WANTED – Nu vreau!

De la Matrix 1 incoace este primul film de actiune la care, cu fiecare secventa pe care o vedeam, incepea sa-mi para din ce in ce mai rau ca se apropie sfarsitul. Sincer, am citit fraza de dinainte de vreo 4-5 ori si am fost foarte aproape sa las postul la atat. Restul sunt detalii si tehnicalitati. Insa un astfel de efect la varsta si la capacitatea filmo-fagica pe care le detin, inseamna clar ca nu mi-as ierta-o niciodata daca nu zic tot ce am de zis.

Daca tot am deschis vorba despre Matrix 1, toata lumea parea sa fie de acord ca nu prea mai ai ce aduce nou in urmatorii 20 ani in materie de efecte speciale. Ei bine, pas! Iaca noua generatie de scene de actiune. Oamenii care au lucrat la ele merita aceleasi aprecieri ca si Angelina Jolie. Bine, nu chiar aceleasi, dar cu siguranta munca lor vinde filmul la fel de bine ca frumusetea ei. Exista cel putin doua momente in care te uiti fara sa-ti vina sa crezi la ce s-a putut ajunge. Va las pe voi sa le descoperiti.

Asa! Acum scenariul. Tiparul pe care este el construit nu e nou deloc. Ba, daca e vorba sa-mi aduc aminte de profa mea de romana din liceu (bestiala profa mea!) atunci as zice: este calea initiatica a alesului inconstient de conditia sa mesianica. Lasand bombasticul la o parte, este un scenariu care, macar teoretic, are de toate, e aspirational (contabilul ratat si indolent care se transforma intr-un asasin/salvator al unei societati secrete), are exact atata umor cat ii trebuie, are niste twist-uri la 180 de grade. Cu toate astea, nu ma pot impiedica sa nu observ aici prima gaura din cascaval: parca prea s-au fortat oamenii astia sa indese cu genunchiul intr-insul de toate pentru toti. Si exista cateva momente in care, prea ocupati sa indese pe o parte, le cam scapa patetisme si previzibilitati pe de alta. Dar gaura asta nu e mare deloc. Ba chiar, cu un ochi la Angelina si cu unul la actiune, o ierti sau chiar o ratezi fara nici o problema.

Angelina Jolie este! Si atat poti spune despre ea. Joaca bine? Pe cuvant ca n-ai timp sa te prinzi. Atat de fascinanta e ca simpla prezenta. Au mai si tatuat-o in filmul asta. Plus ca este tombraider upgraded… Morgan Freeman este actorul care te face sa te intrebi de ce n-a fost el Morpheus in Matrix (chiar nu ma pot opri din paralela asta). Isi joaca rolul foarte bine, iar supriza de la sfarsit, oricat de rasulfata ar fi ca scenariu, o mai salveaza el. Este intr-adevar un actor foarte bun. Despre James McAvoy (rol principal in Last King of Scotland si Mr. Tumnus din primul Chronicles of Narnia) am mai multe de zis. In primul rand iti face impresia in fiecare secventa ca mai are un pic si te convinge de faptul ca rolul e mai mare decat el. Nu o da in bara de fapt niciodata, dar e acolo, pe muchie. In al doilea rand, nu inteleg de ce ei au ales un actor britanic pentru rolul asta, pe care il joaca exact ca un american sadea. Poate ca, alaturi de toti masculii de pe glob, il invidiez ca are parte de ditai frenci chisu’ de la Angelina, insa eu chiar cred ca se putea mai bine la rolul principal.

Per ansamblu este un film care te tine in scaun, iar asta e chiar o performanta pentru anul 2008. Faptul ca este regizat de un rus-kazach, Timur Bekmambetov, probabil salveaza filmul de la niste stereotipii, dar nu chiar de la toate. Daca m-ai fi intrebat aseara, cand am iesit din cinema, ti-as fi zis ca e un film genial. Azi insa, cand criticul din mine tre’ sa ridice din spranceana macar putin, pun epitetul la pastrare. Nu e genial. Dar e cu siguranta un film care trebuie studiat de oricine are de gand sa faca un film de actiune si sa impresioneze cu ceva. It’s the movie to beat, ca sa zic asa…

Si apropo:

“What the fuck have you been doing lately?”

  1. alexis 28 June 2008
  2. Tp. 28 June 2008
  3. ADeea 29 June 2008
  4. danfintescu 29 June 2008
  5. Alexandra 29 June 2008
  6. danfintescu 30 June 2008
  7. Alexandra 30 June 2008
  8. Alexandra 30 June 2008
  9. danfintescu 1 July 2008
  10. ADeea 1 July 2008
  11. danfintescu 1 July 2008

  Add Your Comment

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.