podcastu’ lu’ Fințescu – ep. 18 (Prețuiește muzica )

De data asta mi-a ieșit un episod care are oareșce alunecare de idei. Doar că mi-am dat seama că am o mulțime de podcasturi din astea didactice, în care sintetizez informații pe care eu le-am învățat în mult timp, din surse diferite și, mai ales, pe calea cea mai eficace: aia în care te lovești cu capul de pragul de sus. Apropo de asta, mereu m-am întrebat de ce trebuie neapărat să fie pragul ăl de sus, că mie mi se par multe situații în viață în care tre’ să ajungi la ăl de jos și să dai zdravăn ca să-ți intre în tărtăcuță că nu e bună calea pe care mergi.

Revenind, în episodul de azi povestesc pe scurt despre un eveniment care mi s-a părut genial, audiția noului album byron, “Nouă”, care s-a întâmplat săptămâna trecută la Overground Music și la care m-am bucurat mult să fiu invitat. Povestesc și despre unul din cei mai fini cunoscători de muzici fine, Liviu Zamora, cu care mă știu efectiv de când eram copil. Și povestesc despre o treabă pe care mi-a zis-o și care mi dat brainfreeze.

Da, o parte din chestiile pe care le zic în episodul de azi au fost atinse tangențial sau chiar dezbătute pe larg într-un episod mai vechi, din sezonul întâi, cel despre devalorizarea muzicii, iar o altă parte se regăsește în episodul de săptămâna trecută, cel despre educația muzicală.

De fapt, episdodul ăsta unește și închide o serie pe care n-am intenționat-o câtuși de puțin să fie serie, da’ așa a ieșit. Una care ar trebui să ne facă pe toți, noi, cei din industria muzicală, conștienți că degeaba ne văităm de gusturilem muzicale ale publicului, dacă noi nu facem nimic pentru a ajuta oamenii să înțeleagă importanța educației muzicale și valoarea intrinsecă pe care o poartă o creație muzicală.

Am zis-o și în podcast, o scriu și aci: mulțumiri multe, sincere și emoționate Overground Music pentru prietenie, byron pentru invitație, Liviu Zamora pentru revedere și pentru fraza minunată pe care mi-ai înfipt-o în creier: “trebuie să prețuim muzica și numai atunci muzica ne ve prețui înapoi.”

sursa imagine: darkgazer (on Deviant Art)

Play

podcastu' lu' Fintescu se aude si pe:

Apple Podcast | Stitcher | YouTube | SoundCloud | Spotify | Google Podcasts