Topu’ la bula mea – ediția 4 (iulie 2020)

Ce e “Topu’ la bula mea”

Am pornit de la trei premise:

  •  YouTube este un indicator destul de eficient al succesului general al unui gen muzical, al unui artist sau al unei piese.
  • Lumea de la mine din bulă ascultă muzici foarte diferite și în general mișto.
  • Fascinația omului pentru topuri este nemărginită și făr’ de moarte.

În caz că le-ați ratat avem așa: ediția aprilie, ediția mai  ediția iunie publicate până acum. După ce a apărut, ascultând topul, mi-am dat seama că ideea asta a mea aduce împreună piese care, în mod normal, nu s-ar regăsi veci pururi în același loc iscă oareșce interes. Am primit mesaje de la oameni care mi-au mulțumit pentru că i-am ajutat să descopere artiști de a căror existență habar n-aveau sau piese care s-au dus în playlisturile lor cu “șlagăre”.

M-am hotărât să mă țin de topu’ ăsta lunar atâta vreme cât bula mea va răspunde cu măcar 10 propuneri la postarea de pe Facebook în care întreb lumea ce piese românești s-au lansat luna asta. Postarea apare mereu în ultima joi din luna respectivă, iar “Topu’ la bula mea” se publică întotdeauna în prima zi de luni a lunii următoare. Pentru luna iulie am avut 31 piese înscrise. Deci stăm foarte bine. Avem top.

Playlist de YT cu toate piesele din ediția lunii iulie găsiți aici.

Cum departajez piesele din “Topu’ la bula mea”

Ordonez piesele primite în comentarii după numărul de views pe zi pe care îl au de la lansare. Adică numărul de views din ziua în care fac topul împărțit la numărul de zile care au trecut de la lansarea piesei.

Știu că modul de departajare nu-i perfect, însă e topul meu, bula mea, deci fac ce vreau! Lăsând gluma la o parte, chiar cred că numărul de views pe zi reprezintă un indiciu clar pentru succesul unei piese, mai ales în prima lună de la lansare.

Top

TOPU’ LA BULA MEA – IULIE 2020

31. Amethyst Gun – “Impossible Love” / 270 de views / lansată pe 12 iulie / 12,86 views pe zi

Mă bucur să văd din nou Amethyst Gun în Topu’ la bula mea și îi mulțumesc lui Ion Marinescu pentru propunere. Amehtyst Gun au mai fost prezenți în ediția de luna trecută cu piesa “Ice Cream” care suna a anii ’30. De data asta e o piesă care sună a prezent, dar care, zic eu, putea să aibă un sound mai bun. Oricum, e un proiect la început de drum, deci loc și timp de îmbunătățiri există.

Foarte mișto ideea de clip, care e ca un fel de bandă desenată animată foarte puțin. Pe mine m-a ținut până la sfârșit. Și mi se pare foarte frumos din partea celor de la Amethyst Gun că au menționat numele graficianului, Andri Evaris, precum și site-ul pe care îl găsiți – Upwork.com.

30. Deja Who – “Imperfections” / 451 views / lansată pe 13 iulie / 22,55 views pe zi

Alex Teodorescu propune “Imperfections”. Nici nu știu dacă am mai auzit sau nu de artist, pentru că sunt destul de mulți care folosesc “Who” cu ceva în față. Vezi Guess, Alb etc. Abia după ce am dat play m-am lămurit. N-auzisem.

Deja Who e un proiect pop-dance la care lucrează 3 oameni: Vladimir Coman Popescu, Sammy Paul Merayah și Ana Popescu. Sound-ul e bun, vocea la fel. Eu cred că merită mult mai mult decât cei 86 de subscriberi pe care îi are canalul lor. A, și dacă nu v-ați prins din piesă o să v-ajute clipul: e muzică bună de condus.

29. Rana – “Cer Chinezesc” / 834 views / lansată pe 6 iulie / 30,89 views pe zi

Piesă propusă de Alex Teodorescu a unei trupe care mi-era total necunoscută. Așadar mulțumesc, Alex. Am mai învățat un pic de muzică datorită ție. Rana e o trupă de alternative formată din Bogdan Tănăsescu la voce, chitară și bass plus Sebastian Iordache la tobe. Nu-i dau seama cum reușește Bogdan să cânte în concerte sau poate e vorba despre doi membri ai trupei care au nume identice. Chestie care ar fi chiar tare.

La fel de tare mi se pare și faptul că mulțumesc unei crame – deci probabil că la înregistrări s-a lăsat cu niște degustări prelungite. “Cer chinezesc” e o piesă despre neputință, despre prezent. E apăsătoare și grea, dar foarte bine realizată. Deci da, am dat like și subscribe.

28. Ceitrei – “Falling for You” / 340 de views / lansată pe 22 iulie / 30,90 views pe zi

George Motoc a propus piesa asta și am văzut că tot el este cel care semnează comunicatul de presă postat la detalii pe YouTube. Mi se pare un pic ciudată treaba asta cu comunicatul de presă pus acolo, deși îi înțeleg cumva rostul. Cu toate astea, faptul că am o descriere a piesei în care mi se dă și referința, Van Halen, cred că mi-a răpit destul de mult din plăcerea de a descoperi singurel despre ce-i vorba.

Cei trei e o trupă formată, ce credeți, din 3 membri. Ciprian Mateian – voce / chitară, Tiberiu Back – bass, Sergiu Nădăban – tobe. “Falling for You” n-are clip, dar, dacă ar avea, cu siguranță că ar fi cu motoare, geci de piele și tatuaje. Van Halen e o etichetă pusă corect. Sound de rock clasic, potrivit pentru baruri de rockeri. Trupa sună închegat și bine. Sunt foarte la început de drum, au doar 14 de subscriberi pe canalul lor de YouTube. Ba nu. Acum au 15, că le-am dat și eu subscribe.

27. Najah – “Killer” / 1.197 views / lansată pe 3 iulie / 39,9 views pe zi

Najah apare în Topu’ la bula mea pentru a doua lună la rând, datorită aceluiași Claudiu Nergheș, căruia îi mulțumesc pentru consecvență. În ediția de iunie, Najah apărea într-o colaborare, dar de data asta n-am mai ratat subscribe-ul. Un stil foarte special, la fel de greu de încadrat ca luna trecută. E niște r&b pe acolo, multă muzică electronică, niște pop… Linia și versurile mi-au plăcut foarte mult.

Din câte văd, s-a format o gașcă destul de mișto acolo, cu Klyde, Satrn, Najah, Zadi. Nu le pot dori altceva decât să-și găsească repede cât mai mulți fani, pentru că e tare ce fac. O vorbă de bine și pentru Diana Duhomnicu pentru visualizer. Foarte mult mi-a plăcut.

26. Alexu and The Voices Inside – “Life Worth Living” / 1.093 views / lansată pe 17 iulie / 68,31 views pe zi

E una din multele propuneri pe care le-a adus Alex Teodorescu la ediția asta de top. Alexu and the Voices Inside e un artist de care nu am mai auzit până acum și mă bucur că am dat de el. I-am dat cu like și subscribe, pentru că piesa asta e cea mai optimistă pe care am auzit-o de foarte multă vreme încoace.

Și nu e sforăitor optimistă, ci e cuminte și sinceră. Sper să adune cât mai multe views, pentru că “Life Worth Living” chiar e genul de piesă care te face să zâmbești și să crezi.

25. Arabia / 2.416 views / lansată pe 8 iulie / 96,64 views pe zi

Una din puținele (luna asta) propuneri făcute de Pandutzu. Nici nu știu dacă să-i mulțumesc sau să mă-ngrijorez. Dar cred că o lămurim pe asta în ediția de august. Arabia e pe canalul de YouTube Nazef Topic, un canal care pare creat de distribuitorul digital Distrokid și care are 2 subscriberi. 2. Dar are ad-uri de la YouTube. Nu știu dacă-i taman bine să ne dai cu reclama-n cap de la început așa, mai ales într-un moment în care cu siguranță că nici bani de-o cola nu scoți din views.

Una din puținele prezențe dance din Topu’ la bula mea. După cum i-o spune și numele, “Arabia” are influențe puternic orientale dar pe care eu le-aș încadra mai degrabă spre India și Punjab decât spre Peninsula Arabă. În rest, piesa e mișto. Chiar mi-a plăcut. Sound bun, atenție mare acordată detaliilor și câteva dropuri numai bune de festivaluri. Când o fi să se întâmple ele din nou. Am dat like și subscribe.

24. Alex Șveț – “Toate paharele” / 1.937 views / lansată pe 8 iulie / 101,95 views pe zi

Piesă propusă de însuși artist, adică de Alex Șveț, cu care ne-am mai întâlnit în Topu’ la bula mea. Mă bucur să văd că se întoarce, chiar dacă, din câte îmi aduc eu aminte, am mai și criticat câte ceva la piesele din lunile anterioare.

Suprinzătoare “Toate paharele” din mai multe puncte de vedere. În primul rând e reggae, un stil pe care încă nu-l auzisem la Alex Șveț. Apoi, de data asta, textul nu-i aparține artistului, ci este scris de Radu Necula. Piesa e un booster de încredere, în care Alex ne asigură că urcă tot mai sus (sic!) în ciuda tuturor părerilor negative pe care le primește. Mesajul e mișto și, dacă e să fiu corect, eu cred că ăsta e cel mai tare refren pe care l-am auzit de la Alex până acum. Felicitări, domnule!

Din păcate strofele de rap mai au de lucru, la fel și atitudinea lui Alex care… e a lui Alex. Fără prea mare legătură cu muzica reggae sau rap. Iar asta reduce un pic credibilitatea a ceea ce face. Cred că e momentul să-și aleagă un stil muzical și să-l urmeze cât mai fără abateri. Dar e doar părerea mea. Mult succes în continuare, Alex!

 

23. Alex Șveț – “Spune-mi” / 409 views / lansată pe 30 iulie / 136,33 views pe zi

Am zis eu că a lipsit luna trecută Alex din top, dar uite că recuperează luna asta. Cred că e pentru prima oară când avem două poziții consecutive din top ocupate de același artist. A fost prolific Alex în luna iulie. Bravo!

De data asta Alex are o piesă lentă, pop, de dragoste. Mie personal mi se pare că i se potrivește mult mai mult stilul ăsta plin de feeling. Dar important e, de fapt, ce crede el. Am observat că nici la piesa asta versurile nu au fost scrise de Alex, care semnează în continuare muzica. Textier este însă LorenzoOne. Sper să se întoarcă și inspirația pentru texte cât mai curând la Alex, care îmi plăcea pentru că era autorul unic al creațiilor sale.

22. Adam’s Nest – “Subtitles for a Confusing Dream” / 1.686 views / lansată pe 21 iulie / 140,5 views pe zi

Piesa a fost propusă de Vlad Alui Gheorghe, care e chiar chitaristul de la Adam’s Nest. Mulțumesc pentru încredere și, evident, pentru propunere. Eu nu am mai ascultasem Adam’s Nest niciodată. Am văzut că sunt din Iași. Până să dau play, pot spune deja că mi-au plăcut atât numele trupei, cât și numele piesei.

“Subtitles for a Confusing Dream” s-a lăsat cu like și subscribe de la mine. E o piesă de dragoste, care respiră un pic de tristețe intrinsecă. Sound curat, simplu, alternativ. Mi-a plăcut foarte mult ideea de motto al piesei – 3 versuri din Gregory Corso, un poet american al generației Beat. Și uite-așa lista de trupe pe care abia aștept să le văd în concert s-a mai lungit cu un nume. Adam’s Nest – felicitări!

21. SKR 3.14 ON 11 feat. Cozo – “IKEA” / 8.739 views / lansată pe 9 iulie / 364,13 views pe zi

Propusă și recomandată de Andrei Lupean ca fiind piesa verii. Mulțumesc hiphopnews.ro pentru comunicatul de presă care m-a ajutat să înțeleg cum se pronunță numele trupei, care are o ortografiere dubioasă rău. Așa am aflat că toată scriitura asta alambicată denumește, de fapt, o trupă ai cărei membri sunt cu toții născuți în zodia scorpionului. Un pic underwhelming, așa. Mă așteptam la ceva mult mai gangsta.

Piesa e caterincă. Am râs. Are poveste. E despre un pat de la Ikea și… restu-i porno și dis. Și mult umor. Iar refrenul îți intră în cap foarte ușor și acolo rămâne. Negativul de la “Ikea” e lucrat de Cozo. A, și piesa e trap, că asta n-am apucat să vă zic. Sper din toată inima ca Scorpionii s-o țină așa în continuare, adică pe caterincă maximă. Pentru că eu cred că asta e o nișă încă liberă la noi în patrie. Am dat like. Sincer. Și aș fi dat și subscribe, deși eu trap nu prea ascult. Dar n-am dat, pentru că “Ikea” n-a fost postată pe canalul artiștilor, ci pe unul care se numește Splash Media – care pare o casă de producție sau una de discuri.

20. Allover feat. Petre Ionuțescu – “She’s Got the Move” / 1559 views / lansată pe 29 iulie / 389,75 views pe zi

E a doua piesă pe care o ascult de la trupa asta din Timișoara. Îi mulțumesc Mihaelei Borceanu pentru propunere. Chiar mult îi mulțumesc, pentru că uite-așa am mai ajuns să descopăr o trupă mișto. Allover sunt, de fapt, niște puști. Și, deși pe ici pe colo mai e de lucru, eu zic că au un viitor mișto dacă se țin de treabă. De la mine au primit subscribe și like pentru “She’s Got the Move”.

Piesa e teen rock prietenos, dar lasă să se întrevadă că Allover au ceva cojones deja, de la vârsta asta. Mi se pare badass că au o bassistă și, din câte am auzit eu pe backing vocals la piesa asta plus ce am auzit la cealaltă piesă, bassista are o voce cu un timbru foarte special. Unul din lucrurile unde mai e un pic de lucru (poate chiar un pic mai mult) e pronunția în engleză a solistului. Dar este vreme. În rest, o bucurie să descopăr trupa Allover: puști mișto și entuziaști. Sper din toată inima să nu se lase și să nu pice în niciuna din capcanele care îi așteaptă. Și abia aștept să-i văd pe scenă.

Petre Ionuțescu e trompetist și are un pasaj foarte mișto. Mie însă mi-a plăcut și mai mult felul în care rămâne el în piesă după ce are momentul lui de solo. Una peste alta, o descoperire faină pe luna iulie.

19. The Skywalkers – “Don’t Bring Me Down” / 5.312 views / lansată pe 24 iulie / 590,22 views pe zi

The Skywalkers se întorc în top după o pauză de 3 ediții, propuși de același Alin Marconi, tată de tobar și solistă a trupei. După cum am spus și prima oară, mie Skywalkers îmi place, pentru că e o trupă de copii talentați, care aleg să cânte la instrumente. Iar eu, personal, apreciez asta foarte mult.

E pentru prima oară când ascult Skywalkers și simt o îmbunătățire evidentă a sound-ului lor. Theea s-a mai maturizat, o felicit pentru că se implică în compoziție. Poate un pic de atitudine mai de bad girl n-ar fi stricat. Însă, oricum, felicitări Skywalkers, sunteți pe drumul cel bun.

18. Moza Kaliza – “Rambo” / 8.874 views / lansată în 21 iulie / 739,5 views pe zi

Prima prezență în top pentru Moza Kaliza, adusă de Călin Giurgiu. A trebuit să sap nițel pe net ca să mă asigur că e româncă și este. M-am prins după numărul de telefon pe care îl are pe Facebook pentru booking. E cu +40, deci e de-a noastră.

Și ce e foarte tare e că artista a decolat deja pe extern. Are un canal de YT care se apropie de 50k de subscriberi, are oameni care-i comentează de prin toată lumea. Și, deși în mod obișnuit n-aș da subscribe la un astfel de canal, pentru că muzica asta nu-i chiar pe gustul meu, acum am dat. Din mai multe motive: ca să urmăresc îndeaproape fenomenul și să învăț ce-i de învățat și pentru că Moza Kaliza e frumoasă, expresivă, badass și sună aproape ca o vorbitoare nativă de engleză. Eu zic să stați cu ochii pe fata asta, că ea n-are nevoie de România.

17. Bone x Zebeu feat. Laura Toader – “Împreună” / 13.757 views / lansată pe 15 iulie / 764,28 views pe zi

Propunerea de luna asta de la fratele Valentin Istrate. Uite-așa am mai dat peste niște artiști de care habar n-aveam că există. Recunosc că mi-a dat cu virgulă. Mă așteptam la un cu totul altceva, dat fiind faptul că Istrate e rapper.

“Împreună” e… Nu e rap. Asta-i sigur. E un fel de pop, aș zice. Cu niște strofe care ar vrea să fie rap, dar nu prea sunt. Laura Toader e, de departe, cel mai bun lucru de pe piesa asta.

16. Indra – “Don’t Wait” / 1.966 views / lansată pe 31 iulie / 983 views pe zi

Uite încă o piesă pe care o auzisem și speram să o propună cineva pentru top. Claudia Rusu, bravo! Tu ai avut ideea asta. Indra este, de fapt, Anda Dimitriu, o artistă pe care o cunosc și cu care am stat destul de mult de vorbă. Anda a fost finalistă la Vocea României în 2014, a avut câteva colaborări până acum și, evident, o mulțime de dezamăgiri. Sper că și-a găsit, în sfârșit, calea. Îmi place numele Indra, pentru că este al unuia din personajele mele preferate din serialul The 100. Anda are însă o altă explicație pentru el, însă pe aia vă las s-o descoperiți singuri.

“Don’t Wait” e scrisă de Anda împreună cu Chopin aka. Alexandru Radu. Începutul nu vă ajută deloc să prevedeți unde ajunge piesa în cele din urmă. Dar eu zic că ajunge unde trebuie. Sound-ul e foarte bun, iar Indra are foarte multă personalitate în voce. Abia aștept să îi ascult următoarele piese. E cu like și subscribe aici.

15. Jurjak – “Un tip norocos” / 2.323 views / lansată pe 31 iulie / 1161,5 views pe zi

Mă întreba Vlad Stoicescu, inginerul de sunet care a propus piesa la al cărei mix și master a și lucrat, de altfel, ce părere am de Jurjak în Topu’ la bula mea. Vlade, eu am recunoscut că-mi place Jurjak încă de luna trecută, când au fost prezenți cu două piese în top. Deci nu pot decât să mă bucur că-i am din nou în iulie. Subscribe și like le dădusem deja, să știi.

“Un tip norocos” e o piesă cu ritm hipnotic, în stilul tipic lui Jurjak. Admir întotdeauna artiștii care se simt atât de comod în propriul lor stil, încât nu le e frică să fie acuzați de monotonie. Dacă îți place Jurjak și ai ascultat destul de mult, ai să înveți să deosebești nuanțe fine și te vei bucura mult făcând asta. Mi se pare tare că versurile sunt adaptate după Tudor Arghezi. De menționat ar fi că are un clip beton, regizat chiar de Jurjak, în care actorul Adrian Ciobanu face un rol simplu și mișto. N-o să dau spoiler pe poanta de la final, vă las pe voi s-o descoperiți. Știu că mă repet, dar tare mi-e doar să văd un concert cu Jurjak.

14. Tzigoiners feat. Cadillac – “Everest” / 37.679 views / lansată pe 16 iulie / 2216,41 views pe zi

Tizgoiners sunt la a doua prezență în Topu’ la bula mea. Prima dată au apărut în ediția de mai. De data asta au fost propuși de Leon Sever și apar cu un feat aproape incredibil pentru o trupă atât de mică și atât de la început de drum – Cadillac de la B.U.G. Mafia. Nu prea înțeleg eu cum a venit de s-a legat un feat aici, dar promit că voi încerca să aflu.

“Everest” e trap, la fel și intervenția lui Cadillac. Negativul mi-a plăcut foarte mult, așa că felicitări Tzigoiners pentru că e compus de voi, dar și lui Vlad Lucan pentru mix și master. Băieți, clipul e cu gagici mișto, deci vizionare plăcută!

13. Fără zahăr – “Fluier a pagubă” / 66.048 views / lansată pe 13 iulie / 3.302,24 views pe zi

Uite încă o trupă care mi-a plăcut încă de când a apărut și pe care, deci, mă bucur s-o văd în top. Mulțumesc, Alexandru Alexe, că i-ai propus.

Fiecare piesă Fără Zahăr e motiv să-ți iei o pauză și să asculți atent. Dacă are clip, atunci e cazul să te concentrezi un pic, pentru că oamenii ăștia ascund o mulțime de chestii mișto prin piesele și clipurile lor, așa că-i bine să asculți și să te uiți de mai multe ori. N-am cum să povestesc despre ce-i piesa, pentru că v-aș strica farmecul. Așa că vă las pe voi să o descoperiți. Eu vă zic atât. Merită să-i acordați 3 minute din timpul vostru, că-i bunî tari.

12. Save – “Coca Fina” / 84.623 views / lansată pe 17 iulie / 5.288,94 views pe zi

Save a mai fost în Topu’. la bula mea în prima ediție, cu un clip destul de homemade. El și-a propus singur piesa, care, de data asta, e publicată pe canalul YouTube al lui JHaps Records, unde își mai lansează piesele și artiști ca Otilia și Mario Joy. Deci se cheamă că Save a făcut câțiva pași înainte, pentru care îl felicit.

Eeee și când am dat play mi s-a scrântit mintea. Save de-l știam eu nu mai e. Omul s-a apucat de trap. Piesa nu-i rea, doar că parcă tot nu-mi vine să cred cât de tare s-a reinventat băiatul ăsta. O singură observație am: înțeleg să ai gagici în clip. Dar poate ar fi bine să apară și artistul. Măcar puțin, așa.

11. Macanache – “Duminică” / 124.366 views / lansată pe 17 iulie / 7.772,88 views pe zi

Știam piesa încă de când a fost lansată și mă bucur că a propus-o Rareș-Ștefan Ularu. Mie Macanache mi se pare oricum cam cel mai duminică artist. Dar piesa asta cred că are capacitatea să transforme și o zi de marți cu-ale ei 3 ceasuri rele într-o duminică din aia calmă.

Eu vă recomand să nu ascultați “Duminică” într-o zi în care aveți multe de făcut, că e o incantanție magică de provocat lene maximă. Foarte mult îmi place.

10. Vama feat. Omu Gnom – “Pandemie” / 142.844 views / lansată pe 17 iulie / 8.927,75 views pe zi

Uite, la piesa asta pot să mă dau și io mare și să zic că o știam dinainte să fi fost lansată. Dar îi mulțumesc lui Alex Tedorescu și pentru propunerea asta.

“Pandemie” e o piesă destul de dură pentru stilul Vama, dar mie-mi place. Mi se pare că li se potrivește să fie și așa, măcar din când în când. Clipul e dement, la fel ca piesa. Și dacă zic că îl are pe Tudor Lucaciu ca D.O.P e clar, da? Arată foarte bine. Strofa pe care o dă Omu Gnom știu că a iscat păreri împărțit, dar mie și asta îmi place. Mi se pare că Omu Gnom se află într-un moment foarte bun al carierei lui, acum că are album nou scos și apare în piese cu Jurjak și Vama.

Eu mărturisesc că ascult piesa asta când simt că mă lasă nervii. Nu trec nervii de tot, dar cel puțin mă mai răcoresc un pic.

9. Isabel – “Ama me” / 97.505 views / lansată pe 23 iulie / 9.750,5 views pe zi

Isabel e o artistă nouă, aflată la primul ei single și se numește Isabel Botezatu. Știu asta pentru că ea și-a înscris piesa singură în top, ceea ce mi se pare o inițiativă lăudabilă. Ce mi se pare puțin neverosimil este numărul mare de views pentru o piesă postată pe un canal cu doar 100 și un pic de subscriberi. Plus că la aproape 100 de mii de views a primit doar 100 de like-uri. Nu prea stau în picioare cifrele astea, Izabela. Te sfătuiesc să cauți informații sau să stai de vorbă cu niște oameni care se pricep. Vei vedea că să cumperi views îți este, în cele din urmă, foarte dăunător. Ți-am calculat locul ca și cum views-urile tale ar fi fost corecte, dar doar pentru că ești la început de drum. Pe viitor să știi că se lasă cu descalificare.

În rest, investiție mare pentru un artist care pare independent și e la primul single: machiaj și styling de prima mână, la fel și echipa de producție video. M-am bucurat să văd că între numele compozitorilor și la textier este cel al Andei Dimitriu – înseamnă că a vândut o piesă. M-aș fi bucurat și mai tare să-l regăsesc și pe cel al Isabelei.

8. Faust x Nechifor feat. Vlad Dobrescu – “Fără panică” / 26.832 views / lansată pe 31 iulie / 13.416 views pe zi

Una din propunerile lui Alexe Alexandru de luna asta. În primul și în primul rând felicitări Nechifor pentru instrumental. În al doilea rând, mă bucur să văd încă o piesă de rap în top luna asta. Că au fost cam puține. Eu când nu știu, spun. Deci, iată, spun: nu auzisem până acum de Faust și Nechifor. De-asta îmi place la nebunie să fac Topu’ la bula mea. Pentru că găsesc și învăț o mulțime de artiști și de muzică.

Foarte mult mi-a plăcut cum a dat Vlad Dobrescu pe piesa asta.

7. Chriss feat. Denisa Jo – “Ei se țin de mână” / 452.619 views / lansată pe 1 iulie / 14.144,34 views pe zi

Îi mulțumesc lui Cristian Chiriac pentru propunerea asta care îmi arată că gașca lui Chriss din care mai fac parte și Glow, Mr. Gun și încă vreo câțiva, nu stă degeaba. Artiștii din gașca asta au avut piese prezente în aproape fiecare ediție de top până acum și mă bucur mult să văd că se țin în continuare de treabă.

Încă o dată mă bucur să văd cum oamenii se descurcă de unii singuri. Chriss filmează, regizează și editează propriile clipuri, ajutat pe imagine de Cristian Pistol (Mr. Gun), care face din aceeași gașcă. Am lucrat cu Cristi Pistol la câteva filmări pentru Amadeus, trupă al cărei manager sunt, și pot spune la prima mână că e un tip profi, cu o atitudine super-pozitivă.

“Ei se țin de mână” e o piesă tristă și intensă, cu niște inflexiuni orientale pe refren care o fac să fie în trend.

6. Subcarpați – “Pankăreala” / 783.397 views / lansată pe 3 iulie / 26.113,23 views pe zi

Mulțumesc Alex Teodorescu pentru că ai adus pentru prima oară Subcarpați în Topu’ la bula mea. Mie îmi place foarte tare muzica lor, îmi place tot ce au reușit să creeze cu și în jurul acestui proiect și din punctul meu de vedere Bean este unul din cei mai tari emcee pe care îi are patria noastră. Asta ca să știm cum stăm de la început, să n-avem discuții.

Dar cred că și dacă nu-mi plăcea Subcarpați, tot dădeam de două ori play la “Pankăreală”. Pentru că te atinge direct pe suflet. E piesa unui artist care vrea să aibă concerte. Atât. Simplu și frumos. Extraordinară e Ioana Milculescu pe piesa asta.

5. Andrei Leonte feat. Laura Muruzuc – “Panda” / 851.589 views / lansată pe 6 iulie / 31.540,33 views pe zi

Asta e cea de-a doua propunere de la Pandutzu în această ediție de top. Și îi mulțumesc și pentru asta, pentru că, datorită ei, s-au întâmplat două chestii mișto. Am descoperit o piesă foarte bună și bine lucrată pentru care îl felicit pe Andrei Leonte. Și am aflat despre Laura Muruzuc, o tânără moldoveancă pasionată de poezie care recită cu accentul ăla delicios poezii în formă audio ca să ajute oamenii să redescopere arta asta aproape uitată.

“Panda” e printre piesele cel mai frumoase și delicate din ediția asta de top.

4. Criss Blaziny și Alexandra Stan – “Delfinii” / 584.775 views / lansată pe 17 iulie / 36.548,44 views pe zi

Piesă propusă de Alex Tomulescu, semn că profesioniștii industriei muzicale sunt atenți la Topu’ la bula mea. Mulțumesc, Alex. Piesa a fost lansată pe canalul de YouTube al lui Criss Blaziny, care semnează regia și e și unul din operatorii care au filmat clipul. Chestie de apreciat la modul general, dar normală pentru Criss.

E o piesă de dragoste, cu un clip în care Alexandra Stan ne mai arată încă o dată că e o femeie foarte frumoasă. O admir și pentru curajul de a insera versul explicit și în partea ei de piesă. Pe mine primul vers al refrenului, “Au înnebunit delfinii” m-a dus imediat cu gândul la salcâmii lui Spike. La cât de evidentă e trimiterea, tind să cred că a fost voită.

 

3. wrs – “la răsărit” / 418.980 views / lansată pe 24 iulie / 46.553,33 views pe zi

E una din cele două propuneri făcute de Ștefan Hadăr, colegul meu de la MMB. Și este una care mă umple încă o dată de jale, pentru că mi-a arătat încă o dată cât de praf este presa muzicală din România. Praf, adică nu există. Mărturisesc că eu habar n-aveam cine e wrs, așa că l-am gugălit. Am descoperit cine e, dar sursa a fost Opinia Buzoiană. Asta pentru că wrs e din Buzău. Dar asta nu cred că e important. Important e că e semnat la Global. Și uite-așa am mai descoperit o tactică mișto de online pe care o aplică Global Records: artiștii mari dau commenturi de apreciere pe YT artiștilor mici. wrs a primit commenturi mișto de la Antonia și Inna.

“la răsărit” e scrisă de doi oameni foarte buni pe treaba asta: Viky Red și Florian Rus. Refren foarte catchy, strofe mai lente – fix ce trebuie pentru radio. Rămâne de văzut dacă radiourilor le va de-ajuns combinația Global Records + 2 songwriteri de succes pentru a risca un loc în playlist pentru un artist care are doar 4 mii și un pic de subscriberi pe YT. Oricum, începutul e foarte tare și sunt convins că wrs are un viitor mișto în față.

2. Connect-R feat. Randi – “De vorbă cu mine” / 397.759 views / lansată pe 30 iulie / 132.586,33 views pe zi

“De vorbă cu mine” face parte din piesele în care artistul vorbește copilului care a fost cândva. Nu-i nici prima și cu siguranță nu-i nici ultima piesă ce se va scoate pe tema asta. Mă bucur să-l aud pe Connect-R dând rap clasic. Refrenul lui Randi e ce trebuie și se potrivește perfect cu atmosfera piesei. Vă recomand să fiți atenți la clip atunci când se ajunge la a doua strofă, Puștiul care joacă rolul principal face un lipsync foarte șmecher pe strofa lui Connect-R, cu atitudine și tot ce trebuie. E una din piesele pe care cred că le vom auzi pe radio în curând. Mulțumesc Alex Butu pentru această propunere.

  1. Jador, Emilia, Dodo, Jay Mali și Costi – “Jale” (Djeale Romanian Remix) / 29.502.966 views / lansată pe 3 iulie / 983.432,2 views pe zi / era pe 21 în trending când am scris topul

Piesă propusă de Ștefan Hadăr care, luna asta, pare să-și fi asumat rolul pe care, până de curând, l-a jucat Cristian Stan în topu’ la bula mea – acela de a propune piesa number one care să ne ajute să înțelegem care sunt, de fapt, gusuturile publicului comercial din România.

“Jale” e încă una din piesele noului trend, în care maneaua se ia în brațe cu reggaetonul și se pun pe treabă. Trendul ăsta îl are drept părinte pe Costi, care a sesizat, cred eu, foarte bine oportunitatea și care nu face altceva decât să îmbine elemente care și-așa se potriveau perfect din start. De menționat ar fi că Alex Ceaușu pare să fie regizorul preferat pentru acest gen de clipuri și că piesa este lansată pe canalul Cat Music, adică are patalama de casă de discuri majoră.

Foarte interesant e mixul de artiști. Jador e român, artist de succes, am mai vorbit despre el. Emilia e artistă destul de măricică din Bulgaria, un teritoriu unde Costi este de altfel renumit ca producător muzical. Dodo, pe numele ei adevărat Doinița Ioniță, pare să fie o artistă foarte la început de drum. Atât de la început, că nici măcar pagină oficială de Facebook n-are. Însă compania selectă în care apare mă face să cred că o să ne mai întâlnim cu ea. Iar Jay Maly e cubanez din Havana, fără să fie însă vreun megastar.

Play

podcastu' lu' Fintescu se aude si pe:

Apple Podcast | Stitcher | YouTube | SoundCloud | Spotify | Google Podcasts