The Lincoln Lawyer

Justitia s-ar  putea sa fie oarba, insa oamenii care o slujesc nu sunt nici pe departe lipsiti de vedere. Nici macar nu-ti trebuie cine stie neuroni hiper-activi ca sa-ti dai seama ca, de fapt, treaba asta cu justitia nu e altceva decat un mare meci in care poti castiga sau pierde indiferent de cine e vinovat. Totul se rezuma la un meci de box juridic intre procuror si avocat, cu tribuna plina de jurati si sub arbitrajul omenesc, asadar supus greselii, al judecatorului.

N-am de gand sa divaghez prea mult pe drumul asta si asa prea batatorit de alti oameni cu mult mai destepti si mai indrituiti sa vorbeasca pe tema asta decat mine. Folosesc platitudinea din paragraful anterior ca punct de pornire pentru un film foarte bun. Nu e o capodopera, dar, intre alte mii de filime cu avocati si cazuri intortocheate, isi ocupa locul lui fruntas.

Matthew Mc Conaughey, in afara de un nume foarte greu de scris, poarta cea mai mare parte din meritul pentru faptul ca The Lincoln Lawyer trece fluierand peste stacheta mediocritatii. Daca n-ar fi fost el, cu zambetul de golan simpatic, cu o arta a actorului puternic interiorizata, cam ruseasca pe alocuri, nu stiu daca scenariul, un pic cam intortocheat si cu mici fisuri pe ici-colea, ar fi reusit sa devina un film pe care sa-l urmaresti cu sufletul la gura de la inceput pana la sfarsit.

Subiectul e clasic, dar are si cateva surprize pe care n-am sa vi le stric aici. Cert este ca personajul principal are o lume cu niste valori foarte clar stabilite, chiar daca unele sunt rasturnate. Intreaga sa lume este insa demolata brusc de ETICA. Nu stiu unde fusese adormit monstrul asta, nu stiu in ce hruba a constiintei lui, dar, cand se trezeste, face prapad.

Marisa Tomei are un rol secundar in filmul asta. Sau, cum spun americanii, “supporting role”. Atata face. E un sprijin pentru dl. avocat. Ma asteptam la mai mult de la ea.

E un film pe care il recomand din toata inima. Cu mentiunea clara ca eu, personal, ma dau in vant dupa filmele cu procese, avocati si procurori destepti, asa ca, probabil, am fost putin subiectiv inca de la prima litera scrisa in acest post.

  1. runn3r 20 May 2011
  2. danfintescu 20 May 2011
  3. vlad hilitanu 21 May 2011
  4. danfintescu 21 May 2011
  5. vlad hilitanu 22 May 2011
  6. danfintescu 4 June 2011
  7. Andreea 7 June 2011
  8. Daniel 13 June 2011

  Add Your Comment

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.