Topu’ la bula mea – martie 2021

Ce este “Topu’ la bula mea”?

După ce a apărut prima ediție în primăvara lui 2020, mi-am dat seama că ideea mea aduce împreună piese care, în mod normal, nu s-ar regăsi veci pururi în același loc. Am primit mesaje de la oameni care mi-au mulțumit pentru că i-am ajutat să descopere artiști de a căror existență habar n-aveau sau piese care s-au dus în playlisturile lor cu “șlagăre”. De asemenea, am primit multe mesaje de mulțumire de la artiști și manageri pentru recenziile de piese pe care le-am făcut pentru ei.

M-am hotărât să mă țin de topu’ ăsta lunar atâta vreme cât bula mea va răspunde cu măcar 10 propuneri la postarea de pe Facebook în care întreb lumea ce piese românești s-au lansat luna asta. Postarea apare mereu în ultima joi din luna respectivă, iar “Topu’ la bula mea” se publică întotdeauna în lunea următoare. Dat fiind faptul că numărul de piese propuse de unii oameni din bula mea creștea de la ediție la ediție, m-am hotărât să îi fac cumva ca propunerile lor să capete oarece valoare pentru ei. Așa că de luna asta fiecare din voi are dreptul să facă o singură propunere în top. Mă bucur foarte tare să văd cât de multă lume apreciază Topu’ la bula mea, lucru pentru care vă mulțumesc.

Topu’ la bula mea este produs la Moving Records, are un logo făcut de  ZØLTAN și voce de la Ana Moga.

Top

Cum departajez piesele din “Topu’ la bula mea”

Ordonez piesele primite în comentarii după numărul de views pe zi pe care îl au de la lansare. Adică numărul de views din ziua în care fac topul împărțit la numărul de zile care au trecut de la lansarea piesei.

Top trending România

Ca să înțelegem ce se consumă pe YouTube în România, m-am hotărât ca, înainte de fiecare ediție de Topu’ la bula mea să vă spun și care este top 3 trending în momentul în care am scris topul. Așa, să ne facem o idee. Pe locul 1 în trending atunci când am scris topul era

Tzanca Uraganul – “Rup Topurile”

Pe 2 avem o excepție de la regulă, adică o piesă care nu e manea. 3SE și Andra – “Jumătatea mea mai bună”

Iar pe 3 este tot Tzanca Uraganu’, cu Nikolas – “Zeița din Olimp”

Acum, că știm ce-i popular în România pe YouTube, hai să vedem ce se mai întâmplă-n bula mea.

TOPU’ LA BULA MEA – EDIȚIA MARTIE 2021

33. Vixxoo – “There Was a Time” / 170 views / lansată pe 18 martie / 10,63 views pe zi

Vichi Stepanovici își propune piesa. El a mai fost în top, dar cu un alt proiect. Vixxoo, spune el, este un proiect nou. Și are dreptate – a fost lansat acum 5 luni. Muzica e chill, ambient, are sound-ul ăsta care e foarte la modă acum și care se cheamă lofi, dar nu e hip hop, ci e… aproape rock.

Vocea lui Vichi, pe care o știu de foarte mulți ani, devine hipnotică, însoțită de un beat simplu, repetitiv, de note lungi de clapă și, pe ici pe colo, de o chitara acustică pe are o auzi încet, dar de parcă ar fi lângă tine. “There Was a Time” e numai bună de relaxat, somn chiar. Eu am dat subscribe pentru când oi avea nevoie să-mi calmez neuronii și ritmul de viață. Felicitări Vichi. Sper să ajungi cât mai departe cu proiectul ăsta al tău.

32. Peter the Phantom feat. Călina Epuran – “Give Up All Your Games” / 218 views / lansată pe 23 martie / 18,17 views pe zi

Ion Marinescu își propune din nou piesa în top și luna asta, care e tot un feat cu Călina Epuran.

Despre Peter the Phantom am zis cam tot ce era de zis în edițiile trecute de top. “Give Up All Your Games” este o piesă dramatică. Partea instrumentală ar putea ușor face parte din coloana sonoră a unui film sau într-un spectacol de dans, impresie pe care probabil că mi-a dat-o clipul. Un moment mai puțin fericit e build-up-ul de aproape de final, unde vocea nu prea își găsește locul. Și… hai să încerc să vă zic altfel. Oare o piesă în românește nu vi s-ar potrivi mai bine?

31. Mbili – “Oale” / 211 views / lansată pe 26 martie / 23,44 views pe zi

Mbili este un proiect de-al lui Peejay Vincent. De unde știu treaba asta? Pentru că piesa “Oale” a fost lansată la el pe canal. Mulțumesc MC Adryanno pentru propunere și pentru că vii mereu cu propuneri în top.

“Oale” e de acolo, de la Peejay de acasă, din punctul de vedere al liniei vocale, dar cu un instrumental care să-l facă mai lesne de digerat pentru europeni. Mi se pare mișto, ca idee. Doar că mi se pare că astea două luni, Africa din voce și Europa din instrumental au pornit una spre cealaltă, dar s-au ratat înainte de a se întâlni.

30. Rime, Tobi Ibitoye, Julie August – “Signs” / 806 views / lansată pe 8 martie / 29,85 views pe zi

Liviu Tănăsoiu îi aduce pe Tobi și Rime înapoi în top luna asta.

“Signs” este încă una din piesele alea care în Anglia, America sau alte țări mai puțin latine ar fi mainstream 100%, dar care la noi nu prea sunt înțelese și deci nici apreciate. Rime, trăi-ți-ar engleza! Așa. Mai zic o dată, poate n-ați prins-o de mai de mult. Eu sunt fan Tobi, îl consider un artist foarte mișto și un songwriter cu un viitor foarte frumos în față, deci pas la obiectivitate când vorbesc despre el în top. O vorbă de bine și despre Julie August, mișto nume… consecutiv așa. N-am mai auzit-o cântând până acum și bucățica de pe piesa asta mă face să vreau să aud mai mult de la ea.

29. Maria Păuleț – “Când te las” / 1.087 views / lansată pe 12 aprilie / 47,26 views pe zi

Daniela Cojocaru este la prima propunere pe care o face în top așa că-i urez “bine-ai venit!” Ea propune piesa surorii ei și cel mai bine vă citesc fix ce a scris ea în comentariul în care a făcut propunerea: “Una singură? E simplu. Piesa asta, făcută toată cu instrumente muzicale. Chiar și artwork-ul este un tablou comandat special pentru lansare. Un proiect făcut cu multă dragoste pentru artiști. Da, da, sora mea e compozitoarea/orchestratoarea/textiera/coproducătoarea iar eu sunt prezentă ca backing vocal.

“Când te las” e un pic pop. Un pic mai mult. Dar nu suficient cât să nu se simtă jazz-ul care stă, de fapt, la baza ei. Cel puțin la început. Apoi se rockerește un pic, la treaba asta ajutând din plin percuția lui Mihai Tăbârcă și bass-ul lui Dan Spînu. Pasajul ține atât de puțin, încât te întrebi dacă nu cumva l-ai visat, pentru că apoi vocea Mariei se înalță sus de tot și plutește fin. Gata. E jazz-ul atotputernic îți zici. Doar că nu-i așa. Vocea se topește într-o notă de chitară cu distors și urmează apoi un solo scurt de la Eugen Toboș care e rock. Tot ce-am povestit eu aici se petrece în mai puțin de un minut. Deci wow! Mă bucur că am aflat că există piesa asta. Mulțumesc! Nu prea înțeleg cine e canalul ăsta de YT, MD-SOUND, dar i-am dat subscribe, pentru că am văzut că mai are piese de-ale Mariei. Deci pentru calitate superioară direct din Moldova, faceți și voi la fel ca mine.

28. Alex Șveț – “Nu știu cum să fac” / 1.528 views / lansată pe 4 martie / 50,93 views pe zi

Alex, pentru a cărui consecvență aș inventa un premiu și pe care mai că-mi vine să-l rog să compună un imn pentru Topu’ la bula mea, pe care probabil îl știe la fel de bine precum îi cunosc eu muzica lui acum, își propune din nou propria piesă.

“Nu știu cum să fac” e o piesă care se apropie ca ritm de manele, dar nu e chiar manea. În clip, Alex pare să joace rolul unui macho înconjurat de mai multe fete. Ce n-am înțeles e de ce fetele dansează toate în jurul lui atunci când dansează, iar când e să stea împreună la masă, doar una din ele ia loc lângă el, în timp ce celelalte se amplasează în spate și deasupra, ca un soi de juriu. Probabil e din versuri toată treaba.

27. BTM Project – “Let It Ride” / 1.280 views / lansată pe 11 martie / 55,65 views pe zi

BTM Project este la a doua prezență în top, de data asta cu o piesă fără clip. Data trecută piesa era, dacă îmi aduc eu bine aminte, spre pop opera ca stil. Ei bine, de data asta Mădălin Botezatu, că așa se numește artistul de fapt, m-a surprins cu o piesă pop-country. Faptul că nu sunt menționați compozitorul și textierul piesei pe YouTube mă face să cred că e vorba despre un cover.

Piesa, cumva, e între lumi. Prea prietenoasă și finisată ca să te facă să vrei să o asculți la drum, prea în ritm de trap de cal ca să poată fi ascultată altfel. Din punct de vedere al orchestrației cred că merită cele mai multe aprecieri “Let It Ride”.

26. Alexu and The Voices Inside – “Hands in My Pockets” / 1.494 views / lansată pe 23 martie / 64,96 views pe zi

Corina Dumitrescu propune Alexu and The Voices Inside, o trupă cu care ne-am mai întâlnit în top, ultima oară fiind luna trecută când au fost pe 25 cu un live de la un cinema din Râșnov pentru a cărui salvare luptă trupa.

“Hands in My Pockets” este un alt live, de data asta din Brașov, la Galeria ora0 din Brașov, un loc care pare să fie foarte mișto pentru oricine e bolnav de creativitate. Mie piesa mi-a plăcut, dar asta nu-i nicio surpriză, dat fiind faptul că îmi place trupa. Ce am reținut în mod special din “Hands in My Pockets” este clapa Ancăi Cornelia Diaconu care face parte din piesă, dar câteodată pare să se înalțe deasupra ei, chiar să iasă din ea și să te facă atent. Ca o bătaie pe umăr – hei! Ce faci? Ești aici, cu noi? Foarte mișto element. Felicitări.

25. TZU – “Pe vremea mea” / 1.143 views / lansată pe 19 martie / 88,24 views pe zi

TZU face parte din categoria de artiști pe care eu o respect pentru că își propun singuri piesele în top.

“Pe vremea mea” e o piesă tipică în stilul lui Tzu, pe care îl cunosc din ediția pe februarie a topului. Sigur că tema abordată e una mereu actuală, că doar pe vremea fiecăruia dintre noi era mai bine decât e acum. Doar că, la fel ca și data trecută, îi recomand lui Tzu să încerce ca flow-ul lui să fie un pic mai variat în piese. Sunt sigur că asta îi va aduce mult mai mult succes decât are acum.

24. Efemero – “SuzaNaNa” / 3.479 views / lansată în 12 martie / 151,26 views pe zi

Vlad Petre, la prima propunere în top, vine cu un artist destul de la început de drum, care n-a reușit să adune decât 302 subscriberi la canalul său de YouTube până acum.

“SuzaNaNa” e o piesă pe care eu unul nu o înțeleg. Deloc. Poate vă prindeți voi care-i treaba.

23. Tennebreck – “Bad Intentions” / 2.662 views / lansată pe 18 iunie / 156,59 views pe zi

Diana Elena Păcurar, aka DEP, artistă care a fost ea însăși prezentă în edițiile trecute ale topului vine cu propunera lui Tennebreck, care n-a mai dat până acum pe aici.

“Bad Intentions” m-a cucerit la primul refren. Deep house foarte bun, cu un refren absolut fantastic și cu deja tradiționala vioară întoarsă imediat după, ca să fie totul clar. Mă rog, aproape clar. Pentru că strofa e un pic prea în contrast, prea pop, prea puțin dansantă față de refrenul și sample-ul de vioară. Nu prea înțeleg unde vrea să ajungă piesa – s-o fredonez sau s-o dansez?

22. Reverse The Moment – “Remedy” / 2.692 veiws / lansată pe 19 martie / 168,25 views pe zi

Alin, chitaristul de la We Are Numbers e cel care propune un artist nou în top. Reverse The Moment este o trupă de metalcore din Oradea, care s-a format în 2016 și, în prezent, e formată din Bogdan Hasas (vocals, chitară ritmică), Denis Olar (chitară solo), Edmond Kulcsar (tobe) și Gabor Makra (bas, backing vocals). Reverse the Moment e o trupă pe gustul meu, asta fiind o descoperire la care topul m-a adus: sunt fan metalcore. Deci am dat like și subscribe plus că i-am pus pe lista cu trupe de văzut în concert.

“Remedy” e o piesă care îmi place foarte tare, mai ales pentru pasajele în care cele două stiluri vocale, cel melodios și cel aproape growl, se îmbină și chiar se armonizează. Foarte, foarte bune pasajele alea. În rest, mă bucur să aud încă o trupă românească pe care o poți pune fără probleme cam pe orice scenă de festival de rock din Europa. Repet, cel puțin după sound-ul înregistrat.

21. Nuanțe – “Galben” / 1.859 views / lansată pe 26 martie / 206,55 views pe zi

Edi Bolbea propune piesa trupei sale, Nuanțe care se întoarce astfel în top după o pauză de o lună.

“Galben” e foarte diferită de “Îmi pare rău” cu care i-am cunoscut, ca să zic așa. E mai rock, nu e deloc ironică, dacă nu te uiți la clip, iar Edi își duce vocea spre Guns N’ Roses din anii ăia buni. Dar faptul că Nuanțe e o trupă versatilă mi-i face și mai dragi, așadar cu atât mai mult îmi doresc acum să-i văd pe scenă cât mai repede. Deși lungă, piesa are aproape 5 minute, “Galben” nu m-a plictisit. Are îndeajuns de multe twisturi cât să te țină atent. Dar acum tare mi-aș dori să aud o piesă maxim de rea de la ei, după standardele lor, evident.

20. Vizi – “Happy Day” / 7.283 views / lansată pe 1 martie / 220,7 views pe zi

Vizi e din nou în top, grație propunerii făcute de iubita și totodată managerul lui Zsuzsanna. “Happy Day” are în descriere și povestea ei. Cică e inspirată dintr-o poveste adevărată, cu un muzician care (culmea în perioada asta) nu avea destui bani pentru a face un cadou cuiva, într-o zi specială. Dar și-a adus aminte că știe să cânte și uite-așa a apărut “Happy Day”.

Faza e că piesa e atât de pozitivă și mișto că ea e un cadou pentru oricine o ascultă. Și dacă vă uitați la clip, vă puteți prinde din privirea pe care o are Vizi atunci când se uită în cameră cine a filmat clipul. Vizi e genul de muzician pe care îți vine să-l iei cu tine mereu, că nu știi când te lovește viața și ai nevoie de vocea lui caldă, de lejeritatea cu care e în stare să cânte niște piese grele din punct de vedere muzical, dar atât de prietenoase cu urechile ălora de le ascultă. “Happy Day” e Vizi 100%.

19. Jordash feat. Sone, Sponge – “Paradis” / 9.155 views / lansată pe 4 martie / 305,16 views pe zi

S-a plâns NeaMih, cel care a propus piesa, că l-am încurcat cu regula asta de a propune o singură piesă. Nu știu ce mai voia să propună, însă “Paradis” vine de la un artist nou, cu doar 103 abonați pe canalul lui de YouTube, de care mărturisesc că n-am mai auzit.

Și am dat play șiiii… m-a dat pe spate. Refrenul e cântat de Sponge într-un stil care aduce aminte de “Regulators” cu Warren G și Nate Dogg, evident, păstrând proporțiile că nu m-am dus cu capul. Încă vreo câteva refrene din astea și sunt sigur că până la urmă o s-o bubuie omul cu ceva major. Bune și părțile lui Jordash și Sponge, într-o piesă light, sinceră și mișto, în care nimeni nu simte nevoia să se dea mare șmecher. Încă o piesă pe care o trec la favorite luna asta, cu tot cu like și subscribe.

18. om la lună – “Aripi de Liliac” / 12.817 views / lansată pe 10 martie / 512,68 views pe zi

Adriana Dumitrof îmi face o bucurie și propune din nou om la lună în top, cărora le-am dat cu subscribe de prima oară când i-am auzit.

“Aripi de Liliac” începe light, cu zâmbet și câteva note fluierate. Ritmul rapid ținut de tobe e cel care aduce și ține piesa apoi într-un fel de grabă anxioasă, pe care linia vocală a lui Doru Pușcașu reușește să o respecte ritmic fără să piardă din nuanțele dramatice de care e nevoie ca să ne ajute să înțelegem nebunia pe care o are el de expus. Refrenul e ca o mare gură de aer inspirată și apoi expirată, totul devine mai puternic în timp ce ritmul anxios din strofă, culmea, se calmează un pic. Încă mă întreb dacă om la lună e mai mult poezie sau mai mult muzică. Și încep să cred că nu mă prea interesează răspunsul.

17. Argatu’ feat. Yardie Flo (Basska) – “Abia la desert” / 8.972 views / lansată pe 25 martie / 897,2 views pe zi

De două ori mă bucur că ai făcut propunerea asta în top, Alex. În primul rând pentru că îmi place Argatu’ de foarte mulți ani și, în al doilea rând, că am ocazia să mă întâlnesc cu Yardie Flo, a cărui trupă Basska, a fost printre surprizele plăcute pe scenă la Untold 2019 și la interviul pe care l-am făcut pentru Untold Stories.

“Abia la desert” începe ușor, fără să te ajute să înțelegi ce urmează să ți se întâmple. După primul minut începe să se întâmple treaba, odată cu primul refren. Piesa e împărțită în două. Prima jumătate îi aparține lui Argatu’ care nu face economie de stil. Apoi vine rândul lui Yardie Flo să o dea pe patois. Apropo de asta, cu patois, cred că Yardie e cam cel mai șmecher de la noi din patrie pe subiectul ăsta. Apoi un refren de final și piesa e gata. Printre preferatele mele de luna asta.

16. Dordeduh – “Descânt” / 5.275 views / lansată pe 30 martie / 1.318,75 views pe zi

Se pare că Mihai Moldoveanu, bassistul de la Jazzybit, e chiar fan Dordeduh, că e a doua lună la rând când îi propune în top. Pe mine personal chestia asta nu poate decât să mă bucure, pentru că duo-ul format din doi foști componenți ai trupei Negură Bunget sună fix pe gustul meu. Se pare că fanii Negură au descoperit și Dordeduh. Piesa e postată pe canalul Prophecy Productions care are aproape 90 k de subscriberi fani ai genului. De aici și numărul mare de views pentru o piesă de genul ăsta, de la un proiect destul de nou.

“Descânt” face parte din albumul “Har”, după cum a menționat și Mihai în comentariul cu care a propus piesa, care are 8:11. Eu nu m-am plictisit cât am ascultat-o. Din punct de vedere muzical este complexă și epică, muzica spunând povestea pe care versurile reușesc doar să o contureze.  Vocea cu growl îmi place mai mult decât cea cântată normal și mi-a plăcut foarte mult secția ritmică, adică bass-ul și toba, coloana vertrebrală pe care se clădește întregul. Pe la 2:30 e pasajul meu preferat – magie neagră, tot ce trebuie e acolo. Sper să găsească oamenii ăștia o formulă de scenă când o fi voie, că abia aștept să-i văd. Și poate se gândesc să scoată “Har” și pe vinil, că eu aș da banii pe el.

15. Keri & Butch feat. Praetor – “Nori negri” / 18.533 views / lansată pe 23 martie / 1.544,41 views pe zi

Foarte mișto soluție de a mai băga o piesă în top a găsit Alexe Alexandru. A făcut shout out, a răspuns Stelian Savu, piesa a intrat în top. Din păcate asta a însemnat că piesa pe care a propus-o ceva mai târziu Stelian n-a mai putut intra în top pentru că el își folosise deja “singura viață”.

Sunt aproape sigur că niciunul din artiștii de pe piesa asta n-a mai fost vreodată prezent în top. “Nori negri” e rap și are niște versuri care au iz de poezie din aia veche. Și, din punctul meu de vedere, ăsta e un compliment.

14. Alex Parker feat. Bastien – “Satisfied” / 46.625 views / lansată pe 12 martie / 2.027 views pe zi

Colegul meu de la MMB, Ștefan Hadăr, e cel care propune un piesa lui Alex Parker, un producător român care are succes la export deja și care, după ce a încercat diverse variante, pare să se fi hotărât să rămână independent.

“Satisfied” e 2021 100%. Și cred că timbrul cald și maniera relaxată de a cânta ale lui Bastien o ajută mult. Are genul de refren underwhelming atât din punct de vedere instrumental cât și ca abordare vocală, care vine după un build-up. Și asta e o treabă extrem de actuală. Una din puținele prezențe dance din top luna asta, dar mă bucur că e o vorba despre o piesă atât de bună.

13. Sonny Flame, ReMan, Robert Cristian – “Angelita” / 20.323 views / lansată pe 28 martie / 2.903,29 views pe zi

Remus Manea, aka ReMan, își propune piesa la care a lucrat împreună cu ceilalți doi artiști. Ceva un pic diferit față de ce eram obișnuit de la el.

“Angelita” ia cam tot ce ne place nouă pe aici prin zonă și le amestecă într-o piesă: un pic de sound deephouse, niște patois, melisme orientale, build up de muzică de club. Pare genul de piesă numai bun de club românesc, când s-or deschide în sfârșit, dar poate un pic prea aglomerată pentru ce-i pe radio în momentul ăsta. Asta, bineînțeles, în cazul în care radioul făcea parte din targetul lor. Remus zice așa: Deja a intrat in 2 playlisturi editoriale pe Spotify . Piesa combina stilul rusesc / slap house (car music) cu versurile dancehall ale lui Sonny Flame si ceva influente orientale. Păi și io ce-am zis?

12. Vama – “Fuli Bonbon” / 39.894 views / lansată pe 25 martie / 3989,9 views pe zi

A stat Pandutzu și a ales, a filtrat și a cernut până ce a venit cu propunerea lui pe martie, pentru care îi mulțumesc.

“Fuli Bonbon” de la Vama a avut parte de o campanie de promovare extrem de bine pusă la punct, cu perioadă de teasing, cu influenceri, cu tot ce trebuie. Și, ca să fie treaba clară, deși mă îndoiesc că e careva care nu s-a prins, “Full Bonbon” e  caterincă de la titlul de pe YouTube (cică “Rare VHS”) până… unde vreți voi. Până la capăt, ca să zic așa. Concluzia caterincii ar fi că fericirea asta de o marchetează toți e de fapt cumplit meșteșug de netezire a creierului. Despre piesa propriu-zisă nu prea știu ce să zic. Încă n-am trecut de caterincă.

11. Don B x Doc – “Funkin’ Around” (MMX) / 33.093 views / lansată pe 26 martie / 4.136,63 views pe zi

Alex Butu, omul cu podcastul “Și tu ești artist” propune bucata asta care face parte dintr-un proiect mai mare: DOC XL Mixtape hosted by DJ Nasa. Înainte să dau play vreau să știți că m-am hlizit un pic la artwork-ul coverului. Mișto de tot. Și, ca să lămurim lucrurile din prima, Don B e de fapt Don Baxter, în caz că nu s-a prins toată lumea.

Piesa începe cu Don B care o dă foarte bine. Te bagă imediat în starea piesei care e mellow așa, light, numai bună pentru un pai, după cum lămurește Doctoru’ treaba încă din prima strofă. Da’ tre’ să vă zic că pe mine la piesa asta m-a prins refrenul. Foarte bună și strofa lui Don B. Acuma, se simte oare iz de product placement de la Jidvei? Că prea încep ambele strofe cu nume de brand în primul vers. Caz în care, felicitări Jidvei! “Funkin’ Around” e una din piesele mele preferate din top luna asta.

10. Cortes – “Norocos” / 167.408 views / lansată pe 4 martie / 5.580,27 views

Cortes se întoarce în top. Mulțumesc că ți-ai propus piesa și luna asta, bro. “Norocos” e o piesă de dragoste, lansată numai bine cât să prindă 8 Martie. Versurile sunt pozitive, optimiste, refrenul repetitiv și simplu o face ușor de fredonat atunci când vrea băiatul să impresioneze fata. Iar numărul de views mă face să zic că au cam fredonat-o câțiva. Mă rog, ce să mai, rap comercial 100%.

În clip apar și Arssură împreună cu iubita și copilul lor. Asta așa, ca detaliu mișto pentru fanii muzicii rap.

9. Șapte – “Spune-mi ceva” / 28.978 views / lansată pe 3 martie / 5.795,6 views pe zi

Denis Nistor propune, după cum chiar el însuși spune, un artist în premieră în top. Șapte, de care nu mai auzisem, are un canal de YT șmecher, cu mai bine de 26k de abonați și piese care au ajuns și la aproape 300k de views.

“Spune-mi ceva” e o piesă de dragoste, cu un instrumental foarte 2021 și un fel de trap cântat pe partea vocală. Am mai ascultat câte ceva din trecutul lui Șapte și mi-am dat seama că piesa propusă de Denis ar putea fi catalogată drept baladă față de ce a mai lansat el în trecut. Oricum, un lucru e sigur: piesa “Spune-mi ceva” e aproape mainstream după sound. Mai că mă aștept să o aud la radio. Mai.

8. Antidot & Alexo – “Pahar de vin” / 70.862 views / lansată în 27 martie / 8.857,75 views

Se întoc Antidot și Alexo și luna asta în top, cu “Pahar de vin” o piesă care, atunci când începe, te aștepți să fie manea înainte să fie rap. După aia vine strofa, care e rap și vine refrenul care e manea. Deci, dacă ar fi să adun și să încerc să ajung la o concluzie, aș zice că e mai mult manea decât piesă rap. Numărul de views pare să indice faptul că oamenilor le place genul ăsta muzical, deci eu le urez succes lui Antidot și lui Alexo. Cu toate astea, dacă vreodată cântă pe scenă alături de alți rapperi pe la vreun festival, ceva, i-aș sfătui să nu includă piesa asta în setlist.

7. Domino – “Godo” / 59.673 views / lansată în 30 martie / 11.934,60 views pe zi

Sarivan propune Domino, proiect nou de la Global Records. Și când zic nou, adică asta e a treia piesă lansată vreodată, cu prima scoasă acum 5 luni.

“Godo” e o piesă pop dance, cu sound foarte actual și cu un stil vocal care aduce aminte de Roxen. Sau așa mi s-a întămplat mie. E genul de muzică dance care s-ar putea să-și facă loc în playlisturile radiourilor comerciale după ce artistul va mai crește un pic.

6. Alessiah – “Darling” / 172.285 views / lansată în 26 martie / 19.142,77 views pe zi

Mă bucur să văd că Topu’ la bula mea începe să fie băgat în seamă și de casele de discuri importante din România. Piesa a fost propusă de Ella, care se ocupă de comunicare la Universal Music România și la MediaPro Music. Alessiah nu este la prima prezență în top, dar mă bucur să văd că revine de fiecare dată când are ceva nou, pentru că ea este foarte tânără, crește frumos din punct de vedere artistic și, deloc în ultimul rând, are o echipă de management bine închegată și atent supravegheată de un om care înțelege latura de business a muzicii: tatăl ei.

“Darling” face parte din disco revival, un stil care i se potrivește foarte bine lui Alessiah. Refrenul are foarte mult din anii ’80 din el, contrabalansat de strofa care, din punctul de vedere al liniei vocale, e mult mai aproape de 2021. Una peste alta o piesă curajoasă, care mi se pare că o ajută pe Alessiah să crească mai departe. M-am bucurat să-i văd numele și între compozitorii piesei. Iar atitudinea ei ballsy din clip mi se pare că i se potrivește foarte bine. Mă repet: Alessiah crește frumos.

5. Nane – “Next Lvl” / 813.553 views / lansată pe 2 martie / 24.653,12 views pe zi

Denis Morariu pe care nu-mi aduc aminte să-l mai fi avut cu vreo propunere făcută în top, zice așa: “Am făcut și io producția la piesa asta”. Ok, zic. Ia să vedem. Că, dacă-i Nane, rău n-are cum să fie.

Șiiiiii… mi-a rupt capu’. Începe de zici că urmează să se dărâme. Dup-aia, prima strofă e un pic underwhelming așa. Dar după ea se dărâmă șandramaua, frate. Instrumentalul ăsta mi se pare cam printre cele mai șmechere pe care le-am auzit în România anul ăsta. Iar felul în care Nane iese din zona lui și dă pe piesa asta îl arată drept ceea ce este. Un artist matur, care știe exact cine e și se distrează de minune cu piesele pe care le face. Două vorbe de bine și pentru clipul făcut de Raluca Nietca. E pe felia ei, ca să zic așa. Doar că vă rog eu să nu vă uitați la el dacă vă e poftă de o viață normală, cum era mai de mult. N-am crezut că o să ajung să zic asta despre o piesă de-a lui Nane, dar îmi place de nu mai pot. I-am recunoscut mereu meritele, la fel cum am recunoscut mereu că muzica asta mie, personal, nu-mi spune mare lucru. Ei bine, “Next Lvl” e pe gustul meu într-un mare fel.

4. Bastard! – “You Lose” / 222.474 views / lansată pe 26 martie / 24.719,33 views pe zi

Să nu crezi, Vlad, că nu m-am prins de manevra pe care ai făcut-o cu Ella tura asta la top. Ea a propus Alessiah și tu ai venit cu Bastard!, care are clip făcut de San. Păi n-am văzut eu cum stă treaba? Da’ nu-i supărare, stai liniștit. Ba chiar mă bucur să am în top pentru prima oară proiectul ăsta semnat la Global care anul trecut a fost difuzat pe radiourile românești comerciale cu piesa “Fuck That!”.

“You Lose” e cam din același film. O piesă sexuală. cu un saxofon, cred, distorsionat și răgușit care îți înșurubează efectiv în creier tema piesei. Și cu o voce feminină calmă, care nu dă doi bani pe tine, care tot povestește că i-ai greșit cu ceva. Încă o piesă de care îmi pare rău că n-are în ce boxe de club să se audă. Sunt curios să văd dacă prinde radio și “You Lose”. O să zic și două vorbe de bine despre clip, care e simplu și frumos, o placă în mod sigur băiețeilor.

3. Nane & Delia – “În rai” / 420.422 views / lansată pe 25 martie / 40.242,2 views pe zi

Adina Moisii are grijă să-și aducă artiștii în top în fiecare lună, lucru pentru care-i mulțumesc și de care o rog să nu se lase prea curând. De fapt să nu se lase deloc, niciodată.

N-ai cum să nu zici “bine, bă” când vezi chestii mișto și îngrijit strategizate, cum ar fi jocul de cuvinte dintre prima colaborare dintre Delia și Nane, “cum era” și asta de acum care se cheamă “în rai”. Se potrivesc, se continuă… ce să mai! Treaba-i bună. Piesa n-are clip și, ca sound, e în altă parte decât “Cum erai”. Nane cântă la propriu și nu o e rău deloc vibe-ul pe care îl creează. Iar răspunsul Deliei este fix ce trebuie: sound de 2021, dar cu semnătura ei. Știi că-i Delia de la primul sunet după care ai decolat împreună cu piesa. De fapt, cred că ar trebui să mă corectez: piesa nu are clip încă. Dar e clar din cover că el e deja filmat și că apare curând. E hit, zic eu.

2. Cheloo & Lazăr – “Opus 1 (Killing the Classics)” / 1.318.624 views / lansată pe 3 martie / 42.536.25 views pe zi

Mi-a dat-o greu pe asta Istrate. Că eu la tot ce ține de Paraziții n-am cum să fiu obiectiv și gata. Îi ascult din 1998 și, deși nu cred c-am fost vreodată fan, zic c-am fost mereu aproape fan. În plus, de câțiva ani sunt și prieten bun cu ei, chiar dacă nu-s mereu de acord cu ideile lui Cheloo. Dar asta nu ne-a împiedicat să fim prieteni. Cum să m-apuc să comentez vreodată o piesă de-a lor așa, obiectiv, ca pentru top? Păi nu o să m-apuc. Dar mă bucur că l-ai propus, frate Istrate. Pe bune mă bucur.

  1. Roxen – “Amnesia” / 1.350.786 views / lansată pe 4 martie / 45.026,2 views pe zi

“Amnesia” este piesa cu care Roxen va reprezenta România la Eurovision 2021 și a fost propusă de Călin Giurgiu, de la Sprint Music. În mod dubios, piesa a fost lansată de Warner Music Polonia, dar e chestie de rețea probabil, Global Records fiind acum subsidiara Warner în România. “Amnesia” a fost compusă de Adelina Stîngă și Victor Bouroșu. Îi menționez pentru că, de fapt, Eurovision nu este un concurs de interpretare, ci unul de compoziție. Piesa, nu artistul câștigă premiul, dacă îl câștigă.

“Amnesia” e o piesă foarte actuală ca sound, cu o linie vocală pe care, fără să pot spune cu exactitate de ce, am impresia că lui Roxen nu i-a fost taman confortabil să o cânte. În orice caz, m-am uitat și la views pe care le-au strâns alte piese. Nu stă rău deloc Roxen, din punctul ăsta de vedere. Eu îi urez mult succes.


podcastu' lu' Fintescu se aude si pe:

Apple Podcast | Stitcher | YouTube | SoundCloud | Spotify | Google Podcasts