The King’s Speech

Englezii sunt altfel decat noi. Desi, vorba aia, doar o maneca ne desparte, la ei sunt tot felul de mici diferente care ii transforma pe ei in niste ciudati in ochii nostri, iar pe noi in alti ciudati, in ai lor. Ei circula pe cealalta parte, au doua robinete, unul de apa calda si altul de apa rece, mananca de dimineata ce mancam noi la pranz, considera pariul o virtute nu un viciu. Cu toate astea, englezii au reusit si reusesc in continuare sa dea tonul intr-o multime de domenii, incepand cu stiinta si terminand cu muzica. Exact cum fac ei trebusoara asta nu se stie, cert este ca axioma de mai sus este valabila si in cazul filmelor. Un film englezesc are un ceva al lui care il face mai lent decat un film american, dar mai rapid decat unul european… mai putin previzibil ca unul american, dar mai usor digerabil decat “capodoperele” post-modernismului european.

The King’s Speech nu are cum sa nu fie un film englezesc, ca doar despre Monarhia lor e vorba. Va dati seama ca nimeni n-ar fi putut obtine 8.5 pe IMDB cu un film despre un Rege Britanic, fara sa aiba acelasi sange in vine ca si Suveranul sau. Tom Hooper a facut un film mare. Bazat pe o poveste din care nu putea sa nu iasa un film mare. Monarhi morti, fii razvratiti care aleg o femeie in locul unei tari, fii cu deficiente de vorbire care ajung pe Tron in prag de razboi. Suna al naibii de familiar, dar nu e povestea lui Carol al II-lea, prusacul nostru mare crai. Ci a lor si a crailor lor.

Filmul nu este, de fapt, altceva, decat o relatie actoriceasca superb plasmuita intre Geoffrey Rush (cu  adanca plecaciune pentru ce face el acolo) si Colin Firth, care alcatuieste cum nu se poate mai bine personajul puternicului monarh in invelisul sau de frustrare balbaita.

Singurul lucru care nu mi-a placut este actorul pe care l-au gasit pentru Churchill. Noroc ca nu are cine stie ce partitura de jucat. Ramane insa unul din cele mai bune filme pe care le-am vazut de foarte multa vreme incoace. Recomand cu toata inima.

  1. Ramona 17 February 2011
  2. Mihaela 18 February 2011
  3. Roxyka 19 February 2011
  4. danfintescu 20 February 2011
  5. Ramona 20 February 2011
  6. miss elynn 22 February 2011
  7. CIPRIAN 26 February 2011
  8. portocala 28 February 2011
  9. yulik2531 3 March 2011
  10. danfintescu 7 March 2011
  11. yulik2531 7 March 2011
  12. danfintescu 19 March 2011

  Add Your Comment

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.