The usual Illusionist

Aseara am facut un lucru care imi place la nebunie si pe care nu am mai avut ocazia demult sa-l fac. Sa ies sambata seara cu sotia mea la film, dupa care sa ajung acasa devreme. Fara locuri cu lume multa, fara fum si zgomot, fara muzica data tare, fara sa trebuiasca sa fac frumos… Extrem de relaxant, mai ales ca ma asteapta o saptamana extrem de plina.

Am vazut Iluzionistul. E un film bun, scris pe calapodul The Usual Suspects. Insa de data asta totul este imbracat in stralucirea curtii austriece, iar misterul este adancit de personajul principal, Eisenheim (casa de fier – in lb. germana), care este un iluzionist de o factura cu totul speciala. Calatorind in toata lumea, el a ajuns la un grad de cunoastere foarte mare si poate performa trucuri pe care altii nu le pot face, ceea ce il umple de mister si il transforma intr-un soi de guru mistic pentru spectatorii sai. Cam atat despre scenariu, care este putin cam prea transparent pe alocuri, mai ales pentru un spectator cu oarecare experienta. Ca regie si imagine, Iluzionsitul este un film corect, cu multe cadre extrem de pline de traire. Regizorul Neil Burger reuseste sa infatiseze foarte bine epoca respectiva, desi actiunea filmului se petrece in Viena, iar el a fost filmat la Praga.

10m1.jpg

Edward Norton face ca de obicei un rol excelent, desi nu l-as fi vazut niciodata in postura de barbat fatal care sa suceasca mintile unei frumoase ducese si sa aiba curajul de a-l infrunta fatis pe mostenitorul tronului uneia din super-puterile Europei acelor vremuri. Rolul principal feminin (si de altfel una din putinele femei care apar in acest film) este interpretat de Jessica Biel (Mary din Seventh Heaven), care nu prea convinge. E greu sa-i tii companie pe ecran lui Edward Norton, cu asta suntem cu totii de acord, insa prestatia ei este neconvingatoare pentru ca se vede ca nu poseda cultura generala necesara pentru un astfel de rol. Replicile, trairile, reactiile unei ducese care se indragosteste de fiul unui tamplar si renunta la tronul unui imperiu pentru dragostea sa apar la Jessica Biel foarte moderne. Este evident ca ea a adus rolul la ea, a transformat-o pe ducesa Von Teschen intr-o femeie a secolului XXI. Ramane insa o actrita foarte frumoasa.