Virginia Woolf – “Noapte si zi”

Am citit cartea asta imediat dupa Llosa, cel plin de seva epica, si asta nu i-a facut deloc bine. De obicei trecerea de la o carte la alta necesita o perioada de adaptare de cateva zeci de pagini. Cel putin pentru mine care arareori citesc mai mult de o carte o data. “Noapte si zi” insa mi-a pus vointa la o incercare destul de grea. De fapt, doar dupa a doua jumatate as putea spune ca i-am descoperit gustul si farmecul acestei carti, care mi se paruse pana atunci greoaie si fara actiune.

Scena e Londra inceputului de revolutie industriala, actorii sunt londonezi tipici din burghezia medie, superioara si inferioara, iar regulile de comportament si felul de-a fi englezesc tin un prim-plan rigid ca postura doamnelor din fotografiile vechi. De fapt si de drept este povestea unor amoruri incrucisate, neimpartasite, tainuite si in cele din urma rezolvate in cel mai fericit mod cu putinta.

N-as putea spune ca este o carte foarte buna. Pentru mine este exact pe granita dintre a placea si a nu placea. Marele ei merit este ca trateaza fiecare personaj in parte dinspre interior, astfel incat te lasa pe tine, cititorul, sa vezi cat de mult simte si cat de putin il lasa cutumele sa comunice pe un englez educat. Cu siguranta nu este o carte de citit dupa un sud-american, oricare ar fi el.

  1. Alexandra 28 April 2008
  2. ladydy_cool_90 28 April 2008
  3. danfintescu 29 April 2008
  4. Andreea 30 April 2008
  5. danfintescu 1 May 2008
  6. Alexandra 2 May 2008
  7. Calin 5 November 2010
  8. danfintescu 20 November 2010

  Add Your Comment

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.