Top 9 piese despre pandemie

 

Status pandemie Covid-19

Au trecut 5 săptămâni și o zi de când autoritățile au emis și pus în aplicare primele măsuri de luptă împotriva Covid-19. Ele au vizat, atunci, evenimentele de mai mult de 1.000 de oameni. În 35 de zile s-a ajuns la stare de urgență națională prelungită până la jumătatea lunii mai și la o serie de măsuri drastice, între care interzicerea liberei circulații a populației și carantinarea totală a unor zone și orașe din țara noastră.

Între timp, numărul de cazuri confirmate în România ajunsese duminică, 12 aprilie, la 6300, cu 310 confirmate în precedentele 24 de ore. Asta înseamnă cu 2436 de cazuri mai multe decât săptămâna trecută. Adică o creștere de 63,04%. Creșterea e mai mică decât cea înregistrată acum două săptămâni, dar ea există în continuare. Numărul de decese la noi in țară ajunsese la 306, cu 158 mai multe decât săptămâna trecută. La nivel global, media de creștere zilnică a cazurilor confirmate în ultima săptămână a fost de -0,8%, cu o diferenta in minus de 6.63% față de săptămâna trecută. Cifrele astea globale și naționale ne pot indica faptul că pandemia pierde pentru a doua săptămână la rând din putere la nivel global, dar în România încă nu s-a atins punctul maxim, după cum, de altfel, ne tot spun și autoritățile.

Nu dau informațiile astea ca să ne panicăm mai tare, ci le dau pentru că eu consider că e imperios necesar să fim realiști în perioada asta, să rămânem cu toții calmi și cu picioarele pe pământ și, mai ales, să nu avem așteptări false nici cu plus, nici cu minus.

Ce fel de top avem noi aicea?

Se pare că, de când stau în casă, am cam dat în mania sintezelor și statisticilor. Nu știu dacă e de bine sau de rău, știu doar că nici azi nu e altfel. M-am hotărât să fac un top al pieselor care au pandemia drept subiect pentru că văd două posibile câștiguri din studiul ăsta al meu. În primul rând pentru a-i ajuta pe cei pe care îi bate gândul să lanseze ceva să-și dea seama cam ce și cum s-a făcut până acum. În al doilea rând pentru a vedea și felul în care diverse categorii de fani apreciază (sau nu) implicarea artiștilor lor preferați în subiecte actuale.

Cum am făcut acest top? Păi, simplu. Am pus o întrebare pe Facebook-ul meu propriu și personal sau, ca să folosesc o expresie de mor io de dragul ei, am întrebat la mine-n bulă: cine ce-a auzit de piese lansate despre pandemie.

Am făcut un top în care am inclus absolut toate informațiile primite de mine pe Facebook și bazându-mă pe cifrele de pe YouTube. Am ales să fac așa pentru că YouTube este principalul fel în care românul consumă muzică online și este, totodată, și singurul care oferă date publice despre audiență în timp (aproape) real.

Muzica Coronavirus

Topul este făcut în funcție de numărul mediu de views pe zi – care este numărul total de views la momentul studiului (adică ieri) împărțit la numărul de zile trecute de la momentul lansării. La fiecare piesă (cu o singură excepție notabilă) am făcut cam același lucru – câteva informații despre efectul pe care l-a avut asupra publicului, câteva vorbe despre piesă. Astea din urmă sunt la nivel de impresie personală, nu trebuie luate ca literă de lege.

Din cauză că am luat YouTube ca etalon, există niște artiști pe care nu i-am putut include în top, pentru că piesele lor au fost postate pe alte platforme. Îmi pare, deci, rău pentru Riyan și Paula Selling.

De ce de data asta cred că bula mea e importantă.

Păi e simplu. Pentru că, prin natura activității mele, am în lista de prieteni de pe Facebook o mulțime de oameni din industria muzicală. Astfel încât cred și sper că ei s-au activat și au comentat frumușel cu un număr cât mai mare din totalul de piese despre pandemie.

Top piese despre pandemie

9. Vizi – “Împreună / Egyutt”

Dată de lansare: 4 aprilie; număr total de views: 662; medie de views pe zi: 83.

Foarte mișto mood are. E o piesă didactică, în care Vizi ne explică optimist și amuzant cam ce avem de făcut în perioada asta. Mi se pare una din cele mai mișto piese pe care le-am auzit din toate pe care le are topul și îmi pare foarte rău că are atât de puține views. Mi se pare mișto ca mesaj și ca universalitate. E genul de piesă pe care o ascultă fără să fie deranjat cam orice om la orice vârstă. Clipul e foarte tare, filmat pe acasă, prin studio și cu tot felul de oameni care fac lip sync pe refren. Unii sunt anonimi, alții sunt din industria muzicală. Iar Vizi dând rap în maghiară e o chestie pentru care merită să asculți piesa până la final. Felicitări, Vizi!

8. Tobi Ibitoye – “Love and a Song”

Dată de lansare: 10 aprilie; număr total de views: 900; media de views pe zi: 450.

E o piesă tipică pentru el, îl recunoști de cum o auzi. E pozitivă și optimistă, chiar dacă lentă și un pic apăsătoare ca atmosferă. Ideea de bază e că muzica ne unește pe toți, indiferent de unde suntem sau de cât, Doamne ferește, singuri suntem. Tot ce ne trebuie e dragoste și un cântec. Personal, îmi place foarte mult.

7. Claudia Șuteu – “#staiacasă”

Data de lansare: 23 martie; număr total de views: 16.537; medie de views pe zi: 827.

Mărturisesc că eu până ieri nu auzisem despre Claudia Șuteu, așa că îi mulțumesc Paulei Selling pentru că mi-a lăsat un comment la postare cu piesa ei. E mainstream, foarte happy, și are o abordare destul de originală:  să stai acasă nu mai e o obligație, ci o dorință împlinită. Că doar toți, în tumultul vieții de dinainte de Covid-19, ne doream să avem mai mult timp să stăm pe acasă. Videoclipul e destul de profi față de altele din perioada asta. Pare să aibă o echipă care l-a filmat, chiar dacă acasă la ea. Sau mă rog, într-un loc care se vrea a fi la ea acasă. Pe final doar apar câteva imagini stock. Nu m-am documentat foarte tare, însă Claudia pare artist mainstream independent acum – ceea ce o treabă foarte curajoasă.

6. Park Place – “Poate fi chiar bătrânul tău”

Data de lansare: 7 aprilie; număr total de views: 5.011; medie de views pe zi: 1002.

Ăsta e un alt artist de care eu nu am mai auzit niciodată până ieri. E semnat la Sprint Music, piesa e lentă și are ca mesaj ideea că boala poate lovi pe oricine, indiferent dacă sunt copii sau batrâni. Are clip, care pare o îmbinare de imagini stock cu imagini filmate special. E o piesă tristă, puternică din punct de vedere emoțional. Mie unuia mi s-a părut totuși că ar avea nevoie de nițică percuție.

5. Vița de vie – “84-85 / Muzica nu moare niciodată”

Data de lansare: 18 martie; număr total de views: 41.543; medie de views pe zi: 1662.

E o piesă foaaarte mișto de la Vița. O piesă puternică, despre cât de mult vrem cu toții să ne gândim la un mâine mișto și să uităm de perioada asta. Tind să cred că nu a fost scrisă chiar în timpul pandemiei, ci înainte și s-a cam potrivit. Ce e foarte interesant la piesa asta e că e scrisă de Bean de la Subcarpați. Ceea ce explică pe deplin fluierul. Iarăși – o piesă care îmi place foarte mult. “Muzica nu moare niciodată” are clip simplu, filmat în studio.

4. Randi – “Suflete în carantină”

Data de lansare: 7 aprilie; număr total de views: 327.472; medie de views pe zi: 65.494; era pe locul 17 în trending ieri.

E, de fapt, o piesă de dragoste care aduce cumva și carantina în discuție. E o piesă lentă și tristă așa cum îi place lui Randi să compună. Subiectul e cam așa: ei nu se pot vedea, nu pentru că nu vor, ci pentru că nu e voie. Cu toate astea, el o visează și dragostea din inimile lor rezistă, pentru că iubirea nu poate fi carantinată. Pare genul de piesă pe care să și-o trimită unul altuia îndrăgostiții pe care îi ucide distanța – adică adolescenții în principal. Cifrele arată clar că și-o cam trimit.

3. Smiley și Cabron – “Cine-i salvează pe eroi”

Data de lansare: 2 aprilie; număr total de views: 844.505; medie de views pe zi: 84.451; era pe locul 39 în trending ieri.

Aici avem un caz un pic mai special. E o piesă care s-a lansat mai întâi fără clip, apoi, ieri, a apărut și clipul. Le-am pus la socoteală pe amândouă. Clipul e extrem de emoționant. Cine l-a făcut s-a priceput foarte bine să îmbine imagini stock cu imagini preluate de la știri și cu câteva cadre filmate special. Titlul explică destul de bine totul – e o piesă despre eroii din prima linie: medici, cadre medicale, militari, polițiști. Atât Smiley cât și Cabron au mai avut de-alungul timpului piese manifest și piese împreună. Și au dat-o bine. Îmi place foarte mult subiectul – pentru că e unul care e destul de controversat. Am văzut cu toții știri despre asistente medicale cărora li s-a interzis accesul în magazine sau li s-a aruncat clor pe ușă. Ce mi se pare foarte altfel la piesa asta e că, spre deosebire de alte piese cu subiect social de la Smiley, nu debordează de optimism.

2. Noaptea târziu – “Corona”

Data de lansare: 21 martie; număr total de views: 3.344.128; medie de views pe zi: 152.006. Era pe locul 27 în trending ieri.

Nu e piesă proprie, dar este, totuși, o piesă despre pandemie. E, evident o parodie, că doar asta e specialitatea Noaptea târziu. Piesa originală este una din cele mai controversate piese ale momentului – cover după Jador și Lino Golden – “Dau Moda”. E haioasă și mișto, însă mi s-a părut un pic ciudat felul în care băieții găsesc necesar să spună de două ori că totu-i la mișto. Carevasăzică le-a cam ajuns și lor hatereala la os, ceea ce spune multe despre noi ca nație, nu despre ei ca artiști. Ca toate piesele Noaptea târziu, evident că și asta are clip filmat acasă la fiecare membru al trupei.

  1. Dani Mocanu – “Nimic nu mă oprește”

Data de lansare: 10 aprilie; număr total de views: 1.166.496; medie de views pe zi: 583.248. Era pe locul 4 în treding ieri.

Le mulțumesc lui Cristi Stan de la Sublime și lui Mihai Moldoveanu de la Jazzy Bit pentru că mi-au trimis piesa asta. La modul cel mai sincer. Videoclipul e… merită văzut. N-am să zic nimic altceva decât că textul acestei piese este după cum urmează: “Ne-a scos armata în stradă în toată țara, dar orice amendă îmi iau, eu tot mă duc la ea. Și să mă-nconjurați cu o mie de blindate, eu tot am să fiu în patul ei la noapte. Nimic nu mă oprește, nicio lege, atunci când iubesc, fiindcă am nume și putere și deranjul vi-l plătesc. Bă, hai, dați la o parte tăncuțu’ să treacă Dănuțu’. Închideți-mă cu ea, cu ea într-o cameră, c-avem provizii și bani pentru încă o viață. Și, la ce mult ne iubim, de nimic nu ne pasă. Luați exemplu’ de la noi și stați și voi în casă. Am scris o adeverință cum că o iubesc, da’ nu le-arăt traseu’ că mă urmăresc. Dacă ν-arăt poza cu ea, o să tremurați și o să vreți și voi să vă izolați. Nimic nu mă oprește, nicio lege, atunci când iubesc, fiindcă am nume și putere și deranjul vi-l plătesc. Bă, hai, dați la o parte tăncuțu’ să treacă Dănuțu’. Închideți-mă cu ea, cu ea într-o cameră, c-avem provizii și bani pentru încă o viață. Și, la ce mult ne iubim, de nimic nu ne pasă. Luați exemplu’ de la noi și stați și voi în casă.

Un fel de concluzie

YouTube are un mare avantaj – e total obiectiv. El reflectă în totalitate preferințele publicului, fără a putea fi acuzat de vreun fel de părtinire. Evident că o piesă lansată pe un canal puternic are mult mai multe șanse să strângă views decât una lansată pe un canal mititel. Așa este. Însă am două observații. Unu: dacă piesa nu prinde, poate fi canalul oricât de puternic, nu ajută la mare lucru. Și doi: canalele cu mulți subscriberi au ajuns puternice pentru că postează muzică pe care majoritatea o consideră a fi bună.

Per ansamblu, cred că analiza asta e bună pentru a duce la capăt un soi de radiografie a publicului din România. Avem același subiect, de mare interes pentru absolut toată lumea în aceste momente, cântat de artiști aparținănd mai multor stiluri. Popularitatea genului muzical aș fi tentat să spun că reiese din locul în top. Așa că vă rog eu puneți-vă următoarea întrebare: câți oameni reacționează la genul muzical pe care îl abordați? Sunteți Dani Mocani sau Viți de Vii? Pentru că, ăsta-i adevărul, Vița de Vie nu are cum să ajungă vreodată la cifrele lui Dani Mocanu.

De-asta important e să nu uitați nicio clipă cât de mare e felia de piață cărei vă adresați. Când i-ați atins pe toți ai voștri, e, atunci tre’ sa începeți să fiți creativi rău de tot.

Play

podcastu' lu' Fintescu se aude si pe:

Apple Podcast | Stitcher | YouTube | SoundCloud | Spotify | Google Podcasts