Asta este inca o carte cumparata de la Targ, acolo unde am fost impreuna cu ai mei acum foarte multe luni. N-am sa-mi presar praf de intelectual elitist pe aura mea de cititor avid. Am aflat despre Gombrowicz citindu-l pe Kundera, care vorbea despre el cu mare admiratie si il compara cu marii autori ai lumii. Pornind de la premisa ca orice tara ascunde mari talente literare care nu i-au depasit granitele din toate motivele care nu aduc celebritatea celor care o merita, am pus mana cu hotarare pe carte fara macar sa-i citesc ultima coperta.
Desi cartea este o colectie de povestiri fara legatura epica intre ele, de fapt, ea este un exercitiu. Un exercitiu de intoarcere. De fiecare data, autorul ia o situatie si o intoarce pe dos. In mod absurd, cateodata incet, alta data brusc, Gombrowicz porneste de la A si nu ajunge la Z, nu se opreste la N sau la X, ci merge pana la capat, pana la anti-A sau la non-A. Felul in care reuseste el sa-si duca de fiecare data la indeplinire planul perfid, malefic, de a crea starea de disconfort pe care o ai atunci cand constati cu stupoare ca lumea cu care de-abia te obisnuisesi acum cateva pagini s-a intors cu susul in jos.
Nu e o carte care sa te faca sa te simti bine atunci cand o citesti. Ba chiar de multe ori e “a bad trip”. Dar e o carte rea scrisa bine. Nu-mi pare rau ca am cumparat-o, iar data viitoare cand voi vedea o carte scrisa de Witold Gombrowicz o voi cumpara cu siguranta.
buna Dane.ce parere ai despre Franz Kafka?Despre romanele lui,despre stilul de a nara,despre stilul de a insira firul actiunii pe foaie…etc.chiar m-ar interesa sa stiu parerea ta despre Franz Kafka,chiar daca nu are legatura cu cartea citita de tine,dar avand in vedere ca suntem la capitolul literatura m-am gandit sa-ti adresez aceasta intrebare.
Sa stii ca are mai multa legatura decat ai putea crede. Gombrowicz seamana intrucatva cu Kafka la stil. Pentru mine Franz Kafka este unul dintre autorii mei preferati. In afara de marile romane, “America”, “Procesul”, “Castelul”, iti sugerez sa citesti si povestirile lui. Sunt fascinante.Deci Franz Kafka, DA!
“Franz Kafka, DA!” – subscriu.
Si sentimentul pe care l-am avut atunci cand am citit Catelul si Procesul seamana intr-o oarecare (mai mica sau mai mare) masura cu cele descrise de tine in acest post. Ma enerva, ma intriga, ma urcam imaginar pe pereti si totusi nu puteam s-o las din mana.
Daca asa e si Gombrowicz, trebuie sa-l achizitionez cat de curand 😀
(Eu momentan ma scald in scrieri mai usurele, potrivite pentru sesiune si presesiune :)) )
@Dan- tocmai de asta ti-am si adresat aceasta intrebare,pentru ca Kafka este autorul meu preferat,dar am zis sa nu deschid acest subiect inainte sa stiu parerea ta despre el.Iar daca zici ca seamana la stil,in cazul asta o sa-mi procur si eu romanul”Bakakai”.Iti multumesc frumos pentru ca mi-ai raspuns la intrebare.
Procesul mi se pare cea mai tare opera scrisa de Kafka …Va recomand Saramago si Murakami 2 scriitori cu opere exceptionale:)
Haruki Murakami si Jose Saramago sunt autorii mei preferati…De la Kafka Procesul mi se pare cea mai tare:)
Desigur daca va place si voua autorul Gabriel Garcia Marquez,as putea sa va recomand si vreo 3-4 carti exceptionale de acest autor,pe cine intereseaza.Mie personal imi place la nebunie si G.G Marquez.:X.Tu Dane ce parere ai despre G.G.Marquez?:D
@Silent Serveste cu incredere, pentru ca seamana foarte tare cu Kafka, frate! 🙂 bafta la sesiune!
@vlad ionut nu e un roman, e o colectie de povestiri. insa asta nu inseamna ca nu ar fi bine sa ti-l cumperi. 🙂 Ai dreptate si cu Garcia Marquez, desi tendinta este de a-l supracomercializa in ultima vreme… la fel cum s-a intamplat si cu coelho…
@Octa Saramago am incercat si nu am rezonat cu el. nu stiu exact de ce… poate nu era momentul. murakami face insa parte dintre oamenii care ma pasioneaza. ai mare dreptate.
Dane, vreau si eu sa ma apuc sa citesc mai mult :d. Dar am o intrebare sau mai bine zis o nelamurire. Vad ca voi de cate ori cititi ceva filosofati pe temele cartii. Adica …. scoateti anumite chestii de-acolo si intr-un fel mi-e frica sa ma apuc de citit din cauza faptului ca eu s-ar putea sa nu inteleg multe lucruri de acolo. Poate ai inteles ce-am vrut sa zic si ma lamuresti si pe mine/dai un sfat :d
Uuu, plan perfid si malefic :-“? Sounds pretty good :)).
🙂
mi se pare interesanta cartea care ai propus-o tu,daca zici ca seamana cu kafka( am citit doar “procesul” dar mi s-a parut foarte intriganta in sensul bun )g.g. marquez mi -a placut (“dragoste in vreme de holera” desi nu e un scriitor profund -lectura usoara).
as vrea si eu sa -ti recomans 2 autori care imi plac foarte mult n.v. gogol si preferatul meu daniil harms (e o literatura absurda ).
m- a surprins placut faptul ca citesti carti (nu cele comerciale) .multa bafta
@runn3r Nu e vorba de nicio filosofie, crede-ma. Este exact conversatia pe care o ai cu prietenii dupa ce ati vazut cu totii un film. E fix acelasi lucru. Ma bucur foarte mult ca vrei sa te apuci de citit. Spune-mi ce-ti place pe lumea asta mai mult si mai mult si am sa-ti recomand cu drag o carte care, sper eu, iti va fi pe plac.
@mia gogol am citit. harms inca nu. buna idee. mi l-am adaugat pe lista de lecturi. 🙂 faptul ca lucrez in media comerciale nu inseamna ca sunt superficial… una e meseria, altu-s eu, ca sa zic asa… aici pe blog, din cand in cand, mai apar si eu. 😛
@Dan, ma crezi ca nu prea stiu sa spun ce-mi place mai mult pe lume? Pot spune ca imi place sa scriu si imi place sa cred ca si putinilor mei cititori le place ce scriu. Sau imi place sa fiu liber :d(suna cam cliseic :)) ). De-abia astept vara :). Is that good for a start :d ?
🙂 hm… nu prea esti un client facil… domnule… iti place sa fii liber, zici… pai atunci citeste papillon de henri charriere
Buna Dan. Am descoperit azi blogul tau cautand niste articole despre Llosa si am descoperit ca esti fan. Imi place ce ai scris despre el… am devenit oarecum fanatica de cand am citit Matusa Julia si condeierul si acum mi-am mai luat o carte. Imi place foarte mult stilul lui si umorul lui extraordinar. Am vazut ca ai scris ca nu iti place Saramago. Pot sa te intreb ce ai citit de el? Eu am citit 3 carti. Prima mi-a placut foarte mult (“Eseu despre orbire”). Efectiv nu am putut sa o las din mana. Urmatoarele doua (“Pluta de piatra” si “Intermitentele mortii”) mi s-au parut trase de par si cam cheezy… si am renuntat sa mai citesc Saramago. So… daca nu ai citit “Eseu despre orbire”, ti-l recomand… este un roman foarte reusit pe care nu prea il poti lasa din mana.
Mai… sincer nu mai stiu ce am incercat sa citesc de Saramago, pentru ca asta s-a intamplat cu destul de mult timp in urma. Insa cunosc multa lumea care il apreciaza. Promit ca o sa caut “Eseu despre orbire” si voi incerca. Dupa care, revin cu impresii. 🙂