Topu’ la bula mea – ediția 2 (mai 2020)

În caz că ați ratat prima ediție (aia de aprilie) din “Topu’ la bula mea”, o găsiți aici.

Ce e “Topu’ la bula mea”

Am pornit de la trei premise:

  • YouTube este un indicator destul de eficient al succesului general al unui gen muzical, al unui artist sau al unei piese.
  • Lumea de la mine din bulă ascultă muzici foarte diferite și în general mișto.
  • Fascinația omului pentru topuri este nemărginită și făr’ de moarte.

Așa a apărut prima ediția de luna trecută. După ce a apărut, ascultând topul, mi-am dat seama că ideea asta a mea aduce împreună piese care, în mod normal, nu s-ar regăsi veci pururi în același loc. Am primit mesaje de la oameni care mi-au mulțumit pentru că i-am ajutat să descopere artiști de a căror existență habar n-aveau sau piese care s-au dus în playlisturile lor cu “șlagăre”.

M-am hotărât să mă țin de topu’ ăsta lunar atâta vreme cât bula mea va răspunde cu măcar 10 propuneri la postarea de pe Facebook în care întreb lumea ce piese românești s-au lansat luna asta. Postarea apare mereu în ultima joi din luna respectivă, iar “Topu’ la bula mea” se publică întotdeauna în prima zi de luni a lunii următoare. Pentru luna mai am avut 23 piese înscrise. Deci stăm bine. Avem top.

Top

Cum departajez piesele din “Topu’ la bula mea”

Ordonez piesele primite în comentarii după numărul de views pe zi pe care îl au de la lansare. Adică numărul de views din ziua în care fac topul împărțit la numărul de zile care au trecut de la lansarea piesei.

Știu că modul de departajare nu-i perfect, însă e topul meu, bula mea, deci fac ce vreau! Lăsând gluma la o parte, chiar cred că numărul de views pe zi reprezintă un indiciu clar pentru succesul unei piese, mai ales în prima lună de la lansare.

TOPU’ LA BULA MEA – MAI 2020

23 Marius Matache – “De dragul tău” / 34 views / uploadată pe 22 mai / 3,77 views pe zi

În mod normal nu aș fi inclus “De dragul tău” în top, pentru că piesa este unlisted pe YouTube. Asta explică și numărul extrem de mic de views. Dar cum propunera a venit chiar de la artist, i-am respectat dorința, chiar dacă e clar că nu avea cum să fie pe alt loc decât ultimul.

Pe Marius Matache, Make, îl știu de niște ani. E unul dintre artiștii independenți care se promovează din orice poziție, în orice moment – și eu zic că pentru asta merită admirat. Mai ales că el cântă folk, adică are o nișă foarte mică. Chestie pe care n-o înțeleg foarte bine, mai ales că oameni care cântă acompaniați doar de o chitară au fost și vor mai fi mereu mulți care ajung în mainstream.

E genul de piesă folk compusă de artist, dar pe versurile unui poet sadea. E vorba de Arcadie Suceveanu, poet român din Ucraina. “De dragul tău” n-are cum să fie altceva decât o piesă de dragoste, cu o atmosferă foarte frumoasă și cu mai multă forță decât m-aș fi așteptat. Sunt curios când va avea Make de gând să o lanseze, dat fiind faptul că are un clip făcut din stock images de iarnă, care au legătură cu versurile, dar nu prea au legătură cu sezonul în care suntem noi acum.

22 SAVE – “Tanar” Live at Museum Of Senses / 61 views / lansată pe 25 mai / 10,17 views pe zi

Despre SAVE am scris un articol pe blog acum doi ani. El face parte din categoria artiștilor independenți care încearcă să obțină succes singuri pe un drum foarte dificil – al mainstreamului. Mă bucur să văd că nu s-a lăsat.

Piesa mi se pare un pic ieșită din trend, dar nu știu când a fost scrisă. Ea face parte dintr-un live session filmat în Museum of Senses. Producția ar putea fi mai bună. Mi se pare că are un pic prea mult efect pe voce, iar negativul e cam încet.

Nu știu vouă, dar mie mi-au alunecat ochii în colțul din stânga unde, în ultima oglindă, se vede tipa care l-a filmat și un pic din camera pusă pe trepied. Totul are un aer de ceva făcut cam în grabă și, dacă ar fi să fac o recomandare aia ar suna cam așa: nu contează cât de limitate îți sunt mijloacele tehnice și financiare, e datoria ta de artist independent să ai grijă ca lucrurile să iasă cât mai bine în condițiile date. Oricum, repet. E mare lucru că SAVE perseverează.

21 Zah – “Quarantine Rave: The Pill Deal” / 176 views / lansată pe 14 mai / 10,35 de views pe zi

Zah e un artist de care n-am mai auzit până acum. Și, sincer, la cum începe clipul, nici nu știam ce să cred. Genericul de la “Narcos” la chitară și un soi de sketch umoristic. După aia se clarifică treaba. E artist producător. Cred că are și loc și timp să crească. Eu îi doresc succes!

Mulțumesc lui Butu, cel care se ocupă de “Și tu ești artist” celălalt podcast despre industria muzicală românească în afară de al meu., pentru propunerea din top. Din câte am înțeles, el și Zah sunt colegi.

20 Alex Șveț – “MAMA” / 946 views / lansată pe 2 mai / 32,62 views pe zi

Alex Șveț se întoarce și luna asta după ce luna trecută s-a clasat pe locul 23 în “Topu’ la bula mea” cu piesa “Nu înțeleg”. De data asta piesa e mai spre rap un pic. E de apreciat că omul compune, scrie versurile și face și producția audio.

Ba s-a implicat chiar și în editarea video a clipului. Care clip are o discrepanță pe care nu o prea înțeleg. Versurile sunt ale unui copil (personaj care apare și în clip) căruia îi este foarte dor de mama lui, plecată la muncă în străinătate. Până aici totul bine și frumos, subiectul e actual și dureros pentru foarte mulți copii și adolescenți români. Ce nu înțeleg e look-ul și atitudinea de bad boy pe care și le ia Alex. Dacă vezi clipul fără muzică te-ai aștepta la cu totul alte versuri. Dar probabil că nu înțeleg eu care a fost ideea de fapt.

19 Plevna – “Chops” / 517 views / lansată pe 14 mai / 36,93 de views pe zi

Eu când nu înțeleg ceva, zic. Și uite, de data asta zic. “Chops” e o dubioșenie de piesă, în care o temă de manea vine pe un ritm care aduce a Ed Sheeran da’ nu prea. Și treaba asta e pusă pe niște imagini care probabil că sunt luate dintr-un film vechi în care, la un bal mascat, un tip mascat în păsăroi găsește un porumbel mort, îl învie și după aia face tot felul de scamatorii, dar mai ales unele care fac să apară alți porumbei. Prăjeală, zic. O trec la capitolul experiență.

18 Nicușor – “Antonim” / 1.448 views / lansată pe 3 mai / 51,71 views pe zi

Uite un artist de rap de care nu auzisem nimic până acum. După voce și după cum arată am crezut că e foarte tânăr, dar am cercetat problema și are deja 29 de ani.

Îmi place foarte mult că omul face tot. Negativ, versuri, clip, animație, tot. Îmi mai place și că e pe Patreon, ceea ce înseamnă că îl preocupă faza cu online-ul, chestie extrem de importantă pentru orice artist independent.

17 George Pandrea – “Tot ce îmi doresc, atrag” (cu Vali Umbră) / 2.193 views / lansată pe 14 mai / 129 de views pe zi

Uite că mai avem o piesă de rap în top. George Pandrea a compus instrumentalul, vocea e a lui Vali Umbră, un nume cunoscut în rapul românesc. E o combinație între sound destul de nou și flow mai oldschool.

Clipul piesei e făcut din bucăți de desene animate. Am o singură observație de făcut aici: atenție la copyright. Că de unele imagini sunt sigur că nu-s public domain.

16 Tzigoiners – Forrest Gump / 6.608 views / lansată pe 11 mai / 330,4 views pe zi

Tzigoiners este un proiect trap de care n-am mai auzit până acum. E destul de nou, primul upload pe canalul lor de YouTube e de acum 6 luni. Din câte îmi dau seama, băieții merg pe ideea Carla’s Dreams, de a nu-și arăta fețele. Ei apar peste tot purtând niște cagule albe. Sunt curios dacă și la concerte fac la fel.

Piesa e trap tipic. Iar clipul e de fapt un visual în care Tzigoiners tot fug de cameră pe un drum. Chestii mișto pe care eu le apreciez la proiectul lor: deși sunt la început au deja magazin de merchandise și, mai important, băieții își scriu și produc singuri toată muzica. Le doresc succes! Nu știu cât de tineri sunt, dar loc să crească mai au, cu siguranță.

15 Majii – “O Sa Le Dau Foc” / 1.528 views / lansată pe 27 mai / 382 de views pe zi

Majii este încă un artist de care nu auzisem niciodată. Piesa e mainstream și nu e rea. Ca să folosesc un clișeu din radio, dacă ar fi cântată de un artist mare, ar putea intra în playlist. Are o chestie care pe mine m-a derutat un pic, însă. Creează așteptarea ca refreul să vină și să te dărâme, dar, de fapt, nu-i așa. Chestie care nu cred că-i tocmai în avantajul piesei. Funcționează de obicei invers, când piesa are strofa lentă, iar refrenul îți rupe capul.

Clipul începe cu el care scoate hainele ei pe rând, din dulap. O face atât de lent, încât mai că-ți vine să te întrebi dacă va avea timp să le dea și foc până se termină piesa. Dar se pare că supărarea era mare, pentru că, în cele din urmă nu hainelor, ci chiar casei îi dă foc.

14 Tourette Roulette – “Filosofia lui Lorin” / 4.655 views / lansată pe 26 mai / 931 de views pe zi

Am mai ascultat Tourette Roulette, dar niciodată pentru că îi căutasem eu. Tocmai de-asta mă bucur că am primit propunerea asta, că uite-așa le-am dat subscribe. Și abia aștept să-i văd live, cât mai curând.

“Filosofia lui Lorin” e o caterincă, dar e o caterincă extrem de dansabilă. Piesa e funky, uptempo, genul de piesă pe care nu prea poți sta jos. Partea vocală e formată din refrenul cântat de Narcis Axinte, vocalul trupei, și niște bucăți dintr-un speech al lui Lorin Ioan Fortuna, care face parte din gașca ălora cu numerologia, pământu’ plat și alte bazaconii.

Deși admir ideea, mi se pare totuși că partea în care vorbește iluminatu’ Lorin mănâncă din groove. Vocea lui e atât de încet față de instrumental încât, dacă vrei să  înțelegi ce zice, trebuie să fii foarte atent. Adică nu mai dansezi. Iar dacă dansezi, balivernele lui te cam încurcă. Da’ una peste alta e o piesă la mișto mișto, cum ar veni.

13 Vlad Pop – “Humans” 32.571 views / lansată pe 3 mai / 1310,04 views pe zi

O zic din capul locului. Un canal de YouTube care are 18 subscriberi, așa cum e al lui Vlad Pop, nu prea cred că poate avea videouri care să strângă mai bine de 30.000 de views. Iar la acele 30.000 de views să ai doar 8 like-uri, uite încă un motiv care mă face să ridic o sprânceană a îndoială.

Despre piesă, s-auzim de bine.

12 Sean Norvis feat. Copamore & Justine Berg – “Embrace Me” / 37.339 views / lansată pe 14 mai / 2.196,41 views pe zi

Uite că mai avem o premieră în ediția asta de top. Primul clip lansat pe unul din cele mai puternice canale de YouTube din România – Cat Music. Și este și una din puținele piese dance din top.

Deși are 3 artiști creditați, în clip apar mult mai mulți. Din câte am reușit eu să-mi dau seama, e vorba despre o colaborare internațională. La versuri au lucrat 3 oameni care n-au nume de români, Justyna Sprawka, Thomas M. Schaller, Michael Schaller, iar la percuție este Fabricio Martin Alva Delgado. Clipul pare filmat într-unul dintre cluburile din rețeaua Fratelli, pe vremea când era voie, deci e o piesă scrisă cu destul de mult timp în urmă.

11 White Walls – “Starfish Crown” / 21.141 views / lansată pe 22 mai / 2349 views pe zi

Și am ajuns și la piesa care m-a dat pe mine pe spate luna asta în “Topu’ la bula mea”. Nu știam cine-s White Walls, n-auzisem niciodată de ei până acum. Știu. Să-mi fie rușine.

“Starfish Crown” e curajoasă din toate punctele de vedere. Are peste 5 minute, ceea ce, la attention span-ul din 2020 reprezintă un album întreg. Și are un clip făcut mega-profi în care rolul principal este al lui Șerban Pavlu, actorul principal din Umbre. Și da, tot foarte bine joacă.

M-am bucurat să-l văd pe lista echipei care a filmat clipul pe Vlad Lăpădătescu, cu care am lucrat la Untold, în 2018. Felicitări regizorului Iustin Șurpănelu. Nu cred că se putea clip mai potrivit pentru piesa asta.

Le-am dat subscribe și abia aștept să-i văd pe scenă.

10 Glow feat. CHRISS – Cand eram copii (1,2,3) / 7.778 views / lansată pe 28 mai / 2592,67 de views pe zi

Încă o piesă de la Chriss luna asta, doar că de data asta nu el este artistul titular. Pe Glow am avut-o și luna trecută în top, când v-am povestit mai multe despre gașca lor de artiști independenți care încearcă să aibă succes în mainstream. Ceea ce e foarte greu.

“Când eram copii” e o piesă lansată cât să prindă 1 iunie, în mod evident. Și, la fel de evident, e copilăroasă. Din punct de vedere strategie nu știu dacă 1 iunie e o sărbătoare care să poată propulsa o piesă spre succes. Rămâne de văzut.

9 Spike x The Sonic Taste – “Rockstar” (feat. DJ Undoo) / 29.639 views / lansată pe 21 mai / 2.963,9 views pe zi

Uite și o piesă unde declar de la început că n-am cum să fiu obiectiv. Pentru că mie îmi place Spike. Mult. Iar piesa n-are cum să nu-mi placă. E fusion de rap cu rock, are chitări cu distors – ce să mai pot eu comenta? Foarte bun refrenul. Foarte bun. Are cojones. În plus, nu pot să fiu obiectiv pentru că vara trecută, la Tineretului în Costinești, am împărțit niște șprițuri cu Spike și ne-am împrietenit.

Piesa e lansată fără clip. Pentru că pandemie, probabil. Și, deși are cam multă chitară cu distors pentru radio, tare mi-aș dori să o văd în playlisturi. Oricum, mai zic o dată și aici. Spike este unul dintre rapperii români care a evoluat foarte frumos în ultima perioadă și îi doresc să nu se lase. Iar piesa, chiar dacă e rock, rămâne o piesă în stilul lui Spike. Felicitări, bro!

8 EM44 – “Fun” / 62.948 views / lansată pe 19 mai / 5.245,67 views pe zi

“Fun” e una din cele două propuneri făcute de colegul Victor Arvunescu de la unsitedemuzica.ro. EM44 e o artistă de care eu nu mai auzisem niciodată. Face parte din gașca Global Records, iar piesa e foarte actuală ca sound. Are un refren chiar bun, care sună foarte “ca afară” (na, că am zis-o, deși deloc nu-mi place vorba asta).

Dacă pe refren e ok, pe strofe se simte că EM44 nu-i vorbitoare nativă de engleză – chestie care va fi întotdeauna un dezavantaj. Versuri light, de mainstream – adică multe din caracteristicile necesare pentru a fi pe radio sunt întrunite aici. Avem casă de discuri puternică și pe val, refren catchy, sound actual. Rămâne de văzut ce se întâmplă.

Mișto și clipul, foarte artistic el așa. Cam așa ar arăta un film făcut dintr-o pictură în ulei. Dar recunosc că, de la un moment dat încolo, devine ușor plicticos. Presupun că e încă o soluție de avarie impusă de toate restricțiile prin care am trecut. Am vrut să aflu câți ani are EM44, dar n-am reușit. Am descoperit, în schimb, că a mai colaborat cu Deliric și Silent Strike, două nume pe care eu unul le respect foarte tare în industrie. Cred că e o artistă care are șanse să aibă un viitor mișto.

7 Christian Eberhard x Loredana – “Peste Bucuresti” / 218.309 views / lansată pe 4 mai / 8085,52 de views pe zi

Piesa e lansată de Roton și, dacă e să o judecăm după linia vocală, se încadrează perfect în genul de piese ale Loredanei, adică folclor urban vechi. Instrumentalul este însă dance, deep house i-aș zice eu. Îmbinarea de stiluri nu sună rău deloc. Și cred că amândoi artiștii au de câștigat din colaborarea lor. Sunt foarte curios să văd dacă DJ-ii de club vor include piesa asta în setlisturile lor.

Clipul e despre o fată care face videochat și, dacă te uiți la el cu atenție, are câteva găselnițe mișto. Îmi pare rău că nu apare numele regizorului, că merita felicitat. E unul din clipurile de pandemie care reușește să aibă și oareșce idee, nu doar imagine.

6 Valeria Stoica – “Gravity” / 81.719 views / lansată pe 22 mai / 9.079,88 views pe zi

Uite încă un subscribe pe care ar fi trebuit să-l dau de mult, dar care îmi scăpase. Valeria Stoica e un artist de acum, în care aud o mulțime de istorie. Sigur că-ți vine să zici Billie Eilish. Dar în vocea ei cred că se mai aud și Katie Melua, Portishead sau chiar un pic de Alanis Morrisette din când în când.

“Gravity” e o piesă de ascultat întins pe podea, la tine acasă, cu ochii închiși și fața spre tavan. E genul de piesă pe care dacă o asculți, nu o auzi, te ia și te poartă cu ea. Da, deci probabil v-ați prins. E una din preferatele mele din această ediție a topului. Îmi place mult că e atât de aerisită, că are chitară clasică, un pic de pian și, spre sfârșit, doar o idee de violoncel.

Valeria Stoica face parte din categoria aia de artiști care în alte țări ar fi super mainstream, dar în România sunt aproape underground. Personal, eu îi doresc tot succesul din lume. Și abia aștept să o văd cântând. Dar neapărat într-o seară de vară, undeva afară, pe iarbă.

5 T.Y.A. – “Spaghetti” / 124.975 views / lansata pe 20 mai / 11.361,36 views pe zi

Nu-mi dau seama cum își dorește Loredana să i se pronunțe numele de scenă, însă punctele dintre litere mă fac să cred că-i vorba despre un acronim, deci o să-i zic T.Y.A. Pe Loredana Cavașdan o știu de la Megastar, de acum mulți ani. Și, deși piesa asta n-o arată, e o fată cu ditamai vocea – genul ăla care te dărâmă dacă se pune ea pe cântat cum știe. Din câte îmi aduc aminte ea era destul de rock, așa. Deci m-a cam surprins că vine cu o piesă mainstream. “Spaghetti” e catchy și, zic eu, actuală ca sound. Plus că e pozitivă, adică genul de piesă de care zic eu că e mare nevoie în perioada asta.

M-a frapat să văd că a reușit sa adune peste 100 de mii de views la un canal cu doar 83 de subscriberi.

M-am bucurat să o văd în clip pe Alexandra Gherase, o dansatoare cu o super-atitudine, pe care o știu de mulți ani și care pare să fi rămas cumva la 20 si foarte puțini ani. Apropo de clip, nu-mi dau seama dacă e filmat în România sau nu, dar tind să cred că nu.

4 CHRISS feat. DENISA JO – “Te Jucai Cu Inima Mea” / 168.418 views / lansata pe 21 mai / 16.841,8 views pe zi

Mă bucur să văd încă un artist care a fost clasat în topul de luna trecută care se întoarce cu propuneri și luna asta. Înseamnă că “Topu’ la bula mea” înseamnă ceva pentru ei. Despre Chriss vorbesc care, a avut luna trecută un feat. cu o altă artistă clasat pe locul 6.

Piesa e tot mainstream, dar mie personal mi-a plăcut mai mult cea de luna trecută.

Clip filmat în vreme de pandemie, în natură. Și, ca și la clipul trecut, Chriss semnează regia și montajul. Iar mie clipul ăsta îmi place mai mult decât cel de luna trecută. Mi-au plăcut mai ales culorile pe care le-a găsit.

3 Paul Damixie feat. Iova – “Empty Room” / 189.946 views / lansată pe 21 mai / 18.994,6 views pe zi

Uite-o piesă pe care sigur o să-l rog pe OLiX să o bage la Partydul Kiss FM. Bine, asta dacă nu cumva o s-o facă el singur. Foarte bună piesă dance, deep house, fix ce trebuie. Felicitări Paul, iar ți-a ieșit.

Recunosc că mi-e atât de dor de un party în club, iar piesa asta e atât de bună pentru așa ceva, că am ascultat-o de două ori cu volumul în blană. Merită clar să fie pe radio, după umila mea părere.

2 bbno$, andrei, Killa Fonic, Azteca & NANE – “go gettas” 2.036.736 views / lansată pe 15 mai / 127.296 views pe zi

Am să recunosc încă o dată, ca să n-avem vorbe după aia, că n-am cine știe ce competențe în trap, mumble rap și toate genurile muzicale derivate sau lipite de ele. Instrumentalele îmi plac de obicei foarte mult, da’ la multe piese flowu’ nu m-atinge. Chestie subiectivă. Dar piesa asta mi-a plăcut întreagă, așa cum e ea. Probabil că am ascultat îndeajuns de multă muzică de genu’ ăsta încât să încep să înțeleg.

Killa Fonic, Azteca, NANE – ăștia-s printre greii momentului. Sunt artiști care adună public și asta o zic la prima mână, nu din auzite. Era normal, deci, ca o piesă pe care apar toți 3 să aibă succes. Mi se pare tare colaborarea cu bbno$ (baby no money) care-i canadian și bagă un refren de la mama lui. Pe această cale aș vrea să-i mulțumesc colegului Victor Arvunescu pentru că m-a învățat cum se pronunță. Iar faptul că nu auzisem de el până atunci nu înseamnă absolut nimic. Omul are aproape 1 milion de subscriberi pe YT, deci are succes.

Piesa are un sound șmecher rău de tot și pun pariu că, dacă n-a ajuns încă, o să-și facă imediat loc în setlisturile fraților Lexi și Oldskull de la Bad & Boujee Party. Nu credeam că o să ajung să zic asta despre o piesă trap, da’ uite una din surprizele mișto pentru mine din “Topu’ la bula mea” pe luna asta.

1 abi feat. abi – CAINELE MEU | Diss Velea 6.987.817 views / lansată pe 23 mai / 873.477,13 views pe zi (era numărul 4 în trending ieri și numărul 1 joi, când a fost propusă)

Îi mulțumesc amicului Cristi Stan de la Sublime că aduce din nou culoare in “Topu’ la bula mea”. El a fost cel care l-a propus pe Danny Mocanu în topul pieselor despre pandemie, top care mi-a dat ideea pentru ce auziți acum. Pentru cei care nu știu, meciul de dissuri între abi, Alex Velea și Lino Golden e deja la a nu știu câta rundă. Pentru mine asta a fost prima piesă pe care am ascultat-o. V-aș citi niște versuri, da’ de data asta chiar nu vreau să vă stric plăcerea.

Aș vrea să vă zic că e un diss cum trebuie. Mi ți-l tăvălește pe Alex Velea pe toate părțile și, pe alocuri, e chiar funny ce zice abi. În plus, spre deosebire de alte dissuri pe care le-am urmărit, ăsta e unu’ produs destul de bine. Și audio și video. Chiar mă bucur că am ascultat “Câinele meu” care, cel puțin în ochii mei, l-a ridicat pe abi un pic.

Play

podcastu' lu' Fintescu se aude si pe:

Apple Podcast | Stitcher | YouTube | SoundCloud | Spotify | Google Podcasts