Zeul o stie?

Dintr-un anumit moment al vietii, ne dam seama ca, de fapt, fiecare decizie pe care o luam ne afecteaza cam tot ce urmeaza dupa decizia respectiva. Epifania asta nu apare la o anumita varsta. Ba, intre noi fie vorba, la unii nu apare niciodata. Poate ca astia sunt fericitii. Noi, ceilalti, muritori de rand, odata ochii deschisi, lepadam copilaria vrand nevrand. O lasam in spate, acolo, in directia spre care vom privi de multe ori cu jind.

Dar nu vreau sa devin nostalgic. Bine, oricum e prea tarziu, dar nu despre nostalgii adolescentine vreau sa scriu. Ci despre procesul matur al luarii unei decizii. Probabil ca maturitatea prin asta s-ar putea caracteriza. Victoria lui “asa trebuie” asupra lui “asa vreau”. Doar ca… victoria asta nu este una definitiva. Ba cateodata invingatorul se transforma in invins si paraseste o vreme arena.

Cu cat aduni mai multi ani in viata, cu atat faci mai putin lucruri pe care le vrei, pentru ca toate cele care trebuie facute iti mananca din ce in ce mai mult timp. Cu siguranta ca asta nu este o regula general valabila. Exista si rasfatati ai sortii, care reusesc sa ajunga sa trebuiasca sa faca fix ce le place. Exista altii, si mai norocosi, care nu TREBUIE sa faca nimic toata viata, pentru ca au avut o familie baftoasa, in care una sau mai multe generatii s-au sacrificat facand ce trebuie pentru ca toti celilalti sa faca fix ce vor. Dar cei mai multi dintre noi fac ce vor o vreme, cea mai frumoasa din viata, dupa care incep sa-l ia pe “trebuie” in brate din ce in ce mai strans.

Cu toate astea, fiecare decizie pe care o ai de luat intra intr-nu soi de batalie. Sau, ca sa fiu sincer, nu stiu daca si la voi e la fel, insa la mine asa se intampla. Stiu ce TREBUIE facut, am toate argumentele pentru asta, dar… se intampla ceva. La un moment dat, fara sa-mi dau seama, apare gandul. Cei religiosi vor spune ca e Aghiuta. Altii ca e doar copilul din mine care tanjeste dupa putina suprematie. Ce e ciudat, insa, este ca gandul asta parazitar, firav la inceput, creste imediat ce-i dau un pic de atentie. Creste, capata o voce din ce in mai mieroasa, argumente, ba, daca imi pierd prea mult timpul cu el, incepe sa-mi dea si filme despre cat de bine e sa NU fac ce trebuie.

Acum vine intrebarea mea: cum e mai bine in viata? Sa faci doar ce vrei? Sa faci doar ce trebuie? Sau sa adopti o dulce cale de mijloc, in care “trebuie” si “vreau” se succed binisor in rolul de conducator suprem la procesul tau decizional?

Raspunsul meu: Nu exista solutie. E cum ti-e scris. Daca faci doar ce trebuie, se cheama ca nu “prea ti-ai trait viata”. Daca faci doar ce vrei, se cheama ca esti un neispravit. Iar daca faci cate putin din amandoua, s-ar putea sa dai gres la ambele. Cum e mai bine… “singur zeul o stie”…

Voi?

 

  1. Edvigia 4 June 2011
  2. danfintescu 4 June 2011
  3. Florin Grozea 4 June 2011
  4. danfintescu 5 June 2011
  5. Laura 5 June 2011
  6. danfintescu 6 June 2011
  7. ioana 6 June 2011
  8. R. 6 June 2011
  9. Liviu Fratila 6 June 2011
  10. ioana 6 June 2011

  Add Your Comment

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.