Topu’ la bula mea – februarie 2021

Ce este “Topu’ la bula mea”?

După ce a apărut prima ediție în primăvara lui 2020, mi-am dat seama că ideea mea aduce împreună piese care, în mod normal, nu s-ar regăsi veci pururi în același loc. Am primit mesaje de la oameni care mi-au mulțumit pentru că i-am ajutat să descopere artiști de a căror existență habar n-aveau sau piese care s-au dus în playlisturile lor cu “șlagăre”. De asemenea, am primit multe mesaje de mulțumire de la artiști și manageri pentru recenziile de piese pe care le-am făcut pentru ei.

M-am hotărât să mă țin de topu’ ăsta lunar atâta vreme cât bula mea va răspunde cu măcar 10 propuneri la postarea de pe Facebook în care întreb lumea ce piese românești s-au lansat luna asta. Postarea apare mereu în ultima joi din luna respectivă, iar “Topu’ la bula mea” se publică întotdeauna în lunea următoare. Pentru luna februarie am avut 48 de  piese clasificate, un nou record, cu 10 piese mai mult decât luna trecută, când stabilisem deja un alt nou record. Mă bucur foarte tare să văd cât de multă lume apreciază Topu’ la bula mea.

Playlist de YT cu toate piesele din ediția lunii ianuarie găsiți aici.

Topu’ la bula mea este produs la Moving Records, are un logo făcut de  ZØLTAN și voce de la Ana Moga.

Top

Cum departajez piesele din “Topu’ la bula mea”

Ordonez piesele primite în comentarii după numărul de views pe zi pe care îl au de la lansare. Adică numărul de views din ziua în care fac topul împărțit la numărul de zile care au trecut de la lansarea piesei.

Top trending România

Ca să înțelegem ce se consumă pe YouTube în România, m-am hotărât ca, înainte de fiecare ediție de Topu’ la bula mea să vă spun și care este top 3 trending în momentul în care am scris topul. Așa, să ne facem o idee. Pe 1 în trending avem Polly și Bogdan DLP – “Cum mă tu”.

Tzanca Uraganu, John Albert, GP Blaze – “Ai intrat în viața mea ca într-un cazinou” pe 2.

Și pe 3 tot “Ai intrat în viața mea ca într-un cazinou”, dar în varianta cu Tzanca Uraganu solo.

Acum, că știm ce-i popular în România pe YouTube, hai să vedem ce se mai întâmplă-n bula mea.

Topu’ la bula mea februarie 2021

48. Mind If I Stay – “Close to Me” / 441 views / 10 februarie / 24,5 views

Una din cele 3 propuneri făcute de Zoltan luna asta, toate 3 foarte bune după cum veți vedea. Mind If I Stay sunt la a doua prezență în top, după “Tear” în octombrie. Le-am dat subscribe de atunci, aia fiind de fapt prima piesă a trupei.

Se pare că clujenilor de la Mind If I Stay le plac piesele lungi. “Close to Me” are peste 5 minute, dar merită ascultată, mai ales pentru ce se întâmplă pe finalul minutului 3. E aproape hipnotică, are ceva de Radiohead în ea. Și, fără să vreau să-i supăr pe ceilalți membri ai trupei, eu zic că “Close to Me” e scrisă pentru a pune accentul pe bass-ul lui Dan Vaida. El e adevăratul solist de data asta. Știu că mă repet, dar abia aștept să-i văd pe oamenii ăștia în concert. Am dat like, subscribe dădusem deja.

47. Ufe – “Drunken Song” / 293 views / 18 februarie / 32,56 views pe zi

E pentru prima oară când am în top o producție de la VRTW. VRTW înseamnă Vinyl, Rum, Tapas, and Wine și reprezintă, între altele, o gașcă de DJ foarte tehnici care îmbină funk, disco, rap și muzică de la noi din popor într-un stil care e unitar, dar, în mod bizar, e și individual. Dacă auziți de un party VRTW pe undeva, mergeți cu încredere. Muzica o să fie foarte ok. Vă garantez asta. Acuma, că i-am făcut destulă reclamă, hai să dau și din casă. Unul din DJ-ii de la VRTW este cumnatul meu, Iorga, cel care a făcut propunerea cu Ufe. Piesa e… cum i-o zice și numele. Dacă ai fost vreodată pârș, pardaf, clampă, rupt și altele asemena, știi despre ce vorbesc. De la ritmul nesigur și împleticit până la vioara aia care pare că se îmbibă în tot și-n toate, totul despre “Drunken Song” e beție. Da’ e bună piesa, merge și pe trezie, garantez. Că am încercat-o în ambele variante. Am dat cu subscribe la VRTW, că nu știu de ce nu o făcusem până acum.

46. Amalia Gaiță – “Moon Starer” / 278 views / lansată în 21 februarie / 34,75 views pe zi

Una din propunerile lui Mihai Moldoveanu de la Jazzy Bit pe luna asta, Amalia e la prima ei prezență în top, așa că îi urez bun venit. E un live session în care Mihai a cântat la bass, ceea ce face propunerea lui cu atât mai valoroasă. Eu când nu știu, recunosc. Iaca: eu nu am mai ascultat-o niciodată pe Amalia Gaiță, care e din Timișoara și care este mai face și fotografii pe lângă cântat.

“Moon Starer” e o piesă din aia care pare simplă dacă doar o auzi, dar care este genial de complexă dacă o asculți cu adevărat. Are niște jazz acolo, dar are și multe alte ingrediente care pe mine m-au făcut să dau like și subscribe canalului de YouTube al Amaliei și să-mi notez “Moon Starer” ca fiind de ascultat la ceas de seară, musai cu un pahar de vin bun, roșu.

 

45. Peter the Phantom feat. Călina Epuran – “Lazy” / 178 views / 23 februarie / 36,6 views pe zi

Ion Marinescu revine cu proiectul lui în top, lucru pentru care îi mulțumesc și, după ce la piesa de luna trecută a schimbat și vocea, luna asta s-a întors la Călina Epuran, la a șaptea piesă împreună. Ioane, o întrebare – dacă tot scoateți cam toate piesele împreună, oare n-ar fi bine să vă gândiți că, de fapt nu e vorba despre feat-uri?

Ca de fiecare dată am când vine vorba despre Călina am să mai zic o dată că are mult de lucru la pronunția în limba engleză care are mare nevoie să devină mai puțin… românească. Altfel, piesa e mișto, are un vibe light, care aduce zâmbetul pe buze. E surprinzător de vioaie pentru o piesă care, de fapt, e despre lene. La producție, însă, eu unul remarc progres. Așa că, pentru asta, felicitări!

44. Rime, Tobi Ibitoye și Hi-Def – “Real Art Never Dies” / 587 views / 13 februarie / 36,69 views pe zi

Liviu Tănăsoiu, adică Rime, propune piesa asta pentru care îi mulțumesc. E o plăcere oricând să mă întâlnesc cu o piesă pe care apare și Tobi, plus că Rime este unul din artiștii pe care i-am mai avut în top de câteva ori. Rime, îl știți, rapperul român care dă în engleză foarte bine, da?

“Real Art Never Dies” are un groove foarte bun, Rime e bun, refrenul lui Tobi este absolut fantastic. Să mai zic o dată că eu n-am cum să fiu obiectiv, pentru că sunt fan Tobi? Na, c-am zis. Ce nu știu e de unde să-l iau pe Hi-Def care nu pare român și dacă vă apucați să-l căutați pe net eu, personal, vă urez baftă. Poate mergeau niște linkuri și spre el, așa cum au primit Tobi și Rime. Oricum, “Real Art Never Dies” e una din piesele mele preferate de luna asta.

43. Vizi – “Thank You” / 858 views / 6 februarie / 37,3 views pe zi

Vizi se întoarce în top după o absență destul de lungă, propus de manager și iubită, adică de Zsuzsanna. Mulțumesc mult de propunere, întotdeauna o plăcere să mă întâlnesc cu muzica lui Vizi.

“Thank you” e, înainte de orice, o idee genială. Un clip făcut din 20 de ani de fotografii și filmări în care Vizi și muzica lui cresc frumos. Și e felul lui de a le mulțumi tuturor celor care i-au fost alături în tot acest timp. Vizi, am o singură problemă: m-am uitat cu atâta curiozitate la clip care m-a emoționat și m-a făcut și să zâmbesc, că jur că n-am reținut mai nimic din piesă. Dar cred că de data asta cam ăsta era și scopul. Felicitări pentru idee!

42. Aiona Purple – “Carusel” / 384 views / 21 februarie / 48 views pe zi

Încă o propunere venită de la cineva care n-a mai făcut niciodată propuneri pentru top: Nsddj Dragoș. Nici Aiona nu a mai fost niciodată în top până acum.

“Carusel” e o piesă mainstream, lentă, pop. Îi doresc mult succes Aionei, e la început de drum și ideea e să nu se oprească din muncit și mai ales din învățat, că mai e mult până departe.

41. We Are Numbers – “Gathering Storm” / 1.183 views / 5 februarie / 53,41 views pe zi

Pushki, cel care a propus piesa, a zis despre ea că e bună de lucrat picioare la sală. Eu vă pot spune că la secunda 19 am dat subscribe și like, deși vocea începe abia pe la minutul 1. Înainte să dați play vă avertizez că e o piesă cântată cu growl, care este stilul vocal specific pentru death metal. Adică nu e ascultabilă de către urechi neavizate. We Are Numbers e o trupă de metalcore din Brașov, iar “Gathering Storm” e foarte armonioasă, ducându-mă cu gândul spre heavy metal, dacă n-ar fi vocea și toba care pompează cu pedală dublă. Foarte bună piesa, bine-ați venit în top, vă mai aștept.

40. Domino – “Sacre Lips” / 663 views / 18 februarie / 60,27 views pe zi

Răzvan Sarivan, mulțumesc pentru propunere. Uite-așa am dat peste un proiect semnat la Global Records aflat foarte la început. Are doar 103 abonați pe canalul lui.

“Sacre Lips”, cu primul cuvânt pronunțat în franțuzeste, cred, e o piesă dance, cu ritm plin de energie, curajoasă așa, cu totul. Dacă am învățat ceva e că e bine să fii cu ochii pe astfel de proiecte apar de la Global, pentru că în spatele lor se asunde de obicei o strategie destul de bine pusă la punct.

39. Mande – “Din Suburbia” / 195 views / 26 februarie / 65 views pe zi

Andrei Mușat de la București FM îl propune pe Mande și cred că e premieră și la propunere și la artist în top, chestie care mă bucură foarte tare, mai ales că uite-așa am aflat de un artist despre ca nu știam nimic până acum.

“Din Suburbia” e rap, dar cu refren oarecum cântat peste niște chitară cu distors. Iar Mande pare un artist la început de drum, după cifrele pe care le are cam peste tot unde m-am uitat eu după el. Nu sună rău pentru început. Sper să mă mai întâlnesc cu el în top.

38. Green Shepherd – “Exodus” / 1.310 views / 12 februarie / 77,06 views pe zi

Artist nou în top, ceea ce pentru mine e mare motiv de bucurie, mai ales că e vorba despre cineva care nu doar că n-a mai fost niciodată în top, ci îmi era total necunoscut. Așa că, Alex Teodorescu, mulțumesc de propunere. Mai pune o bere pe listă la toate alea pe care o să le bem atunci când ne-om vedea în sfârșit.

Green Shepherd e ciudat atât ca stil (care m-a făcut să mă gândesc la Danzig și Black Sabbath mai de început așa), cât mai ales ca sound. Felul în care e plasată vocea față de instrumente în piesă, precum și feeling-ul general pe care ți-l lasă e muzica lor e instrumentală, cel puțin din punctul lor de vedere. Partea mea preferată din piesă e ce vine cam pe la minutul 3. Am dat like și subscribe.

37. SAVE – “Deep Water” / 166 views / 25 februarie / 83 views pe zi

Stelian Savu, adică SAVE, își propune singur piesa în top. Și spune că nu-i prea place să facă treaba asta. Stelian, eu zic că e cazul să te obișnuiești să-ți promovezi singur muzica în orice fel poți. Că sigur nu poate face asta nimeni mai bine decât tine. Piesa e lentă, dramatică și are refren bun. Doar pian și voce, dar cu o atmosferă bine conturată. De remarcat o optimizare a costurilor pe care o recomand și altora. Piesa cu care SAVE a fost în top luna trecută a fost filmată în aceeași locație, cu aceeași echipă, probabil în aceeași zi. Da, nu e vorba despre clipuri în adevăratul sens al cuvântului, dar e cu siguranță mai bine decât să pui o poză și atât.

36. Jack of all Trades – “La modu’ ăla” / 1.339 views / 14 februarie / 89,27 views pe zi

Atât Alex Teodorescu (solist vocal la Jack of all Trades), cât și Alex Ciungu au propus “La modu’ ăla” pentru topul de luna asta. Adică semn bun pentru trupă, din moment ce încep să primesc propuneri din mai multe părți.

“La modu’ ăla” n-a fost lansată degeaba pe 14 februarie. E piesă de dragoste despre iubiți care își doresc mereu mai mult, care sunt fericiți împreună. Dar nu e lălăială. E piesă mișto, cu cojones, cu schimbări surprinzătoare, mai că-mi vine să zic că-i una din piesele mele preferate de la Jack of all Trades. Și nu doar că-mi vine. Chiar e. Felicitări!

35. DJ Shiver – “You” – 272 views / 24 februarie / 90,67 views pe zi

Pe Shiver l-am cunoscut personal anul trecut, dar nu la un party, așa cum ar fi fost normal în trecut, ci la un show de standup comedy unde el și-a încercat talentul și în acest domeniu. E un om fain și mă bucur să-l am pentru prima oară în top. Mulțumesc Pandutzu pentru propunere. “You” e lansată pe YouTube Music și face parte din noul EP al lui Shiver, care se numește “Away”. Piesa are niște urme puternice de disco prin ea și recunosc că e cu totul altceva decât m-aș fi așteptat să aud de la DJ Shiver. Dar asta nu înseamnă că nu mi-a plăcut. Doar că m-a surprins.

34. Zoltan – “No Deal” / 2.132 views / 5 februarie / 92,70 views pe zi

Zoltan, e o bucurie să mă întâlnesc cu tine în top dintr-o mulțime de motive. Cel mai recent și totodată important din punctul meu personal de vedere este logo-ul frumos pe care l-ai făcut cadou topului. Al doilea e pentru că lucrezi cu un prieten comun, Vlad Cătană, un om pe care îl admir foarte tare. Iar al treilea e că ești unul din artiștii care a participat des la top, ceea ce înseamnă că te cunosc destul de bine. Și că văd evoluția ta frumoasă.

“No Deal” e o piesă grea, un vals negru, de refuz de iubire. E, cred, cea mai reușită antiteză a unui dans de nuntă pe care am auzit-o până acum. Violoncelul se potrivește perfect. Merita, poate, să fie un pic mai băgat în seamă, dar asta e, deja, o chestie personală, de gust. Zoltan, felicitări! Am dat like, că subscribe dădusem mai de mult.

33. Nazef – “Play with My Mind” / 280 views / 26 februarie / 93,33 views pe zi

Pandutzu e cel care îl aduce pe Nazef înapoi în top, lucru pentru care îi mulțumesc, pentru că nu mai trecuse pe aici de la ediția din iulie, când s-a clasat pe locul 25 cu Arabia.

“Play with My Mind” e compusă de Nazef, cu mix și master de la Christian Eberhard. Feeling-ul pe care mi l-a creat piesa asta e că aud main stage-ul de la Untold pe slow motion și sub apă. În același timp. Aș zice deep house, dar parcă e mai mult de atât. Oricum, felicitări Nazef. Cred că ești pe un drum foarte mișto și că ai un viitor frumos în față dacă te ții de treabă. Pandutzu, felicitări și ție pentru vizualul acestei piese. Nu știam că faci și de-astea. Bravo! Poate faci o cameră pe Club House și despre asta, ce zici?

32. Alex Șveț – “Visul” / 1.523 views / 11 februarie / 95,19 views pe zi

Propunerea de luna asta de la Alex Șveț, că doar e lucru știut că el e prezent cu o piesă nouă în fiecare ediție a topului de la prima și până acum, e o baladă. “Visul” are strofă în care Alex cântă un pic mormăit, parcă altfel decât până acum, iar refrenul e tipic pentru el. O piesă care i se potrivește. Bravo, Alex. Ne auzim la ediția din martie!

31. Tzu – “Mama” / 482 views / 23 februarie / 120,5 views pe zi

Tzu și-a propus singur piesa, lucru pentru care îi mulțumesc. “Mama”, după o spune și numele, e o piesă de 8 Martie. Nu știu dacă sunt multe piese de rap care să aibă subiectul ăsta, ceea ce e, în sine, o idee originală pentru care îl felicit pe Tzu. Îndrăznesc, totuși, să-i fac și o recomandare: poate ar fi bine să lucreze mai mult și mai atent la detalii, să facă piesele mai surprinzătoare. E un pic liniară “Mama”, ceea ce o face dificil de ascultat până la capăt.

30. Blue Velvet – “Spații goale” / 1.818 views / 12 februarie / 121,2 views pe zi

Încă o propunere de la Pushki luna asta cu care el vrea să mă surprindă, așa cum a făcut luna trecută. Ei bine, să știi că nu ți-a ieșit. Am fost în campania de mailuri de teasing pe care Blue Velvet a făcut-o înainte de lansare și chiar m-a făcut curios mesajul primit care era misterios și poetic. Felicitări pentru idee, că e originală. Nu știu însă și cât de eficientă a fost, că e tare ușor să zici “spam” înainte să vezi despre ce e vorba.

“Spații goale” e hipnotică, aducând un pic a Tricky sau orice alt artist de trip-hop vă place vouă. Asta din punct de vedere al instrumentalului. Vocea e cântată cu inflexiuni rock pe ici pe colo, uneori și cu un pic de jazz. Una peste alta, e o piesă foarte bună, una din preferatele mele luna asta. Am dat like și subscribe la Blue Velvet, care e trupă din Cluj pe care abia aștept să o văd pe scenă.

29. Peejay Vincent – “Inside Me” / 2.680 views / lansată pe 12 februarie / 157,65 views pe zi

MC Adryanno, nici nu știi cât de mult mă bucur că l-ai propus pe Peejay Vincent în top luna asta, pentru că e un om cu care m-am împrietenit acum mulți ani, la mare, mai ales datorită felului lui de-a fi: mereu zâmbitor, mereu optimist. În plus, am ajuns întâmplător la un concert de jazz ținut în Berceni, la o sală de sport unde se juca și ping pong, un concept ușchit, dar acolo am dat peste Vincent pe scenă. Când am auzit cum cântă jazz, am devenit fanul lui.

“Inside Me” nu este, însă, o piesă jazz, ci dance cu niște elemente care fac parte din categoria aia unde bagi orice muzică sună exotic: world music. E o piesă lungă, are peste 6 minute, dar e foarte ok. Te ia și te poartă cu ea, îți dă o stare mișto și eu cred că e bună de condus la drum lung și liber. Felicitări Peejay, te mai aștept în top.

28. George Pandrea cu Vali Umbră – “Autostrada Soarelui” / 1.717 views / 20 februarie / 190,78 views pe zi

Se întoarce și în ediția de februarie George Pandrea, cu o nouă colaborare cu Vali Umbră, după ce în ediția de ianuarie s-a clasat pe 35 cu o piesă fără emcee.

“Autostrada soarelui” are un beat foarte actual, de chill hip hop și mi se pare că e una din cele mai bune colaborări între George și Vali de până acum. Foarte mișto mood are beat-ul și mă bucur că piesa are o structură atât de aerisită încât să ne lase urechile să ne bucurăm și de el. Felicitări, George. Am dat like.

27. Antidot – “Freestyle Whoopty” / 4.119 views / 12 februarie / 242,29 views pe zi

E a doua oară când Andrei Gheban, adică Antidot își propune piesa în top. Mă bucur mult că s-a întors, mai ales că de data asta s-a întors și la rap.

Îmi place la Antidot că a învățat să facă absolut tot ce ține de muzica lui – de la versuri până la mix și master. Nu-s foarte sigur care e legătura între titlu și piesă, dar în rest, că “Freestyle Whoopty” e mult mai potrivită ca stil pentru Antidot decât era “Mai simți ceva”. Deci eu cred că e pe drumul cel bun.

26. Romaryo feat. Robert Georgescu and White – “Hammanda” / 5.038 views / 12 februarie / 296,35 views pe zi

Uite și prima propunere venită de la Mario Bischin, artist român din Sibiu, cu niște succes pe radio în România prin 2009 – 2010 și cu succes destul de mare ceva mai târziu în Polonia. Mario, sper că ești bine. Mult succes și mulțumesc de propunere.

Din cei artiști de pe piesă, eu doar pe Robert Georgescu îl știam dinainte. “Hammanda” are sound tipic pentru muzica dance ascultată în cluburile din România și, într-o lume normală, sunt sigur că ar fi făcut parte din setlisturile ascultate în multe cluburi, mai ales de fițe. O piesă pe care eu zic că o vom auzi pe plajă, la vară.

25. Alexu and The Voices Inside – “Boulevards of Promises” / 4.366 views / 19 februarie / 436,6 views pe zi

Alexu Spătaru e cel care propune “Boulevards of Promises” cu menținea “împreună cu formația”, sintagmă care, atunci când am citit-o în gând, jur că mi-a sunat cu un pic de reverb. Mă bucur mult să văd că, după ce în ediția din iulie anul trecut au fost propuși de Alex Teodorescu, de data asta artistul însuși vine și își propune piesa.

“Boulevards of Promises” este dintr-un live session filmat la cinematograful din Râșnov, care se numește “Amza Pellea”. Se încearcă refacerea lui printr-un proiect BCR pe care Alexu and The Voices Inside îl sprijină prin piesa asta. O idee foarte mișto, pentru care îi felicit. Alexu and the Voices Inside înseamnă așa: Sergiu Crișan – tobe, Cătălin Ciolan – chitară bas, Anca Cornelia Diaconu – pian, Bogdan Ioniță – chitară și Alexu Spătaru – voce, chitară, looping. Alexu and The Voices Inside e o trupă cu un sunet special, Alexu are o voce surprinzătoare, cu o răgușeală pe care n-aș fi zis că aș accepta-o la stilul ăsta, dar care chiar îmi place. Am dat like, subscribe dădusem deja. Ce să mai zic? Vedea-v-aș în concert!

24. Frequid feat. Yazee Jay – “Boot Now” / 1.515 views / 26 februarie / 757,7 views pe zi

Îi mulțumesc mult colegei Mihaela Borceanu pentru propunere. Miha, te mai aștept oricând cu propuneri în top, mai ales cu din astea care mă ajută să descopăr artiști de care nu mai auzisem până acum.

“Boot Now” e o caterincă de piesă, plină de energie, numai bună de festival și isterie, cu un sound foarte bine lucrat. Vă rog eu să vă luați timp să vedeți și tot clipul, pentru că e un exemplu excelent de chestii mișto pe care le poți face cu bani puțini și idei bune. Am dat subscribe canalului Pulsatil Records, care pare să-i aparțină lui Freqkid și like piesei. Și dacă tot veni vorba despre el, e cazul să știți că omul are niște colaborări cu nume grele la activ: Junkyard și Silent Strike.

23. Beck Corlan – “În doi” / 12.010 views / 14 februarie / 800,67 views pe zi

Una din propunerile lui Alex Teodorescu pe luna februarie pentru care îi mulțumesc, pentru că m-a ajutat să descopăr o artistă de care nu știam absolut nimic.

Și am descoperit o timișoreancă frumoasă și talentată, artistă independentă de mulți ani, care cântă ce vrea sufletul ei, cu multă sensibilitate și, cred eu, cu mult talent. Am dat like și subscribe. O singură observație am: piesele ei nu se pot adăuga la playlisturi din cauza unei setări pe care Beck o are la canalul ei de YouTube și nu cred că asta e o idee foarte bună, dar e cu siguranță motivul pentru care piesa ei lipsește din playlistul cu piesele topului lunii februarie.

22. Marius Dașcău – “Dragă lună” / 18.495 views / 10 februarie / 973,42 views pe zi

Piesa lui Marius este propusă de Anca Iulia Broc căreia îi mulțumesc pentru cele două premiere: propunerea ei și prezența lui Marius Dașcău în top.

“Dragă lună” e o piesă care poate fi ușor cântată doar cu voce și chitară. Și fix așa mi-o închipui, cântată seara, la foc. Până și orchestrația ei pop rock e făcută discret, lăsând mult loc între voce, chitară acustică și restul instrumentelor. De altfel, Marius are acompaniament de calitate superioară – o parte din trupa The Humans plus Muse Quartet. Una peste alta o producție foarte bună, felicitări Marius!

21. Alex Ștefănescu – “Cea mai sexy piesă” / 12.097 views / 17 februarie / 1.008,08 views pe zi

Alex Ștefănescu apare pentru a doua oară în top după ce în septembrie 2020 a ocupat locul 13 cu “Dacă, doi”. El a fost propus, acum ca și atunci, de managerul lui, amicul Cristi Stan de la Sublime România. Alex este un artist pe care eu l-am băgat în sertarul cu eticheta singer/songwriter la mine în tărtăcuță. Dar ultimele piese îmi arată clar că ar trebui să-mi revizuiesc comportamentul. El se transformă, cu succes aș zice eu, în artist pop rock. Ce rămâne, și ăsta-i un lucru de care mă bucur, e umorul din versurile și din atitudindea lui.

“Cea mai sexy piesă” e, cum abia am zis, funny. Dar are și ceva cojones dați de o chitară cu distors, refren care-ți rămâne în cap și este scrisă și compusă de Alex Ștefănescu, în timp ce Gabi Maga (chitarist la Vunk) semnează producția, mixul și masterul. O vorbă bună despre clip, care are idee, e provocator și are și umor, chestii care-s greu de obținut toate deodată, dar uite că vin și mai adaug una – o are în rolul de “cea mai sexy piesă” pe Kiara Anca Firan, motociclistă și actriță la TNB. E tare băiatul ăsta. Oare cine i-o fi manager?

20. Alexandra Ușurelu – “Ușor” / 21.871 views / lansată pe 9 februarie / 1.093,55 views pe zi

Mihaela Preda, mă bucur de două ori. În primul rând că topul de luna asta e primul la care participi, am primit două propuneri de la tine. Și în al doilea rând că ai adus-o pentru prima oară pe Alexandra Ușurelu în top, o artistă cu un proces de construcție foarte bine pus la punct, despre care am povestit acum câțiva ani chiar și la Mastering the Music Business, conferința de industrie muzicală pe care o organizez alături de colegii mei din RAW Music.

“Ușor” e o piesă scrisă de Bobby Stoica, soțul și eminența cenușie din spatele proiectului Alexandra Ușurelu. E o piesă tipică pentru Alexandra, care se adresează din toate punctele de vedere publicului ei. De notat că actrița din clip se numește Miruna Ușurelu, sora mai mică a Alexandrei. Bobby cântă la acordeon pe piesa asta și uite-așa am mai aflat de încă un instrument la care cântă omul ăsta. Alte prezențe notabile între instrumentiștii de pe “Ușor” – Nicu Patoi la chitară acustică și Claudiu “Nașu” Purcărin la tobe. Te salut cu drag, Nașe! Videoclip regizat de SAN – care pare pe val cel puțin la piesele propuse în Topu’ la bula mea.

19. Kev și Dice – “Minciuni” / 15.909 views / 16 februarie / 1.223,77 views pe zi

Una din propunerile venite de la Denis Nistor luna asta, pentru care îi mulțumesc fiindcă m-a ajutat să mai descopăr niște artiști de care nu auzisem până acum.

“Minciuni” e piesă trap, printre singurele de luna asta din top. De menționat mixul și masterul făcut de Zhao. În rest, Kev și Dice sună bine și îi felicit pe canalul lor de YouTube, Sheesh Nation, care a reușit să adune deja mai bine de 6,5 mii de abonați.

18. Dordeduh – “Desferecat” / 16.166 views / 16 februarie / 1.243,54 views pe zi

Foarte fericit sunt de propunerea asta din mai multe motive, toate precedând momentul în care am dat play. În primul rând pentru că ea vine de la Mihai Moldoveanu (Jazzy Bit) un om cu care am schimbat deseori opinii online despre industria muzicală a prezentului. În al doilea rând pentru că Dordeduh este un nume foarte bun de trupă, la fel cum “Desferecat” e un nume foarte tare de piesă.

Dordeduh e un duo: Edmond “Hupogrammos” Karban și Sol Faur aka Cristian Popescu, amândoi foști componenți Negură Bunget, un proiect românesc cu foarte mare succes afară, pe nișa lor. “Desferecat” e hipnotică și, deși se simte acolo o îmbinare de folclor și dark folk, ea rămâne o piesă metal, grea și frumoasă. De notat că de producția audio s-a ocupat un suedez, Jens Bogren, care a colaborat cu cei mai grei din categoria asta: Katatonia sau Moonspell, de exemplu. Mihai, mulțumesc de propunere. Am dat like.

17. Cazacov feat. Mr. Levy – “Sunt” / 18.116 views / lansată pe 14 februarie / 1.294 views pe zi

Alexandru Alexe, cel care a propus piesa, zice așa: “Bun de tot flăcăul, la început de drum, departe de casă”. Bun, cu asemenea recomandare, am dat play cu așteptări destul de mari.

Acuma, fără să vreau să-l umflu-n pene, Cazacov are un timbru care m-a dus un pic cu gândul la Vinnie Paz. Și Alexandru are dreptate. Bun de tot flăcăul. O vorbă de bine și despre refrenul lui Mr. Levy pe care l-am descoperit cu ajutorul unui prieten astă-vară și pe care de atunci îl ascult cu plăcere. Cazacov, pe mine m-ai câștigat. Cu subscribe, cu like și promit că și cu bilet cumpărat la primul concert la care te prind.

16. Kastelo & Rian Cult – “Baked” / 35.206 views / lansată pe 3 februarie / 1.354,08 views pe zi

Colega mea care scrie și la unsitedemuzica.ro, Silvia Trașcă, revine cu o propunere de la Rian Cult, un artist pe care tot ea l-a propus cu piesa “lemonade” în ediția din octombrie 2020.

“Baked” e o piesă dance, cu totul alt stil decât cealaltă. O producție foarte bună, sound lucrat cu atenție, temă mișto și o linie vocală care, cu puțin mai puține cuvinte, ar putea fi numai bună de festival. De menționat că a fost publicată pe canalul de YouTube Magic Music, care oferă muzică gratuită pentru creatorii de conținut video și care are 3,62 milioane de abonați. O idee bună pentru un artist la început de drum zic eu – faci o piesă cadou și vezi ce iese.

15. Eneli – “Sin ti” / 20.288 views / lansată pe 19 februarie / 2.254 views pe zi

Încă o propunere de la Zoltan pentru luna asta și prima prezență a lui Eneli în top cu o piesă solo. Eneli e o compozitoare care a dovedit deja că are talent, dar eu îi prevăd un viitor mai mare și mai frumos. Mă bucur foarte tare să o văd lansând piese solo, deși sunt sigur că toate colaborările pe care le-a avut până acum au ajutat-o să progreseze mult.

Dacă e ceva ce se poate întâlni în orice creație a lui Eneli, acel lucru este melancolia. “Sin Ti” nu face excepție, cu un început minimalist, care îi pune în valoare stilul vocal extrem de actual. Și, lucru extrem de important pentru orice artist visează la export, engleza lui Eneli sună foarte bine. Un lucru al cărui rost nu îl înțeleg foarte bine e refrenul. În spaniolă.

14. Zhao – “Last Fierbinți” / 46.841 views / 19 februarie / 2.342,05 views pe zi

Fratele Istrate vine cu o singură propunere luna asta, ceea ce, la cât de mare a ieșit topul, e o chestie pentru care o să-i dau o bere.

“Last Fierbinți” e cu mesaj social, despre corupție și incompetență. Mișto e că are nu doar titlul legat de serial, ci conține și câteva fragmente în care primarul Vasile se comportă fix ca orice alt politician român prost, incult și lingău.

13. Pyroblast – “o noaptE în Anglia” / 27.787 views / 18 februarie / 2.526,09 views pe zi

A doua propunere venită de la Denis Nistor luna asta, al doilea artist de care aflu datorită lui. Deci încă un mulțumesc pentru tine, Denis.

Pyroblast este proiectul muzical al vloggerului Robe care a strâns peste 100 de mii abonați pe canalul lui de YouTube. “o noaptE în Anglia” e semnată la Cat Music, e o piesă mainstream lentă, cu un solo de chitară surprinzător pe la minutul 2. Piesa e scrisă de Ștefan Ioniță, Marius Moga și Pyroblast, cu mix și master făcut de Max Kissaru. Bine ai sosit în top, Pyroblast!

12. Victor Biliac & Marinella – “Kamia Fora” / 78.912 views / 1 februarie / 2.818,29 views pe zi

Victor, bine ai revenit în top. Ca întotdeauna, o plăcere.

“Kamia Fora” e o piesă în grecește, după cum te prinzi și din titlu. Dar nu e o piesă grecească decât prin limba în care e cântată și prin linia vocală. În rest e deep house, în stilul pe care Victor îl are deja, ceea ce e un lucru de laudă. După părerea mea, “Kamia Fora” e o piesă numai bună de ascultat la vară, pe plajă. Deci, dacă om avea voie, pregătiți-vă pentru asta.

11. Cortes – “Notre Dame” / 76.468 views / lansată pe 3 februarie / 2.941,08 views pe zi

Cosmin Dobrescu aka. Cortes apare pentru prima oară în top și ca propunere și ca om care propune. Mă bucur mult, bro! Bine ai venit. Pe Cortes îl știți cel mai bine pentru colaborările pe care le-a avut de-alungul timpului cu Connect-R, Andreea Bălan, What’s Up, Mellina sau Lora. E unul din artiștii semnați la Sprint Music (Marius China), canal de YouTube pe care, de altfel, a și apărut piesa.

“Notre Dame” e despre o fată, nu despre o catedrală. Ceea ce, în sine, e o idee ușor ciudată. Adică nu-s mulți pe lume care să dea femeii iubite nume de biserică. Dar versurile sunt deștepte, cu dume bune și cu jocul de cuvinte care apare evident după ce l-ai auzit prima oară între Notre Dame biserica și “n-o trădam” adică nu o trădam. Ați prins-o, da? Cortes, felicitări! Cred că meriți să ai mult mai multe piese solo. Am dat like.

10. Alexandra Anghelache – “Uită-mă” / 100.117 views / lansată pe 12 februarie / 5.889,24 views pe zi

Prima propunere venită vreodată de la amicul Ionuț Mocanu, care e DJ și patron de club în Bacău, Alexandra Anghelache e la prima prezență în top.

“Uită-mă” e piesă de despărțire, după cum i-o spune și numele, mainstream, țintește radiourile comerciale. Alexandra are, probabil, ceva experiență pe scenă din moment ce pe pagina ei Facebook, la “about” scrie “solistă evenimente”. Mult succes, Alexandra!

9. Calinacho ft. Oscar – “Patimi” / 122.186 views / 14 februarie / 8.145,73 views

Cea mai bine plasată propunere venită de la Denis Nistor luna asta. Din cei doi artiști, pe Oscar îl știam deja. Dar pe Calinacho abia ce l-am descoperit. Deci încă dată mulțumesc, Denis.

“Patimi” face parte de pe albumul “femei băutură necaz”, un titlu care mă duce cu gândul mai degrabă spre lăutari. Dar, după cum spunea și Denis în comentariul cu care și-a însoțit propunerea, e vorba despre rap și r&b. E o piesă potrivită fix pentru vârsta artiștilor și a publicului lor și cred că, dacă se va ține de treabă și va ști să crească odată cu publicul lui, Calinacho are șansa să ajungă destul de departe.

8. Raisa și Connect-R – “Mă îmbracă în cuvinte” / 146.492 views / lansată pe 15 februarie / 12.207,67 views pe zi

Mulțumesc Mihaela Preda de la Fly Records pentru propunere și bine ai venit și tu în top, că e prima dată când vii cu o piesă. Evident că Raisa e de la ea din ogradă, că doar artista poartă numele unui hit Fly Project. Cu toate astea piesa nu e făcută în studiourile lor, ci e compusă (muzică și text) de Connect-R. “Mă îmbracă în cuvinte” e o piesă dance, mainstream, care ne aduce aminte de stilul lui Connect-R de prin anii 2009 – 2010 și care e în contrast destul de puternic cu ce face Connect-R acum. Ceea ce nu înseamnă că e o piesă slabă, ci dimpotrivă. Cred că o va ajuta pe Raisa să ajungă un pic mai departe pe drumul pe care a pornit-o și care nu e deloc unul ușor – să ajungă în atenția radiourilor comerciale.

7. Alexandra Stan – “Aleasa” / 77.583 views / lansată pe 26 februarie / 25.861 views pe zi

O propunere făcută de Stelian Savu. Alexandra Stan, cu o piesă în românește, text scris de Alex Pelin aflat în top 3 textieri cu succes pe radio în 2020, muzica Alex Pelin și Viky Red.

“Aleasa” are un început care te face să te aștepți la o piesă lentă, apoi devine o combinație între pop românesc mainstream al ultimilor ani și disco, noul trend în mainstream-ul mondial. O piesă cu un refren ușor sacadat, repetat de îndeajuns de multe ori cât să îți intre în cap, ar avea potențial de radio. Sau poate va avea, odată ce playlist managerii români vor decide să dea o șansă pieselor cu sound disco făcute la noi în țară. Chestie care momentan nu se prea întâmplă, deși s-au scos piese care chiar sună bine.

6. Amna feat. Robert Toma – “Adorm cu amintirea ta” / 395.717 views / 18 februarie / 35.654,18 views pe zi

O propunere de la Călin Giurgiu pe luna asta și prima prezență în top pentru Amna. Și, dacă tot m-am apucat de numărat, cred că asta e a treia colaborare între Amna și Robert Toma, dintre care cea mai de cunoscută cred că a fost “La capătul lumii” din 2017.

“Adorm cu amintirea ta” e mainstream, vrea pe radio de la primele note și e scrisă de Doddy, Amna, Robert Toma și Christian Theodoru-Ilie. Le doresc mult succes.

5. Liviu Teodorescu feat. Jo – “Fluturii” / 1.083.647 views / 2 februarie / 40.135,07 views pe zi

Încă o piesă propusă de Călin Giurgiu pe luna februarie, încă o piesă mainstream cu doi artiști mari de la noi.

“Fluturii” e piesă pe care scrie radio, clar. Potențial pe care, de altfel, l-au sesizat și colegii Adrian Funk și OLiX care au venit imediat cu un remix pe care, dacă se deschid cluburile, o să-l auzim cam peste tot.

4. Emaa – “Zburătorul” / 771.780 views / 17 februarie / 64.315 views pe zi

O piesă de la Global Records propusă chiar de cineva de la ei, Andrei Lupean, aka Reckaze, care a fost și el în top cu propriile lui piese. Mulțumesc, Andrei. Rețeta Global pare să funcționeze și în cazul Emaa – câteva colaborări cu artiști de top din rosterul Global, apoi, după primul succes notabil (în cazul ei cel cu The Motans – “Insula”) încep să apară și piesele solo.

“Zburătorul” are text scris de Emaa, iar muzica e compusă de ea împreună cu Alexandru Turcu. E o piesă lentă, un vals întunecat, de fapt, care începe doar cu voce și chitară, abordarea vocală e actuală în stilul pe care l-a adus Billie Eilish. Uite o piesă la care chiar sunt curios cum vor reacționa radiourile comerciale.

3. Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat – “Inimă naivă” / 2.084.142 views / lansată pe 1 februarie / 74.443,64 views pe zi

Călin Giurgiu, mulțumesc frumos pentru propunere. Am învățat ceva nou cu ocazia asta, pentru că eu de Sebstian Dobrincu nu mai auzisem până acum, deși omul are un canal de YouTube cu aproape 43 de mii de abonați. Ei bine, dacă nici voi, fiți atenți: Sebastian e milionar în dolari, trăiește în Los Angeles și și-a făcut banii în industria tech. Dar și cântă.

“Inimă naivă” vine de la DeMoga Music, e o piesă mainstream, lentă, bună de radio, cu mici pasaje dance care m-au făcut să mă gândesc la o piesă originală care conține și propriul remix ceea ce, într-un fel, e chiar mișto.

2. Connect R și Bruja – “Cântăreți de karaoke” / 301.928 views / lansată pe 25 februarie / 75.482 views pe zi

Dragoș Răduță se întoarce cu propuneri în top după ce a lipsit de la apel luna trecută, după cum chiar el recunoaște. Bine-ai revenit, mai ales că piesa asta e una din cele pe care mi le doream în top atunci când am văzut-o că apare pentru că ea vine de la doi artiști care mi se par într-o etapă foarte mișto a creativității lor, deși fac parte din generații diferite. Îi mulțumesc și lui Mihnea Golea, că și el a propus piesa fix în ziua în care a apărut.

Am s-o zic direct: asta-i piesa care m-a dat pe spate în topul de luna asta. E varianta underground la mainstream-ul lui Smiley cu Killa Fonic. Instrumental actual, piesa e împărțită aproape perfect egal, pe mijloc. Începe Connect-R care rupe fâșu’ cu flow și versuri arătând încă o dată că e printre cei mai buni emcee din România. Bruja e și ea bine de tot acolo, cu niște referințe la trecut care m-au dat pe spate. Bucăți din Noha, Tu Cafe, piesă din 2008 și, mai ales, versurile luate din Sindicatu’ R.A.N.S., album de rap clasic din 1998 pe care apăreau nume ca R.A.C.L.A, Vexatu Vexx, Ghetto Dacii, dar și Connect-R, care pe vremea aia avea fix 16 ani, iar Bruja fix 3. “Cântăreți de karaoke” e o piesă pe care sper din toată inima să o auzim în cât mai multe locuri, inclusiv la radio. Daaaar, poate m-am entuziasmat eu cam tare.

1.

  1. Smiley și Killa Fonic – “Lasă inima să zbiere” / 1.234.403 views / lansată pe 12 februarie / 82.293,53 views pe zi

Încă o propunere de la Pandutzu luna asta, care spune că ăsta este hitul lunii.  Eu aș merge un pic mai departe și aș zice că are șanse să fie printre piesele anului la cât de populari sunt ambii artiști și la cum e piesa. “Lasă inima să zbiere” e compusă de Smiley și Killa Fonic și reușește performanța de a aduce împreună stilurile a doi artiști pe care, până la faza asta, eu nu i-aș fi văzut colaborând vreodată. Îl apreciez pe Smiley că a reușit să se apropie bine și mult de Killa, felicitări San pentru clip cu observația că merita un final mai… final după părerea mea. Și încă o vorbă de bine pentru toată campania online pe care cei doi artiști au făcut-o pentru piesa asta. De la Smiley de pe Insta am luat niște vorbe mișto: “generatiile nu se lupta intre ele, ci creeaza”.


podcastu' lu' Fintescu se aude si pe:

Apple Podcast | Stitcher | YouTube | SoundCloud | Spotify | Google Podcasts