa, ca aveti o distributie pe care nu prea aveti voie sa o ratati: Mariah Carey, Oprah Winfrey, Vanessa Redgrave, John Cusack, Cuba Gooding Jr., Lenny Kravitz, Robin Williams, Jane Fonda (si astia nu-s toti!)

De data asta nu prea cred nota pe care o acorda IMDB. Mi se pare mult prea mica. Din cate am inteles eu de prin comentariile de acolo, si-a bagat eterna si fascinanta notiune de “politically correct” coada. Nu ma intereseaza pe mine cenzura lor tampita. E un film care mie mi se pare foarte bun. La fel cum foarte buna mi se pare ideea de a pune megastaruri in rolurile presedintilor americani bazandu-se prea putin pe asemanarea fizica (exceptie facand John Cusack, care seamana izbitor cu Nixon). E totusi un rol de Presedinte, nu oricine il poate juca.

Un film de vazut si de avut acasa, pentru ca e genul de film de care ti se face pofta sa-l revezi la un moment dat.