The Rite

Stiu ca scriu din nou cu mare intarziere, despre un film care probabil ca nici nu mai este pe ecrane in momentul asta… dar scriu. Nu de alta, dar simt ca tradez blogul asta din ce in ce mai tare. Mai ales atunci cand data ultimei postari (in urma cu 20 de zile, in cazul de fata) ma priveste acuzator, iar eu raspund la comentarii lasate in urma cu trei saptamani. Nu stiu daca ma  mai citeste cineva. Ceea ce da nastere unui sentiment frumos: scriu pentru mine, pentru exercitiul de a scrie. Asta si pentru ca nu mi-am mai verificat traficul sau pozitia ocupata in blogosfera de foarte multe luni de zile.

Asaaaaa… filmul… “The Rite”, bazat pe fapte reale, nenica, porneste binisor, chiar de la subiect: Satana si exorcizarea lui prezinta interes din mai multe motive. In primul rand este fascinatia fata de rau, mereu insetata de “sange proaspat” iertat fie-mi calamburul. Apoi, avem succesul imens al seriei “Exorcistul”, care, in ceea ce priveste filmele aflate la granita dintre thriller si horror e acolo sus, in top, impreuna cu “The Omen”. Problema distributiei e rezolvata usor si singular de Sir Anthony Hopkins. Daca-l vezi pe el in rolul principal, restul nu mai conteaza.

Cu toate ca e binisor facut, cu efecte frumoase, cu un story care, desi isi mai pierde logica din firul narativ doar ca sa te faca sa tremuri mai tare in scaun, filmul nu este unul mare. Ar putea fi, dar nu este. De ce?… Nu stiu ce sa raspund la intrebarea asta.

Domnul Hopkins este magistral in actoria sa, desi am intrezarit niste urme ale lui Hannibal in batranul preot exorcist. Pana la urma, este oarecum normal. Atat un geniu criminal in serie, cat si cel mai eficace preot exorcist al Vatiacanului se indeletnicesc cu unghere intunecoase ale spiritului si mintii umane, pe care le subjuga sau de care se lasa stapaniti. Oricum, jos palaria sau, pentru a fi in ton cu sangele albastru, sa ridicam usor un colt de gura si jobenul.

Replica pe care i-o da Colin O’Donoghue, baiatul frumos din the supporting role, nu e una rea. E corecta, fara a straluci.

As fi preferat insa ca viziunile de cai cu ochi rosii si Baal cel pamantiu sa nu apara atat de clar. Dracul dezvaluit isi pierde mult din puterea de a provoca teama. Poate asta sa fie gaura din cascaval pe care o tot caut eu in ceea ce priveste filmul asta.

De vazut, oricum.

  1. bebe`roz 25 April 2011
  2. Florin Grozea 26 April 2011
  3. aida 26 April 2011
  4. radu 29 April 2011
  5. M.M 1 May 2011
  6. Mirela 7 May 2011
  7. danfintescu 15 May 2011
  8. RCN 16 May 2011
  9. Mirela 16 May 2011
  10. danfintescu 19 May 2011

  Add Your Comment

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.