podcastu’ lu’ Fințescu ep. 13 – ( De ce e ok 5gang )


Presupun că ăsta e ultimul episod al primului sezon. La ce vară se anunță pentru mine, slabe șanse să mai am timp și creier pentru podcast până la toamnă, prin septembrie. Pentru subiectul de azi aș vrea să-i mulțumesc lui Marian Hurducaș, care în epsiodul trecut mi-a dat curajul să concretizez o idee care mi se învârtea prin creier de ceva timp deja și pe care nu prea știam de unde s-o apuc.

5gang a generat succes și hate în “cantități industriale”, precum deja faimosul lor sos. Succes la copii și adolescenți, hate de la toate celelalte generații care, cel puțin teoretic, ar trebui să fie mai înțelepte și mai tolerante. Da’ iaca nu-s.

5gang

În cazul în care nu vreți să ascultați podcastul, am să scriu aici două afirmații de la care am pornit întreg raționamentul meu.

Prima: 5gang este un lucru bun care se întâmplă în industria noastră muzicală.

Și a doua: mie nu îmi place 5gang.

Și nu, cele două afirmații de mai sus nu se bat cap în cap câtuși de puțin. Pentru că aproape fiecare din noi are ceva de învățat. Ceva extrem de important, care ne va ajuta să avem o viață mult mai normală și calmă unii cu alții: dacă mie nu-mi place un anumit gen muzical, asta nu îneamnă că muzica aia e proastă. Bine, puteți substitui “gen muzcal” cu aproape orice altă noțiune care naște păreri bazate pe îmi place / nu îmi place.

Analiza mea despre 5gang e, de fapt, căutarea unui răspuns. Răspunsul la o întrebare care ar trebui să ne preocupe pe toți mult mai abitir decât ne înfurie trupa asta: de ce au ei atât de mult succes? Iar răspunsul e unul care ține, de fapt, de cei 7 ani de acasă, de școală, de educație în general. Sau mai degrabă de cât de “subțiri” sunt ele în prezent pentru cei mai mulți dintre copiii care își împing părinții să cumpere degrabă bilete la concertele lor. N-ai cum să neglijezi constant educația muzicală a tinerilor și apoi să te superi pe ei că nu au gusturi muzicale mai elevate.

Sper din toată inima să vă fac să reflectați un pic înainte să vă supărați pe mine că zic de bine despre trupa asta pe care voi o urâți cu atâta pasiune. Iar lor le doresc să crească frumos, să muncească mult pentru a deveni mai buni la ceea ce fac și să fie ei cei care trag în sus o generație despre care prea știe toată lumea cum ar trebui să fie.

Play

podcastu' lu' Fintescu se aude si pe:

Apple Podcast | Stitcher | YouTube | SoundCloud | Spotify | Google Podcasts