Muzică românească pe radio 2020

Am mai făcut eu un top de genul ăsta în noiembrie 2020. El se baza atunci pe rezultatele valului de audiențe radio pentru vara lui 2020. Între timp a mai trecut un val de audiențe peste noi, iar Media Forest a publicat topul celor mai difuzate 100 de piese românești pe radio pentru întreg anul 2020. Dacă n-ați prins episodul. de podcast cu vara lui 2020, stați liniștiți, că reiau explicațiile, să fie treaba clară.

Ce difuzări numărăm?

Media Forest ia în considerare playlisturile de pe următoarele radiouri: Europa FM, Kiss FM, Magic FM, Pro FM, Național FM, Radio România Actualități și Radio ZU. Odată cu publicarea fiecărui val de audiențe – pentru că la radiouri audiențele nu sunt zilinice, ci se publică o dată la 4 luni – ei măsoară play-urile pe care le-a avut fiecare piesă din playlisturile acestor radiouri. După care iau informația asta și o compară cu audiența pe care a avut-o fiecare din posturile de radio în cel mai recent val și aproximează cam câți oameni au auzit piesa respectivă în intervalul monitorizat. Cu alte cuvinte, și am să fac comparația între posturile din trustul la care lucrez ca să nu zică lumea că-s arogant, un play pe Kiss FM va ajunge la urechile mult mai multor oameni decât un play pe Magic FM.

Știu că astea 7 posturi de radio nu sunt, poate, pe gustul tuturor. Și că ele nu sunt un etalon pentru multe genuri muzicale care, de altfel, se bucură de succes sau de fani înfocați la noi în țară.  Pe de altă parte, cred că, pentru a înțelege cum au stat lucrurile cu muzica mainstream în 2020, ne descurcăm destul de bine cu astea.

Iată cota de piață (market share este un coeficient la care pe lângă numărul de ascultători contează și timpul mediu de ascultare) a fiecăruia din ele conform celui mai recent val de audiență pe publicul comercial (18 – 49 de ani) plus ce s-a modificat față de precedentul val de audiență.

Kiss FM 15,0% (-0,1%)

Radio ZU 14,2% (+1,7%)

Europa FM 9,4% (+0,1%)

Radio România Actualități 4,8%

Magic FM 5,2% (-)

Pro FM 3,6% (-0,2%)

Național FM 1,1% (+0,2%)

Așadar topul Media Forest pe care l-am luat ca referință acoperă 53,12% marketshare (+0,72% față de astă-vară) și include cele mai ascultate posturi de radio din România. Adică este, cum ar veni, relevant.

piesa pe radio

Ce am făcut eu?

Am luat topul anului 2020 publicat Media Forest și am urmărit și cuantificat cam tot ce am putut cuantifica:

  • topul caselor de discuri din România în funcție de difuzările pe care fiecare din ele le are pe radio
  • ce procent din piesele din top sunt coproducții
  • topul celor mai difuzați artiști români (număr de piese)
  • topul compozitorilor (număr de difuzări)
  • topul textierilor (număr de difuzări)
  • piese noi, piese vechi (lansate în 2019), piese foarte vechi (lansate mai devreme de 2019)
  • în ce limbă sunt cântate cele mai difuzate piese de pe radio

Oriunde s-a putut, am comparat rezultatele pe 2020 cu cele pentru vara lui 2020. Nu că ar fi cine știe ce relevanță în treaba asta, dar măcar așa aflăm ce influență are vara asupra trendurilor unui an întreg. De la ediția din toamnă a genului ăstuia de postare am să compar mere cu mere, adică vara 2020 cu vara 2021 și așa mai departe. Dar până acolo mai e un pic.

Limba în care se cântă

Italiană – 1% (+1%)

Franceză – 1% (+1%)

Spaniolă – 6% (-)

Engleză – 19% (+2%)

Română – 73% (-4%)

De menționat aici e că am luat limba predominantă din versuri astfel încât chiar dacă refrenul e în spaniolă, a contat mai mult faptul că strofa e în engleză. Dar, ca impresie și fredonabilitate, câteva din piesele pe care eu le-am considerat în engleză ar putrea trece la spaniolă. Cam 3. Am avea așadar 16% engleză și 9% spaniolă în cazul ăsta.

Muzică nouă vs. muzică veche

E important să știm ce procent din cele mai difuzate 100 de piese românești sunt piese vechi din două motive principale: alea se cheamă că sunt mega-hituri cu viață lungă și, de asemenea, așa putem estima cam cât din sloturile alocate de playlist manageri pentru piese românești sunt pentru muzică nouă. Aici avem așa:

Foarte vechi – 25% (-10%)

Vechi – 26% (+22%)

Noi – 49% (-2%)

Comparația cu vara nu face altceva decât să ne arate că astă-vară chiar s-a lansat extrem de puțină muzică nouă. Și important e să reținem că aproximativ o jumătate din cele mai difuzate piese ale anului 2020 au fost noi.

Încă vreo câteva cifre interesante. Locurile 1-5 sunt piese lansate în 2019, cea mai bine clasată piesă din 2020 este pe locul 6. Prima piesă foarte veche apare în top abia pe locul 54. Așadar cele 25% de piese foarte vechi sunt toate în cea de-a doua jumătate a clasamentului, format, de altfel, mai ales din evergreen-uri.

Artiști

Partea asta de statistică ar trebui să ne ajute pe toți să aflăm care sunt artiștii mainstream de succes din România. De succes adică artiștii care reușesc să-și audă piesa pe radio. De asemenea ar trebui să ne lămurească și pe cine iubesc radiourile foarte tare în perioada asta. Cu cât mai multe piese în top, cu atât mai mare iubirea și cu atât mai mare coeficientul de mainstream, ca să zic așa.

Am socotit și piesele pe care apar ca artiști featured drept piesă întreagă.

Cum să citim clasamentul ăsta – păi cei care sunt prezenți cu o piesă sunt fie new commeri, fie foste glorii sau one hit wonders. Cu siguranță că merită să fim atenți la numele proaspete, tocmai de-asta vi le-am și semnalat. Cu 2-3 piese în top 100 se cheamă că ești un artist cu o imagine bună, cu difuzări multe și cu ceva istorie. Iar de la 4 piese în sus te încadrezi la categoria grea.

Cu o piesă în top, în ordine alfabetică – total artiști: 48 (erau 41 în vară)

3 Sud Est, Adda, Amuly, AlbWho, Alexia, Bastard! (new entry), Brianna (new entry), Cabron, Connect-R, Cris Cab (new entry), Dan Bălan, Descemer Bueno (new entry), Diana V, Doddy, Dodo, Dorian Popa, Edward Sanda, Farina (new entry), Faydee, Juno (new entry), Ilkay Sencan (new entry), Ioana Ignat, Iuliana Beregoi (new entry), Jean Gavril (new entry), Kaira, Liviu Teodorescu, Lora, Manuel Riva, Mario Fresh, Mark Stam, Matteo, Micutzu, Minelli, Misha Miller, Mitză, Nicole Cherry, Olivia Addams (new entry), Puya, Ralph Noah, Randi, Sasha Lopez, Sore, U-Gin, Vama, Vinka, Vunk, What’s Up, Zhao

Cu 2 piese în top, în ordine alfabetică – total artiști: 18 (erau 20 în vară)

Alexandra Stan, Amna, Andia, Costi, Emaa, Emilia, Eneli, Florian Rus, Fly Project, Grasu XXL, Guess Who, Guz, Jay Maly, Jo, Killa Fonic, Mira, Nane, Vanotek

Cu 3 piese în top, în ordine alfabetică – total artiști: 8 (erau 4 în vară)

Ami, Antonia, DJ Project, Lidia Buble, Roxen, Sickotoy, Spike, Inna

Cu 4 piese în top, în ordine alfabetică – total artiști: 2 (erau 11 în vară)

B.U.G. Mafia (4 în vară), The Motans (4 în vară)

Cu 5 piese în top, în ordine alfabetică – total artiști: 3 (era 1 în vară)

Andra (4 în vară), Delia (4 în vară), Feli (4 în vară)

Cu 6 piese în top, în ordine alfabetică – total artiști: 2 (era 1 în vară)

Irina Rimes (5 în vară), Smiley (4 în vară)

Cu 7 piese în top total artiști: 1 (nu era niciunul în vară)

Carla’s Dreams (6 în vară)

Top case de discuri 2020

Ca factor de departajare am luat numărul de play-uri pe care le-a avut fiecare producător de fonograme. Am folosit acest criteriu de departajare pentru că audiența în număr de oameni este o cifră aproximată. Dar am pus în dreptul fiecărui producător de fonograme și următoarele informații: ce audiență estimată au avut piesele (adică numărul ăla aproximativ de oameni despre care vă povesteam mai devreme), ce procent din piesele din top sunt co-producții cu alți producători de fonograme. cu câte piese producătorul respectiv a intrat în top. Piesele care sunt coproducții le-am socotit egal pentru fiecare dintre producătorii implicați, pentru că fiecare din ei ar putea să spună că a reușit să-și bage piesa pe radio.

Am pus în paranteze locul pe care casa respectivă de discuri era astă-vară, precum și variația de procent înregistrată. Casele de discuri care au apărut în topul din vară, dar care n-au avut loc în topul anului 2020 sunt: JHaps, LIT Music, Voltz Media, Mattman Music, Connect-R, No Party Boys, Weather Way,

Avem în schimb nu mai puțin de 10 new entries.

37. (NE) Doctor Music – 394 plays (0,01% din total), a fost auzită de aproximativ 0,35 milioane de oameni, coproducție, piesă veche: Costi, Emilia, Jay Maly – “Bon bon bebe”

36. (NE) Latin Entertainment – 309 plays (0,13% din total), a fost auzită de aproximativ 0,36 milioane de oameni, coproducție, piesă veche: Andra feat. Descemer Bueno – “Camarero”

35. (30) GreenEye Music – 220 plays (0,17% din total / -0,02%), a fost auzită de aproximativ 0,48 milioane de oameni, coproducție, piesă foarte veche: Ioana Ignat și Edward Sanda – “În palma ta”

34. (24) 1 Music Artist  – 410 plays (0,18% din total / -0,20%), au fost auzite de aproximativ 0,34 milioane de oameni, 100% coproducții, o piesă, 3 Sud Est – “Focul”

33. (28) Kazibo Music – 452 plays (0,19% din total / -0,04%), a fost auzită de aproximativ 0,34 milioane de oameni, coproducție, o piesă foarte veche – Delia și Kaira – “Pe aripi de vânt”

32. (NE) Spoială Brothers – 445 plays (0,19% din total / -0,04%), a fost auzită de aproximativ 0,36 milioane de oameni, coproducție, o piesă foarte veche – Mark Stam – “Impar”

31. (31) Loop Productions – 439 plays (0,19% din total / 0%), a fost auzită de aproximativ 0,48 milioane de oameni, coproducție, o piesă foarte veche – Dan Bălan și Matteo – “Allegro Ventigo”

30. (23) Okapi Sound – 566 plays (0,25% din total / -0,15%), a fost auzită de aproximativ 0,45 milioane de oameni, o piesă foarte veche, produsă în totalitate de ei. Guess Who feat. Mitză – “Decât să minți”

29. (29) Agenția de vise – 625 plays (0,27% din total / +0,05%), a fost auzită de aproximativ 0,43 milioane de oameni, 100% producție proprie, o piesă – Vama – “Perfect fără tine”

28. (26) Thrace Music – 705 plays (0,31% din total / +0,07%), a fost auzită de aproximativ 0,58 milioane de oameni, o piesă foarte veche, coproducție. Brianna – “Lost in Istanbul”

27. (NE) Ultra Music – 705 plays (0,31% din total / +0,07%), a fost auzită de aproximativ 0,58 milioane de oameni, o piesă foarte veche, coproducție. Brianna – “Lost in Istanbul”

26. (20) Seek Music – 876 plays (0,38% din total / -0,19%), a fost auzită de aproximativ 0,37 milioane de oameni, o piesă nouă, produsă în totalitate de ei. Amuly ft. Connect-R – “Muzica”

25. (NE) Sisterhood Live Records – 898 plays (0,38% din total / -0,19%), a fost auzită de aproximativ 0,80 milioane de oameni, o piesă nouă, Coproducție. U-Gin, Ralph Noah – “L’appuntamiento”

24. (32) MusicExpert Company – 922 plays (0,40% din total / +0,23%), au fost auzite de aproximativ 0,79 milioane de oameni, 50% coproducții, două piese foarte vechi. Cea mai difuzată – Grasu XXL și Ami – “Deja Vu”

23. (12) ZhaoLin – 1.534 plays (0,67% din total / -0,85%), a fost auzită de aproximativ 1,05 milioane de oameni, coproducție, o piesă nouă – Zhao și Micutzu – “Dans”

22. (NE) Goldenboy Concept – 1.618 plays (0,70% din total), a fost auzită de aproximativ 1,33 milioane de oameni, coproducție, o piesă veche – Florian Rus și Mira – “Străzile din București”

21. (13) Golden Boy Society – 1.704 plays (0,74% din total / -0,77%), a fost auzită de aproximativ 1,93 milioane de oameni, coproducție , o piesă nouă – Mira – “De ce”

20. (16) Scandalos Music – 2.013 plays (0,87% din total / -0,51%), a fost auzită de aproximativ 1,65 milioane de oameni, coproducție , o piesă nouă – Puya, Andra, Guz – “Dorul”

19. (NE) Mixton Music – 2.190 plays (0,95% din total / -0,77%), a fost auzită de aproximativ 1,18 milioane de oameni, coproducție , o piesă nouă – Iuliana Beregoi – “Cum sună liniștea”

18. (NE) Creator Records – 2.219 plays (0,96% din total), au fost auzite de aproximativ 1,16 milioane de oameni, 100% co-producție, o piesă – Olivia Addams – “Dumb”

17. (17) BalAdda Records – 2.292 plays (1% din total / -0,04%), au fost auzite de aproximativ 1.609.100,8 de oameni, 100% coproducții, o piesă nouă, Adda și Smiley – “Sâmbătă seară”

16. (NE) Delia – 2.454 plays (1,07% din total), a fost auzită de aproximativ 1,33 milioane de oameni, 100% coproducție, o piesă nouă: Delia și Smiley – “Ne vedem noi”.

15. (11) Universal Music România – 2.751 plays (1,20% din total / -0,8%), au fost auzite de aproximativ 0,48 milioane de oameni, 50% coproducții, o piesă nouă, una foarte veche. Cea mai difuzată piesă: Alexandra Stan – “Obsesii”

14. (10) Famous Production: 3.312 plays (1,49% din total / -0,47%), au fost auzite de aproximativ 2,44 milioane de oameni, 50% coproducții, o piesă nouă, una veche. Cea mai difuzată piesă: Andra – “Vina mea”.

13. (21) KHK – 3.421 plays (1,49% din total / +0,97%), au fost auzite de aproximativ 3,42 milioane de oameni, 50% coproducții, o piesă nouă, una veche. Ambele cu Killa Fonic, din care cea mai difuzată a fost – “Miami Bici”

12. (NE) DeMoga Music – 6.480 plays (1,75% din total ), a fost auzită de aproximativ 2,83 milioane de oameni, coproducție, piesă nouă: DJ Project feat. Andia – “Slăbiciuni”

11. (15) Sprint Media – 4.890 plays (2,12% din total / +0,73%), au fost auzite de aproximativ 4,61 milioane de oameni, 100% coproducții, două piese, una veche și una foarte veche; cea mai difuzată:  Dj Project feat. Andia – “Retrograd”

10. (8) Forward Music Agency – 5.070 plays (2,20% din total / -1,67%), au fost auzite de aproximativ 4,04 milioane de oameni, 100% coproducții, o piesă nouă, 3 foarte vechi; cea mai difuzată:  Sasha Lopez feat. Misha Miller – “Smoke Me”

9. (14) Casa Productions – 5.518 plays (2,89% din total / +0,79%), au fost auzite de aproximativ 4,58 milioane de oameni, 4 piese 50% coproducții, 1 piesă nouă, și 3 foarte vechi; cea mai difuzată –  B.U.G. Mafia feat. Ami – “8 zile din 7”

8. (6) Quantum Music – 6.649 plays (2,40% din total / -1,73%), au fost auzite de aproximativ 4,96 milioane de oameni, 5 piese 100% coproducții, două piese noi, una foarte veche, 2 vechi; cea mai difuzată –  Irina Rimes și Carla’s Dreams – “3 inimi”

7. (9) Andra Records – 8.847 plays (3,87% din total / +0,37%), au fost auzite de aproximativ 4,74 milioane de oameni, 81,81% coproducții, 5 piese, toate ale Andrei, cea mai difuzată “Vina mea”. 3 piese noi, 2 de anul trecut.

6. (5) MediaPro Music – 8.911 plays (3,84% din total / +0,48%), au fost auzite de aproximativ 6,17 milioane de oameniz, 11 piese dintre care 5 foarte vechi, 2 vechi și doar 4 noi. Cea mai difuzată, Andra –  “Vina mea”.

5. (7) ATOM – 9.978 plays (4,34% din total / +0,46%), au fost auzite de aproximativ 7,16 milioane de oameni, 75% coproducții, 4 piese, 3 Spike, una DJ Project și Andia. O singură piesă veche. Cea mai difuzată – DJ Project și Andia – “Slăbiciuni”

4. (4) Roton Music – 11.992 plays (5,21% din total / -1,44%), au fost auzite de aproximativ 10,82 milioane de oameni, 72,72% coproducții, 11 piese. 4 piese foarte vechi, 3 piese vechi, doar 4 piese noi. Cea mai difuzată – Sasha Lopez feat. Misha Miller – “Smoke Me”

3. (3) HaHaHa Production – 18.515 plays (8,04% din total / -0,43%), au fost auzite de aproximativ 12,36 milioane de oameni, 83,3% coproducții, 12 piese, o piesă foarte veche, una veche, 10 piese noi. Cea mai difuzată – Smiley – “Ce mai faci străine”.

2. (2) Cat Music – 31.659 plays (13,76% din total / +0,87%), au fost auzite de aproximativ 21,32 milioane de oameni, 83,3% coproducții, 22 de piese. 10 piese noi, 8 piese vechi, 4 piese foarte vechi. Cea mai difuzată – Smiley – “Ce mai faci străine”.

1. (1) Global Records – 80.623 plays (35,03% din total / +0,87%), au fost auzite de aproximativ 53,48 milioane de oameni, 43 de piese în total din care doar 32,56% coproducții,  24 piese noi, 12 piese vechi, 7 piese foarte vechi. Cea mai difuzată: Carla’s Dreams – “Seară de seară”

După cum v-ați prins și singurei, podiumul rămâne neschimbat. Ar fi însă de menționat supremația absolută pe care o are Global Records pe piață și care sună așa: 43 din cele 100 cele mai difuzate piese în 2020 sunt de la Global Records, are o cotă de piață care este mai mare decât a următorelor 5 case de discuri adunate. A lansat 24 de piese noi și, dintre casele de discuri mari, are cea mai mare cotă de producții proprii. Tot de menționat este ascensiunea ATOM, care este pe locul 5 la final de an, după ce astă-vară era pe 7. E cu siguranță new-commer-ul anului 2020 și o casă de discuri cu foarte mare potențial pentru airplay. Deci, artiști, dați năvală! Cât de important e să ai un hit într-un an e o treabă demonstrată de Casa Productions, care urcă 5 locuri în top, de pe 14 pe 9, datorită hitului lor din 2020 – “8 zile din 7”.

Cei mai difuzați compozitori și textieri în 2020

Aici vă spun doar pe scurt cum am procedat. Fiecare om care a lucrat la o piesă difuzată a primit numărul de difuzări ale acelei piese. Cu cât mai multe piese în top 100, cu atât mai multe difuzări. Deci sunteți genul de artiști sau manageriați un artist mainstream pe care îl vreți pe radio, ăștia-s oamenii care merită plătiți ca să vă facă o piesă. Atenție, însă. Cu cât mai jos e în top, cu atât mai mici sunt șansele pentru un mare hit, deci și prețul care vi se cere pentru o piesă ar trebui să fie mai mic.

Compozitori

Sunt 127 de compozitori care au lucrat la cele mai difuzate 100 de piese românești din 2020. Eu am topul întreg pe care îl voi oferi printr-un newsletter în cam 10 zile. Până atunci, iată top 20:

  1. Alex Cotoi 32.483 plays

2. Sebastian Barac &Marcel Botezan 28.536 plays

3. Șerban Cazan 21.878 plays

4. Vlad Lucan 17.886 plays

5. Carla’s Dreams 17.038 plays

6. Andrei Maria (Smiley) 14.063 plays

7. Lucian Nagy 12.457 plays

8. Alexandru Pelin 11.535 plays

9. Viky Red 10.387 plays

10. Florian Rus 8.703 plays

11. Denis Roabeș (The Motans) 8.589 plays

12. Irina Rimes 8.400 plays

13. Mihai Alexandru Bogdan (Quick) 8.327 plays

14. Roxen 8.197 plays

15. Spike 5.952 plays

16. INNA 5.827 plays

17. Ami 5.727 plays

18. Gino Manzotti (DJ Project) 5.541 plays

19. Ioan Cozma 5.465 plays

20. Felicia Donose (Feli) 5.410 plays

Textieri

Sunt 97 de textieri care au lucrat la cele mai difuzate 100 de piese românești din 2020. Eu am topul întreg pe care îl voi oferi printr-un newsletter în cam 10 zile. Până atunci, iată top 20:

  1. Carla’s Dreams 15.830 plays

2. Alexandru Pelin 15.561 plays

3. Andrei Maria (Smiley) 14.063 plays

4. Denis Roabeș (The Motans) 9.466 plays

5. Theea Miculescu 9.164 plays

6. Irina Rimes 8.400 plays

7. Roxen 8.197 plays

8. Delia 7.235 plays

9. Spike 5.952 plays

10. INNA 5.827 plays

11. Ami 5.727 plays

12. Felicia Donose (Feli) 5.410 plays

13. Alina Eremia 5.404 plays

14. Caddillac, Tata Vlad, Uzzi 5.070 plays

15. Florian Rus 4.758 plays

16. Vinka 4.231 plays

17. Alexandru Stancu 4.169 plays

18. Nane 4.000 plays

19. Sasha Lopez, Dara 3.942 plays

20. Sandor Biro 3.639 plays

Concluziile le puteți trage și singurei dar hai că vă ajut și eu un pic. Din punct de vedere creativ, industria muzicală românească de mainstream are doi poli, inegali ca mărime și putere. Global Records și HaHaHa Production. Astea două au fost mașinăriile de hituri în 2020. Hai să ne auzim cu bine la următorul val de sondaje. Până atunci, după cât am muncit săptămâna asta și după coșcogea biografia audio pe care am făcut-o cu Dan Byron pe final de an vă anunț de pe acum că săptămâna viitoare e pauză și că ne auzim luni, peste două săptămâni. cu prima ediție pe 2021 din “Topu’ la bula mea”.

Play

podcastu' lu' Fintescu se aude si pe:

Apple Podcast | Stitcher | YouTube | SoundCloud | Spotify | Google Podcasts