MMB Online 2020 – ce am învățat eu

MMB Online

Acum două săptămâni s-a întâmplat Mastering the Music Business Online. Ne codim toți ăștia de o organizăm să-i zicem a cincea ediție, pentru că la fel ca o industrie întreagă, la fel ca o lume întreagă, ne cam vine să nu punem anul ăsta la socoteală în niciun fel. Dacă n-ați fost pe fază, asta-i vestea proastă: că s-a întâmplat și nu ați prins conferința. Vestea bună e că ea va apărea integral pe canalul nostru de YouTube în curând. Așa că faceți bine și dați repejor cu subscribe ca să fiți pe fază.

Din cele 24 de paneluri și prezentări, eu am fost prezent în 10, în calitate de moderator. Nu că vreau să mă laud, dar cred că treaba asta mi-a dat ocazia să iau pulsul industriei cu o acuratețe destul de mare. Și nu-i vorba aici doar de patria noastră, ci de industrie la modul general, dat fiind faptul că am avut speakeri invitați cam de peste tot. Așa că azi vă dau concluziile mele. Adică fix ce am înțeles eu.

MMB Online

Ce paneluri am moderat

Pe rând, în ordine cronologică au fost așa:

  1. The Music Business in Crisis. Invitați: Tom Deakin (UK) Director – Global Member Relations, MERLIN (societate care reprezintă drepturile de autor ale independenților la nivel global), Kees van Weijen (NL) President – Impala (asociația europeană a caselor de discuri independente), Didier Gosset (BE) Membership & Communication Manager – Impala Music, Corinne Sadki (FR) Head of study, communication and digital development at Le Bureau Export / President EMEE (EMEE – asociație europeană a birourilor de export)
  2. Survival of the live(est). Invitați: Nicoleta Sandu (RO) Head of Booking – Global Records, Edy Chereji (RO) Head of Communication & Brand – UNTOLD Universe, Guido Janssens (RO) Managing Partner – Emagic, Președinte AROC (asociația organizatorior de evenimente din România), Ștefan Zaharescu (RO) Booking Manager – /FORM SPACE
  3. How did the producers take it. Invitați: James Morgan (UK) Founder – Pieces of 8 Music, Alex Pelin (RO) Songwriter, Producer, George Calin (RO) Artist / Music Producer / DJ – Manuel Riva
  4. The insanity of remaining sane. Invitați: Mihaela Ivan Holtz (USA/RO) Psychotherapist,  Ekaterina Bazhanova (RU) Artist Manager / Founder – Music Development Russia
  5. Cum va schimba pandemia publicul de evenimente muzicale. Invitați: Cristian Stan (RO) Promoter – Sublime Romania, Codruț Dumitrescu (RO) Music Manager – Overground Music, Antonio Nartea (RO) Event Manager – Expirat, Emil Ionescu (RO) Managing Director – BestMusic Live Concerts & iabilet.ro
  6. Închiși în casă, dar deschiși la public. Invitați: Cornel Ilie (RO) Artist Vunk, Doru Trăscău (RO) Artist The Monojacks,  Dan Byron (RO) Artist byron
  7. Cum ajuți autoritățile să ajute industria. Invitați: Ștefan Teişanu (RO) Antreprenor | Director – Centrul Cultural Clujean, Anca Lupeș (RO) Founder – Mastering The Music Business, Iulia Popovici (RO) Co-founder – Trans-sectorial Association of Independents in Culture (ATIC)
  8. Somewhere, somehow, there’s business to be done. Invitați: Rachel Karry (USA) Co-Founder & President – World Artists United | Founder & Executive – Music Entrepreneur Conference, Keren McKean (UK) Business Development Manager | Former Manager – Snow Patrol, Neeta Ragoowansi (US) President – MMF-US, Entertainment Attorney, Co-Founder/SVP – NPREX, Global Co-Chair – Women in Music
  9. Artist management in time of crisis. Invitați: Hannes Tschürtz (AT) Founder – Ink Music, Grace Puluczek (ES) Founder & CEO – 3 Notes Management,  Ekaterina Bazhanova (RU) Artist Manager / Founder – Music Development Russia, Jake Beaumont-Nesbitt (UK) Policy Advisor – The International Music Managers Forum
  10. Is Spotify still a music streaming app? Invitați: Dragoş Stanca (RO) Founder – UPGRADE 100 & Think Digital, Henriette Heimdal (UK) Market Development UK & EU – CD Baby, Peter Åstedt (SE) Booker – Future Echoes, one of the original Spotify shareholders

Impresii generale

Cam toată lumea pare să fie de acord că 2020 este un an compromis în totalitate. Sunt slabe speranțe că toamna va aduce vreo veste bună în ceea ce privește industria de live sau vânzările de produse fizice (CD-uri, viniluri, merch). Și tot cam toată lumea pare să spere că 2021 va fi anul revenirii, chiar dacă nu va putea fi vorba despre o revenire 100% la starea de lucruri pre-pandemie.

Cu toate astea, luați la bani mărunți, cam nimeni nu poate spune de ce s-ar părea că 2021 va aduce o relaxare a regulilor impuse evenimentelor. E vorba doar despre speranța că va apărea, de undeva, o soluție pentru ca pandemia să fie ținută în frâu sau, și mai bine, să fie făcută să dispară.

Despre evenimentele sub restricții

E drept că aici concluzia mea se bazează mai mult pe piața din România. Aici atât promoterii, bookerii de la venues, cât și impresarii de artiști par să fie cu toții de acord că evenimentele (concertele) care se pot organiza în prezent nu sunt și nu vor putea fi niciodată un mod de viață cu care să ne obișnuim. Concertele care se întâmplă acum sunt soluții de avarie, care să permită subzistența industriei muzicale și, mai important decât atât, să păstreze relevanța artiștilor și a locurilor în care se organizează evenimente.

Despre sprijinul dat de autorități industriei muzicale

Din nou mă refer aici cu precădere la România, pentru că asta ne doare cel mai tare. Părerea generală pare să fie că Ministerul Culturii a avut o deschidere fără precedent față de problemele pe care le are industria noastră în această perioadă, ceea ce e un lucru lăudabil. Din păcate, același Minister al Culturii nu are cine știe ce dare de mână în guvern, ceea ce se traduce prin foarte puține proiecte de sprijin inter-ministeriale. Pe românește, cultura nu reprezintă o prioritate pentru nimeni, astfel încât e pusă hăt, departe, la coada celor care așteaptă ajutoare. Adăugați la asta haosul deciziilor care este inerent pentru o administrație neobișnuită cu situațiile de criză și iată unde suntem. S-au făcut remarcate în această perioadă absența unui tablou general al industriei care să arate autorităților cât de importantă e industria muzicală pentru economia României, precum și absența unor organizații care să reprezinte diversele sectoare și interese ale industriei, organizații care să poarte acest dialog cu Guvernul.

Despre strategii de viitor

Aici toată lumea e de acord. Tot ce poți face este să plănuiești pe termen scurt, să nu disperi, să stai cu ochii deschiși ca să prinzi orice oportunitate. Însă n-are rost să-ți faci planuri pe termen lung, pentru că situația generală este atât de volatilă, încât riscul ca planurile tale să devină imposibile este extrem de mare. Există o singură strategie de viitor pe termen lung de care merită să ții seama: să reziști, că o să treacă ea și pandemia asta.

Despre depresie și anxietate

Da, e groasă treaba în industria noastră. Da, suntem mulți care simțim că ne ducem cu capul. Și nu, nu e nicio rușine să cerem ajutor de specialitate. Încă vreo câteva chestii care ne pot ajuta să rămânem întregi la tărtăcuță: evitarea supraalimentării cu știri, evitarea inactivității (fă orice, numai să faci ceva), o viață ordonată (fă-ți un program și ține-te de el), sport, evitarea exceselor de orice fel.

Despre evenimentele online

S-a încercat, s-a sperat, n-a ieșit, după cum v-am zis și eu acum ceva vreme. Cu mici excepții, evenimentele online au fost un balon de săpun la care publicul n-a reacționat aproape deloc.

Despre digital

Veniturile din digital nu sunt și se pare că nici nu vor fi suficiente pentru a permite salvarea industriei. Asta în condițiile în care nu trebuie să uităm că toate platformele de streaming sunt de fapt companii de big tech, cărora le pasă prea puțin de industria muzicală – vezi Spotify și virajul pe care se pare că marea platformă de streaming îl face spre podcasting în detrimentul muzicii.

Despre muzică

Am lăsat-o pe asta la final, pentru că e cea mai importantă. Deși monetizarea noilor producții e aproape imposibilă în condițiile în care concerte, festivaluri și turnee nu pot fi organizate, e important să se lanseze muzică într-un ritm cât mai alert pentru a nu rupe legătura cu fanii. Relevanța este cel mai important lucru: n-avem voie să lăsăm oamenii să uite artiștii pe care îi iubesc.

Concluzii

E amar prezentul, așa este. Dar n-are sens să-l comparăm non stop cu trecutul, pentru că asta nu ne aduce niciun fel de avantaj. Astea-s timpurile ce ne-au fost date, e treaba fiecăruia din noi să găsească soluții de supraviețuire. Un lucru e cert: la un moment dat ne vom reveni pentru că oamenii au nevoie de muzică în viața lor.

Stay safe! O să fie bine din nou la un moment dat.

Play

podcastu' lu' Fintescu se aude si pe:

Apple Podcast | Stitcher | YouTube | SoundCloud | Spotify | Google Podcasts