Anca Lupeș – despre industria noastră muzicală


După ce luna trecută am stat de vorbă cu Codruț Dumitrescu de la Overground Music, luna asta am invitat-o pe Anca Lupeș, care și ea este colegă cu mine la MMB. Bine, de fapt ea este cea care a creat conferința – ca să fim exacți.

Pe Anca o cunosc de foarte, FOARTE mulți ani. Și, de-alungul timpului, aproape fără să vreau, viața m-a adus mereu în situația de a colabora la tot felul de proiecte. Acum vreo 15 ani eram MC-ul formației Sistem în turneele pe care agenția lor de booking și management, Star Management (firmă unde Anca era parteneră), le organiza împreună cu diverse branduri pentru această trupă. Apoi am făcut parte din prima promoție care a terminat cursul de I.M.E. (Industria muzicală explicată), pe care Anca l-a organizat acum vreo 6, dacă nu chiar 7 ani. Atunci când Anca a organizat (de una singură) prima ediție de MMB eu am fost cel care a cumpărat primul bilet. De la a doua ediție a conferinței am fost moderator oficial al panelurilor, devenind apoi și eu unul dintre organizatori.

Anca Lupeș

CV-ul Ancăi este unul impresionant și care nu cred că poate fi egalat de vreun profesionist din România. N-am să-l pun aici, pentru că ar fi spoiler pentru episodul de podcast pe care vi l-am pregătit pentru azi. Am să spun însă că eu am învățat imens de multe lucruri de la ea, între care și că e vital să citesc cât mai multe biografii și autobiografii de artiști și de profesioniști ai industriei.

Am stat de vorbă cu Anca Lupeș despre cariera ei, începută odată cu nașterea industriei muzicale românești capitaliste. Și am reușit, într-o oră și un pic, să ajungem până în prezent, la criza urâtă și persistentă în care se află industria muzicală din cauza pandemiei. Discuția asta a noastră ne-a purtat prin subiecte cum ar fi: jurnalism muzical, Tele7 ABC, Nova Music, televiziuni muzicale și radiouri, digitalizare, Eurovision, Berklee, cu ce altă criză din istoria recentă se poate asemăna ce trăim noi acum și, surpriză, ediția MMB din 2020. Și, dacă nu o să prindeți niciuna dintre cele 4 sau 5 recomandări pe care le face Anca, să știți că despre “All You Need to Know about the Music Business” e vorba.

Play

podcastu' lu' Fintescu se aude si pe:

Apple Podcast | Stitcher | YouTube | SoundCloud | Spotify | Google Podcasts