Pandemia schimbă muzica? (ce zic oamenii de radio)

Până la muzică, un pic de autopromo

Hai bine v-am găsit în 2021, un an pe care ni-l doresc tuturor din industria muzicală să fie normal. Și s-ar părea că avem niște șanse să se întâmple asta peste câteva luni. Prin “asta” înțeleg o revenire treptată și lentă la normal.

În primul rând câteva vești despre podcastul ăsta în sine. Primul episod a fost difuzat în 1 noiembrie 2017, iar azi am ajuns la episodul 65, o performanță de consecvență. Audiența medie pe episod este de 155 de ascultări, ceea ce, pentru un produs atât de nișat cum e podcastu’ lu’ Fințescu, este o mare realizare pentru care vă mulțumesc. Nu mă las de meseria asta, ci din contră. Am planuri mari pentru 2021 pe care vi le voi dezvălui la momentul potrivit.

Primul upgrade e primit cadou de la soția mea, Georgiana și fiica mea, Mara, via Moș Crăciun. Mă aud mult mai bine și mă voi auzi mult mai bine de acum încolo pentru că am microfon profi de studio de care sunt foarte mândru.

Radio

Hai cu subiectul!

Ideea episodului de azi a fost simplă. Hai să vorbesc cu oameni de radio (din care cât mai mulți playlist manageri) și să îi întreb dacă ei simt că pandemia a adus vreo schimbare sau a născut vreun nou gen muzical. Motivul pentru care am ales oameni de radio mi se pare evident, dar hai totuși să-l explic, că așa-i frumos: oamenii care se ocupă de playlisturile radiourilor sunt modificați genetic să fie extrem de atenți la orice trend nou apare oriunde în lume sau în propria lor patrie, astfel încât să fie mereu la curent cu tot ce prinde la public, să nu cumva să piardă vreun moment important.

Pandemia face parte din viețile tuturor oamenilor de pe Pământ de aproape un an. Ceea ce nu e mult dacă privești durata asta din punct de vedere istoric, dar e totuși suficient timp pentru a ne afecta felurile în care simțim, dorim, ne temem. Și dacă suntem atât de profund afectați, cu siguranță că și modul nostru de exprimare este afectat, chiar dacă, poate, noi nu ne dăm seama de asta.

Așa că am conceput următorul text:

Sclavia, sfârșitul primului război mondial și al gripei spaniole, războiul din Vietnam, lumea gri a industrializării britanice, segregarea rasială din cartierele New York-ului – toate astea sunt etape ale istoriei omenirii care au adus schimbări de mentalitate majore și au născut noi curente muzicale.

Așa au apărut blues-ul și jazz-ul, charleston-ul acrobatic din “the roaring twenties”, rock-ul psihedelic și heavy metalul, punk-ul, rap-ul.

De aproape un an omenirea se confruntă cu un astfel de moment de imensă presiune socială: pandemia. Peste care se suprapun o mulțime de alte tulburări sociale: extrema dreaptă în ascensiune, o mișcare anti-globalizare din ce în ce mai puternică, Brexit, tensiuni rasiale, tensiuni religioase, război economic cu China, Rusia din ce în ce mai agresivă. Lumea e plină de încordare.

Se reflectă în vreun fel toată această tensiune în trendurile muzicale ale sfărșitului de 2020 și începutului de 2021?

Și, dacă nu, vă așteptați ca sfârșitul pandemiei să aducă vreo schimbare majoră în muzică? Vreun curent muzical nou?

Textul ăsta l-am trimis spre playlist manageri, directori de programe, DJ cu mare experiență din următoarele radiouri, în ordine alfabetică: Asha Radio, Europa FM, Kiss FM, Kiss TV, Național FM, Rock FM, One FM, Pro FM, Radio Guerrilla, Radio România Actualități, Radio Seven, Radio ZU, Tanănana, Urban Sunsets, Virgin Radio.

Evident că nu mi-au răspuns toți. Dar toți cei care mi-au răspuns sunt incluși cu vocile lor cu tot sau cu textele pe care mi le-au scris citite de mine în episodul de astăzi. Aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care mi-au răspuns pentru timpul acordat și pentru amabilitatea de a contribui la o încercare de a evalua trendurile muzicale ale anului 2021.

Răspunsurile lor vor fi dat tot în ordine alfabetică, să nu supăr pe nimeni. Și la sfârșit o să încerc să trag niște concluzii, chestie care va fi mult mai dificilă decât pare acum, vă rog să mă credeți.

Să începem, deci:

Ana Moga (playlist manager Asha Radio / DJ Kiss FM)

Ana Moga

Idei principale:

 • muzica vindecă
 • sunt foarte multe stiluri muzicale, deci e greu să mai apară unul nou
 • Tik Tok va fi trend setter pentru muzică în 2021

Andrei Stroe (playlist manager Kiss TV / ex-director de programe Virgin Radio)

 • 2020 a fost un an stresant pentru artiști
 • doar maneliștii au făcut piese cu tema pandemie

Gilda Comârzan (playlist manager Radio Guerrilla)

Gila Comârzan

“Dacă mă uit retrospectiv la tot ce a însemnat 2020 în muzică,  înțeleg de fapt ce s-a întâmplat în lume, pornind de la evenimentele principale ale anului, terminând cu nevoile esențiale ale oamenilor. Am regăsit cu precădere Pandemia, Brexit-ul și Situația Politică din SUA. S-au întâmplat prea multe și prea repede în 2020, iar muzica a fost ca un soi de jurnal, de terapie audio. În același timp, mulți s-au întors către rădăcinile muzicii, către stilurile care s-au format datorită unor alte evenimente. Istoria se repetă, iar artiștii au adus în prim plan piese celebre. Există reinterpretări pentru ‘Let it be’ sau ‘Heart of glass’, remasterizări pentru ‘Mad about you’ pentru pentru albumul Rammstein din 1995. În 2020 cred că am auzit cele mai multe fragmente muzicale cunoscute, însă cu versuri noi.
A fost un an dificil și plin de provocări. Unii au compus mai mult, alții deloc, unii au reușit să înregistreze, alții să facă și clipuri via Zoom.
Însă, pe lângă toate acestea, momentul meu audio memorabil din 2020, este cel din primăvară, când, la unison, radiouri din întreaga lume au difuzat ‘You will never walk alone’.
Cred că industria muzicală va continua să readucă în prim-plan ritmuri, versuri și stiluri din anii 70, 80 și 90, adaptate lui 2021 prin tematică.”

Cristi Hrubaru (playlist manager & director de programe Rock FM)

Cristi Hrubaru

 • cu siguranță că pandemia va fi prezentă în muzică multă vreme de acum încolo
 • sfârșitul pandemiei va aduce o explozie de bucurie și de concerte

Cristi Nitzu (playlist manager One FM / DJ Kiss FM)

Cristi Nitzu

“Nu cred că tensiunea creată de pandemie se va reflecta in trendurile muzicale. Există țări din Asia unde masca de protecție este obligatorie de aproximativ 15 ani, timp în care au existat Gripa Aviara, SARS și acum Covid. În niciuna din aceste țări nu au apărut noi curente muzicale… Într-adevăr, Coronavirus a reușit să ne izolezeze mult mai mult comparativ cu Gripa Aviară sau SARS, dar oamenii s-au adaptat și au reușit să mute cam toată activitatea online (producție muzicală prin Team Viewer, videoclipuri prin Zoom și chiar concerte online).”

Tony Teșiu (director de programe Radio ZU)

Tony Teșiu

“Pe mine nu mă interersează să anticipez un nou trend muzical. Eu difuzez muzica pe care o simt cât se poate de mulți oameni din targetul meu. Cunoașterea și adaptarea sunt părți mai importante a ceea ce fac comparativ cu anticiparea. Research-ul și experiența mă ajută să cunosc ce vor oamenii, softul de programare muzicală și deasemenea experiența mă ajută să adaptez ce le ofer. Adaptarea fiind în rezonanță cu valorile brandului pentru care lucrez.”

Vlad Conovaru (playlist manager Tanănana)

Vlad Conovaru

 • producțiile sunt de “apartament”
 • artiștii au cântat despre ce au simțit în pandemie
 • nu apare niciun curent muzical nou adus de pandemie, pentru că acum sunt prea multe genuri muzicale deja
 • există piese cam despre orice făcute de-alungul timpului, deci s-ar putea să existe reeditări ale unor piese mai vechi

Bogdan Strătulă (Urban Sunsets)

Bogdan Strătulă

 • a fost secetă de lansări de albume în 2020, pentru că artiștii nu aveau cum să monetizeze și live conținutul nou
 • a fost loc pentru new commers, dar n-a apărut nimeni care să-i atragă atenția
 • nu-s concerte, nu-s bani, nu vă dăm muzică

CONCLUZII

Oamenii de radio. care au răspuns par să fie cu toții de acord că nu va exista un gen muzical care să apară post-pandemie, iar motivul cel mai des invocat pentru această lipsă este că deja există un surplus de genuri muzicale și de muzică în general. Dar toată lumea pare să fie de acord că, totuși, pandemia își va pune în continuare amprenta pe creațiile muzicale, fiind prezentă în versurile pieselor sau ca subiect tratat de piese.

Ce mi se pare foarte interesant este subiectul reeditărilor care s-ar putea să fie unul destul de interesant. Pe românește, ideea ar fi cam așa: de ce să ne mai batem capul să facem noi piese care să se potrivească prezentului când există deja piese șmechere care să meargă cu aproape orice situație s-ar întâlni omenirea. Hai să căutăm în arhive în loc să ne apucăm noi să reinventăm apa caldă. 2021 ar putea fi, așadar, anul în care se vor face niște covers șmechere ale unor piese cu mesaj puternic din trecut.

O altă concluzie pe care v-aș ruga să o țineți minte e cât de ocupați sunt directorii de programe și playlist managerii. Deși pe aproape toți cei cărora le-am trimis întrebarea îi cunosc personal, doar o jumătate din ei mi-au răspuns la întrebare. Cred că ăsta e momentul să-i mulțumesc Iuliei Pop, de la Overground, care mi-e și colegă de organizare la Mastering the Music Business, pentru ajutorul pe care mi l-a dat cu Gilda Comârzan și Vlad Conovaru, pe care nu-i știam. Iar lor să le mulțumesc pentru că au acceptat să-mi răspundă așa, indirect. Deci Iulia, mulțumesc. Revenind, dacă doar o jumătate dintre cei întrebați au răspuns la o întrebare care le dădea ocazia să-și spună părerea și să-și asume rolul de experți, vă rog eu să nu vă mai supărați pe ei și să nu vă mai frustrați când oamenii ăștia nu vă răspund atunci când le trimiteți muzica voastră. Ei chiar sunt foarte ocupați.

Hai să ne auzim cu bine!

Și nu uitați că am scris un articol despre muzica românească aia de a intrat pe radio în vara lui 2020.

Play

podcastu' lu' Fintescu se aude si pe:

Apple Podcast | Stitcher | YouTube | SoundCloud | Spotify | Google Podcasts