Statistica marilor festivaluri din România 2018 – (ep. 2)

În caz că l-ați ratat, episodul 1, în care explic mai multe despre statistica asta, îl găsiți aici. În acel prim episod am publicat și numărul total de artiști pe care i-a avut fiecare din cele șase festivaluri studiate, precum și comparația cu numărul de artiști pe care același festival i-a avut pe scene în 2017.

Azi vă ofer o altă informație care sper să vă folosească pe viitor. Și anume procentul de artiști români pe care fiecare din festivalurile studiate l-a avut în 2018, precum și comparația acestui procent cu cel din 2017. Ce ne poate spune cifra asta? Păi, dacă ești manager sau impresar de artist român, e clar că festivalurile care au un procent mic de artiști români sunt mai greu de convins decât cele cu un procent mare. Și că festivalurile care sunt în creștere de import vor deveni mai greu de convins în viitor.

Dacă ești interesat doar să afli care-i starea națiunii la capitolul festivaluri, e clar că, din punctul de vedere al bugetului, cu cât e mai mare procentul de străini, cu atât mai mare e și bugetul. Asta pentru că noi, românii, avem prețuri foarte mici la artiști în comparație până și cu vecinii noștri. Desigur că un procent mare de străini nu înseamnă neapărat și opulență în buget, pentru că depinde foarte tare de notorietatea artiștilor pe care îi ai în lineup.

Afterhills este de departe cel mai “patriot” festival dintre cele studiate. Are cu 11% mai mulți români decât festivalul de pe locul doi, care e Awake. Cea mai spectaculoasa creștere de artiști români a avut-o Summerwell, care a crescut cu 24% – însă aici nu trebuie să uităm că vorbim despre un festival cu un număr mult mai mic de artiști decât “frățiorii mai mari”.

De fapt, Afterhills și Summerwell sunt singurele festivaluri din cele studiate care au crescut numărul de artiști români, în rest ei au fost mai puțini peste tot. Cea mai mare creștere de import o are Electric Castle – 13%.

Eu de concluzii mă feresc și v-aș invita și pe voi să faceți la fel deocamdată. Suntem abia la episodul doi și vă rog să mă credeți că mai am multe informații să vă ofer. Săptămâna viitoare vă arăt care sunt țările de unde festivalurilor românești le place să importe artiști.

VA URMA