Anul trecut, în timp ce stăteam în sală și ascultam prezentările de la prima ediție Mastering The Music Business, mi-am promis mie însumi că la a doua pun și eu clar umărul la treaba asta făcută cu drag de Anca Lupeș. De ce? Păi în primul rând pentru că este atât de donquijotească încât mi se potrivește mănușă și în al doilea rând pentru că pe vremea aia abia descopeream în mine dorința de a aduce industria muzicală din România cât mai repejor în prezentul global. Am scris cum a fost în cele două zile de anul trecut: prima zi aici, a doua aici. Într-o discuție pe care am avut-o cu Anca după prima ediție am rugat-o frumos să mă lase să o ajut la ediția a doua. Ea a ținut minte și eu m-am bucurat.
Mastering The Music Business 2017 se întâmplă în București, între 10 și 11 iulie, la CULTURADATA. Noutatea de anul ăsta este publicul nostru țintă. O zicem de la început, pe șleau, ca să fie treaba clară: MMB se adesează mai ales muzicienilor independenți. Și-mi dau eu seama acum, că am terminat de scris fraza asta, că termenul ăsta este la fel de vag precum ăla de “underground”. Dar, oricâte nuanțe ar avea, un lucru e cert: artistul independent nu este semnat de o casă de discuri. Este un concept care acum 15 ani era sinonim cu artist muritor de foame, dar care în prezent devine din ce în ce mai puternic. Streamingul și toate uneltele online din noua industrie muzicală transformă rapid artistul independent într-unul din cei mai importanți jucători de pe piață. Lucrul ăsta se întâmplă dacă și numai dacă se îndeplinește o condiție: artistul să vrea să învețe. Atlfel, vechea industrie muzicală abia așteaptă să vă pape ani din viață, toată răbdarea și o găletușă de bani (sau un siloz, după caz).
Nu doar artiștii independenți au ce învăța la MMB. Prin temele abordate, conferința este extrem de relevantă și pentru manageri, booking agents, oameni de P.R. și mai ales pentru cei care s-au pomenit cumva în industria asta și încă nu-și dau seama exact cu ce se mănâncă. Informațiile pe care le veți primi aici vă vor ajuta să nu vă vindeți sufletul și vă vor arăta că există și alte drumuri spre împlinirea viselor voastre în afară de ăla pe care pare că merge toată lumea.
Vor vorbi:
Lucas Iliev (sync & licensing Music Gateway) – care e un fel de rețea socială axată exclusiv pe industria muzicală. Deocamdată are peste 35.000 de membri (oameni și companii) pe care încearcă să-i conecteze, să-i ajute să colaboreze și să câștige (și) mai mulți bani din muzică.
Nicu Alifantis, Smiley, Damian Drăghici, Marius Matache, Bobby Stoica, Alexandra Ușurelu, Helen – fiecare despre povestea succesului său ca artist independent, de la cum să-ți compui piesele la cum să-ți produci albumul și cum să-ți organizezi turneul.
Dan Byron, Ionuț Cosmin Grigore (Sol Marker Production), Victor Mihăilescu, Victor Panfilov – despre producție muzicală, despre cum să compui muzică pentru filme, reclame, jocuri video și cum să o vinzi.
Edy Chereji – care poate să vorbească despre orice vrea el, pentru că el este unul din oamenii care au zămislit Untold Festival.
Călin Clej, care coordonează platformele de Brand şi Trade Marketing pentru băuturile din portofoliul PepsiCo în România, Grecia, Bulgaria, Serbia, Albania, Croația, Macedonia, Muntenegru, Bosnia, Malta, Cipru și Israel; el va vorbi despre cum văd brandurile puternice muzica și cum se pot ele, brandurile și muzica, ajuta reciproc și despre campania aia mișto în care Pepsi a luat oamenii de la un concert Vama din clubul Fabrica din București, i-a încărcat în niște autocare și i-a dus la partea a doua a concertului care a avut loc în Vama Veche.
Cristian Florea (blogger, Kooperativa 2.0) – un tip extrem de pozitiv, pe care îl citesc cu plăcere, va vorbi despre artist blogging.
Dan Fințescu (vorba aia, cu voia Dumneavoastră, ultimul pe listă) – vă voi povesti despre audiențele radio, despre principiile alcătuirii unui playlist și despre cum poți să faci un playlist manager atent la muzica ta.
Urmează să se anunțe încă vreo câteva nume grele, din patrie și din alte patrii.
Ce e foarte mișto anul ăsta la MMB este că, în afară de conferințe, vor exista workshop-uri, showcase-uri, sesiuni de mentorship și acțiuni organizate de networking. Adică în afară de teorie, participanții vor avea ocazia să învețe chestii practice, să își arate muzica unor profesioniști din industrie, să primească soluții pentru problemele lor de la profesioniști în domeniu și, poate cel mai important, să se cunoască.
Bilete pentru Mastering The Music Business 2017 puteți cumpăra aici.
Mastering The Music Business este o conferință inițiată și organizată de Star Management si Asociația Star Education în parteneriat cu Overground Music și Agenția de Vise. Coorganziator: Culturadata – Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturala.
Partenerii media ai evenimentului sunt: BestMusic.ro, Metalhead.ro, Infomusic.ro, Unsitedemuzica.ro, Metropotam.ro, Revista Biz, Letsrock.ro, Revista Sunete, Zile și Nopți, AListMagazine, MaximumRock.ro