Topu’ la bula mea – ianuarie 2021

Noutăți

“Topu’ la bula mea” este unul din proiectele începute în pandemie de care sunt foarte mândru. Așa că 2021 i-a adus haine noi. Am un logo nou și foarte mișto făcut de ZØLTAN. Zoli, mulțumesc pentru logo și pentru toate contribuțiile pe care le-ai făcut la top. Sper să te ții mai departe de făcut muzică și de făcut propuneri.

După cum ați auzit, am și generic nou. Pentru care am mulțumiri de adus colegei Ana Moga și lui Tudor Marciu de la Moving Records.

Top

Ce este “Topu’ la bula mea”?

După ce a apărut prima ediție mi-am dat seama că ideea mea aduce împreună piese care, în mod normal, nu s-ar regăsi veci pururi în același loc. Am primit mesaje de la oameni care mi-au mulțumit pentru că i-am ajutat să descopere artiști de a căror existență habar n-aveau sau piese care s-au dus în playlisturile lor cu “șlagăre”.

M-am hotărât să mă țin de topu’ ăsta lunar atâta vreme cât bula mea va răspunde cu măcar 10 propuneri la postarea de pe Facebook în care întreb lumea ce piese românești s-au lansat luna asta. Postarea apare mereu în ultima joi din luna respectivă, iar “Topu’ la bula mea” se publică întotdeauna în lunea următoare. Pentru luna ianuarie am avut 38 de  piese clasificate. Deci stăm foarte bine. Avem top.

Playlist de YT cu toate piesele din ediția lunii ianuarie găsiți aici.

Cum departajez piesele din “Topu’ la bula mea”

Ordonez piesele primite în comentarii după numărul de views pe zi pe care îl au de la lansare. Adică numărul de views din ziua în care fac topul împărțit la numărul de zile care au trecut de la lansarea piesei.

Top trending România

Ca să înțelegem ce se consumă pe YouTube în România, m-am hotărât ca, înainte de fiecare ediție de Topu’ la bula mea să vă spun și care este top 3 trending în momentul în care am scris topul. Așa, să ne facem o idee. Pe 1 în trending avem “Gura ta” cu Jador, Culiță Sterp, Costi, Baboiash, Vali Vijelie, Adi de la Vâlcea, Liviu Puștiu.

Pe 2 avem Reea, Tina, Miraj Tzunami – “Boom”

Și pe 3 Tzanca Uraganu – “Beau o cafea amară”

Topu’ la bula mea

38. Alexandrum – “there is no me”16 views / lansată pe 11 ianuarie / 0,76 views pe zi

Alex Neagu este cel care propune piesa care, presupun eu, îi aparține. Întrebarea lui pe Facebook a fost: “Dacă e fără voce, mai este românească?” Evident că da, atâta vreme cât, vorba aia, e românească.

“there is no me” e ciudățică, electronică, are un beat de breakbeat și pe deasupra niște clape. Mă rog, să nu fiu nedrept. Ceva mai târziu se mai complică lucrurile un pic. Dar doar un pic. N-aș putea să vorbesc despre structură și nici nu cred că m-a surprins cu ceva piesa. A, ba da. Cu cele 16 views pe care le-a făcut în aproape o lună de la lansare. Sfatul meu: ar fi bine ca artiștii, mai ales cei independenți, să nu mai uite că odată piesa lansată începe o altă etapă foarte importantă a meseriei lor de artist: promovarea.

37. Peter the Phantom feat. Dan Take – “Spell”113 views / lansată pe 21 ianuarie / 10,27 views pe zi

Peter the Phantom se întoarce în top, după ce a fost pe aici de mai multe ori, inclusiv cu numele vechi de trupă, Amethyst Gun. Ion Marinescu e cel care și-a propus piesa “Spell” care, deși lansată anul ăsta, a fost scrisă și înregistrată acum 10 ani. “Spell” este despre relații toxice și are un clip făcut pe fiverr – ceea ce poate fi o soluție pentru multă lume, cred.

E rock “Spell”, cu un refren destul de catchy și care rămâne în minte după prima ascultare, ceea ce este o performanță nu foarte ușor de atins. Pentru Peter the Phantom aș avea o sugestie, totuși. Poate ar fi bine ca, pe lângă bugetul pentru clip și piesă, să ia în considerare și un pic de promovare. Că e păcat ca atâta muzică să nu ajungă la mai mulți oameni.

36. onenightstand – “Dirty Secret”448 views / lansată pe 7 ianuarie / 17,92 views pe zi

Dragoș Dicu, mulțumesc că ai venit cu propunere nouă de la trupa voastră în ianuarie. După cum știi deja, sunt fanul vostru fără să vă cunosc, dar abia aștept să vă văd în cântare. De data asta onenightstand lasă punk-ul și fac un rock and roll corect, din ăla de șosea nesfârșită prin deșertul din Arizona. Și uite-așa apare din nou dilema – dacă vocea de femeie ușor răgușită sună atât de bine cu chitară distors, oare de ce nu există mai multe trupe pe lume ca onenighstand?

Oricum, la mai mare. Eu sunt fanul vostru în continuare. Am dat like. Subscribe ați primit de ceva vreme deja de la mine.

Lyric video cu animație făcut bine și frumos de Ionuț Baciu.

35. George Pandrea – “Survive”289 views / lansată pe 19 ianuarie / 24,08 views pe zi

“Survive” e o propunere venită de la Pandutzu care m-a bucurat foarte tare pentru că demonstrează la ce e bun Topu’ la bula mea. Pandutzu l-a descoperit pe George într-o altă ediție de top, i-a dat follow și acum mi l-a propus. Foarte tare m-am bucurat să văd treaba asta.

“Survive” e jazzy ca sound, cu un beat de rap care e spre oldschool așa și cu voci samplate dar are o stare foarte bună. George, foarte mult îmi place piesa asta. Am dat like și ți-aș fi dat și subscribe pe YouTube, dar o făcusem deja. Eu cred că ai pornit pe un drum foarte bun, care o să te ducă departe. Felicitări. O vorbă de bine și despre artwork-ul făcut de Darius Anton.

34. Tove – “As Per Usual” – 636 views / lansată pe 7 ianuarie / 25,44 views pe zi

Eu despre Tove recunosc că nu am auzit până să vină Dan Vamanu cu propunerea lui, pentru care îi mulțumesc. Tove este suedeză dar pare să trăiască în România. Că e suedeză se simte din prima clipă în felul în care cântă. Pentru “As Per Usual” ea semnează producția, împreună cu Răzvan și Rareș Diaconu. Versurile și muzica sunt tot ale ei, împreună cu Răzvan Diaconu.

Piesa e aeriană, cu mici accente de chitară cu distors care parcă îi pun și mai bine în valoare vocea lui Tove. Greu de încadrat într-un singur stil, aș zice că ia mult folk și îl presară cu niște rock old school într-o îmbinare neașteptată, dar foarte mișto. Felicitări, Tove. Abia aștept să te văd în concert.

33. Altheya – “Blinds”1.152 views / lansată pe 1 ianuarie / 37,16 views pe zi

Altheya este la prima prezență în top și și-a propus singură piesa. Bine ai venit și te mai aștept și pe viitor. Îți mulțumesc mult pentru că m-ai ajutat să învăț ceva nou – ce e synthwave. Pentru că Altheya, atunci când a făcut propunerea, a și încadrat-o în genul ăsta muzical. Bine, de fapt ar trebui să spun microgen. Vă zic și vouă, evident – synthwave este un microgen muzical asociat mai ales cu coloane sonore ale filmelor de acțiune, horror sau science-fiction din anii ’80.

“Blinds” e o piesă născută din plimbări cu mașina, noaptea, în timpul pandemiei. Povestea e scrisă frumos, pe YouTube. Și da, e o piesă numai bună pentru condus. Dar nu de rupt mașina în două, ci de mers așa… pe chill. Foarte mișto mi se pare ideea de a lansa în noaptea de Revelion. Mișto nu pentru succesul comercial, ci pentru echilibrul interior al artistului. Ce alt mod mai bun să începi anul, până la urmă? Încă o chestie – Altheya e antrenor de voce în Timișoara. Așa că, dacă aveți nevoie, căutați-o. Eu i-am dat subscribe și like pentru că m-a ajutat să descopăr că, uite dom’le, îmi place synthwave.

32. MXM – “TSFY”766 views / lansată pe 16 ianuarie / 47.88 views pe zi

Soția mea ascultă rap. Sau, ca să o iau altfel, soția mea ascultă cam orice fel de muzică, mai ales rap și în niciun caz rock. Dar MXM au găsit ei calea de a ajunge pe lista ei de preferințe ceea ce, pentru o trupă de rock, vă rog să mă credeți, e o performanță.  MXM au mai fost în top în septembrie 2020, cu piesa “Cruel Game”, pe vremea când foloseau varianta neabreviată a numelui lor. Îi felicit pentru decizia de a-l scurta. Se potrivește acum mult mai bine cu stilul trupei. Iar când îi ascultați vă rog să nu uitați că e vorba despre o trupă de adolescenți.

Evoluția e clară, cel puțin pentru urechile mele. Vocea solistei e mult mai rock decât acum 4 luni, numele e mai rock, treaba începe să sune bine. “TSFY” este o baladă cu un ritm jucăuș și neastâmpărat, cu solo regulamentar și frumos de chitară care care se integrează bine în peisaj, cu creștere frumoasă. Copii, bravo vouă! Sunteți pe drumul cel bun. Și acum, dacă tot v-am lăudat, poate-mi spuneți și mie ce înseamnă “TSFY”, că jur că nu m-am prins.

31. Jack of all Trades – “#EA”1.471 views / lansată pe 2 ianuarie / 49,03 views pe zi

Mă bucur să văd că Alex Teodorescu, vocal la Jack of all Trades, n-a uitat de top și vine cu o propunere și luna asta. Una din primele piese din 2021, lansată pe 2 ianuarie, “#EA” începe bine, cu chitară din aia cu cojones.

Foarte mult îmi place mood-ul pe care îl dau clapele repetitive. Piesa e despre o “ea” simbolică, una care, probabil, are greaua misiune de a le reprezenta pe toate elele de pe lume, dacă e să ne luăm după descrierea de pe YouTube: “Mereu controversată, niciodată nu o vom putea ințelege pe deplin, dar am început să știm ce simte.” Felicitări Jack of all Trades, să aveți un an mișto.

30. SAVE – “Roses on You” – 258 views / lansată pe 29 ianuarie / 86 views pe zi

Stelian Savu, adică SAVE, își propune singur piesa în top din nou, lucru pentru care îi mulțumesc. “Roses on You” e o piesă pop-dance, cu un refren destul de catchy. Cred că e una din cele mai bune piese pe care le-a făcut SAVE din câte știu eu până acum, deci felicitări.

M-am bucurat să văd că a lucrat clipul cu doi oameni cu care și eu am lucrat pentru niște producții video mișto – Cristi Pistol și Cristi Puchiu. Vă salut, băieți. Să ne vedem cu bine și la alte proiecte.

29. Alex and The Fat Penguins – “Stea în foc” – 1.494 views / lansată pe 15 ianuarie / 87,88 views pe zi

Alex Tomulescu este cel care propune “Stea în foc”, de la el din casă, cum ar veni, pentru că el le este manager și impresar. Despre Alex and the Fat Penguins am mai scris eu prin mai 2017, pe vremea când erau semnați la MediaPro Music și nu prea se potriveau în peisaj acolo,

“Stea în foc” face parte de pe albumul “Cardiosonic” deja lansat. Și e rock, bineînțeles, cu distors și tot mai trebuie. Mie mi-a plăcut piesa, e prietenoasă, cu un refren plin de forță și strofă mai liniștită. Atâta doar că vocea mi se pare un pic cam îngropată în instrumental. Aș fi scos-o un pic mai în față, dacă ar fi fost după mine. Oricum, încă o trupă pe care am pus-o pe lista cu “de văzut în concert”.

28. Nuanțe – “Îmi pare rău”1.112 views / lansată pe 7 ianuarie / 98,88 views pe zi

Narcis Axinte de la Tourette Roulette vine cu o propunere de trupă de care n-am mai auzit până acum, dar care are clipuri postate de 3 ani pe YouTube, ceea ce înseamnă că există de ceva vreme. Nuanțe înseamnă Edi Bolbea – voce și bass Alex “Andu” Stoia – chitară și Gabriel Arsene – tobe. Edi este cel care a compus piesa și a și regizat clipul.

“Îmi pare rău” e o piesă alternative, cu o chitară acustică din care se trage ironia, cum ar veni. Pentru că e ironie și în versuri, și în muzică și în clip. Și recunosc că, deși la început nu m-am dat în vânt după vocea lui Edi, după 2 minute am înțeles și ce face și încotro se îndreaptă. Am dat cu like și subscribe plus add la lista de trupe pe care vreau să le văd în concert când o fi voie din nou.

27. Claudio Cristo & Yves Latroa – “La Luna” – 1.112 views / lansată pe 22 ianuarie / 111,2 views pe zi

Mă bucur să-l văd pentru prima oară pe Claudio Cristo în top și mă bucur că și-a propus singur piesa. Pe Claudio Cristo îl știu de foarte mulți ani, am și lucrat împreună la un moment dat, acum mai mulți ani. Despre Yves Latroa mărturisesc că nu știu mare lucru și nici nu prea găsești mare lucru pe net dar, din moment ce Claudiu colaborează cu el de un an și mai bine, se cheamă că e băiat valabil.

“La Luna” e o piesă latino compusă de Claudio Cristo pe versuri de Yves Latroa, cu sound light, de vară. Tema piesei e săltăreață și, dacă ar fi deschise, cred că s-ar potrivi în cam orice club mainstream din România.

26. Black Water – “Together As One” – 359 views / lansată pe 29 ianuarie / 119,67 views pe zi

Piesă propusă de Pushki care, dacă nu mă înșel, e la prima propunere din top. Te mai aștept cu din astea, că mi-ai făcut o bucurie. Blackwater e o trupă de care n-am mai auzit până acum, semnată la Swan Boy Music, o casă de discuri 360, independentă, unde mai sunt câteva nume mari – Adam’s Nest, Am fost la munte și mi-a plăcut, Umbra.

“Together as One” m-a prins din prima, prin ritmul hipnotic pe care îl lasă câteva secunde să-și facă treaba cu creierul ascultătorului. Apoi chitara vine și pune eticheta rock pe ceva ce părea că începuse indecis. Vocea lui Ionuț Constantin are putere și, nu știu de ce, mă duce un pic cu gândul la Glenn Danzig. 6 minute are “Together as One”, dar nu te plictisești deloc. Piesa e vie, schimbătoare, te poartă cu ea prin mai multe stări, e o călătorie frumoasă. Și e genul de piesă care îți dă dor de ducă. Am dat like, am dat și subscribe, vreau să văd Black Water în concert.

25. Alex Șveț – “Te miști cu mine”641 views / lansată pe 29 ianuarie / 213,67 views pe zi

2021 pare să fie un an în care Alex și-a propus să fie la fel de productiv ca până acum. Pentru cei care ascultați pentru prima oară “Topu’ la bula mea” să știți că până acum nu am avut nicio ediție de top fără cel puțin o piesă de la Alex Șveț. Iar “Te miști cu mine” este cel de-al doilea clip pe care artistul l-a postat pe YouTube în ianuarie.

Piesa are o structură contrastantă, în care strofa e lentă și lirică, iar refrenul e cu dans pe balans. Date fiind numeroasele sale. prezențe în top, cred că mă pot numi un soi de expert în Alex Șveț și nu cred că greșesc când spun că asta e printre cele mai bune piese ale lui. Așa că felicitări, Alex! De admirat este și faptul că videoclipul are mai multe dansatoare în el, dar cred că aici era loc de… mai bine.

24. Abel York ft. Ruge – “Call Me” – 5.376 views / lansată pe 15 ianuarie / 316,24 views pe zi

O propunere neașteptată venită de la Alex Teodorescu de la Jack of all Trades. Neașteptată pentru că piesa e mainstream și dance, deci deloc din ce te-ai aștepta să asculte un om ca Alex. Domnule, felicitări. Cea mai importantă regulă pentru un profesionist din industria muzicală este să asculți toată muzica, mai ales pe aia care nu-ți place.

Abel York este producător de deep house din București semnat la o casă de discuri care se numește Nordic Records și care tind să cred că îi aparține. Altfel nu prea înțeleg cum un artist ar accepta să apară logo-ul labelului fix în centrul videoclipului. Atenție, am zis logo, nu watermark. Deci transparență zero. Pe mine, ca privitor, m-a cam deranjat treaba asta. Drept dovadă că vorbesc mai mult despre el decât despre piesa în sine, care, între noi fie vorba, nu-i rea.

23. Sergiu x Shaibah – “2020” – 7.022 views / lansată pe 15 ianuarie / 413,06 views pe zi

Piesă propusă chiar de Sergiu Bolotă, pe care mă bucur să-l văd și anul ăsta în “Topu’ la bula mea”, după ce anul trecut a fost pe locul 25 în topul lunii aprilie.

“2020” e o piesă despre anul trecut, deci e o piesă tristă, despre cum lumea întreagă s-a transformat într-o cușcă păzită de hoți, despre unii care pleacă și alții rămân. Și poate mi-a gâdilat mie vreo coardă sensibilă, însă jur că eu am simțit o tensiune mocnită în liniaritatea aproape deranjantă din “2020”. Dacă asta ți-a fost intenția, Sergiu, felicitări. Dacă nu, ce mai contează? Așa ți-a ieșit. Deci tot meriți felicitări.

22. Argatu și Martin – “Mi-am făcut treaba”12.212 views / lansată pe 11 ianuarie / 581,52 views pe zi

Mulțumesc Theo Roșca și Denis Nistor pentru propunere, că uite-așa am ocazia să mă bucur de prezența în top a lui Argatu’, un artist pe care îl admir de mult.

Martin e din brigada Subcarpați și dă foarte bine pe instrumentalul lui Argatu’ care e… instrumental de la Argatu’ și cu asta cred că am zis tot. Uite, încă o piesă care mă face să vreau să se deshidă mai repede cluburile, să înceapă festivalurile, să avem voie să dansăm cu toții, împreună, ca să se bucure oamenii ăștia că și-au făcut treaba. E cu like de la mine piesa, subscribe lui Argatu’ dădusem de mult.

21. Glad Condor – “In Our Hearts”6.605 views / lansată pe 24 ianuarie / 825,63 views pe zi

Glad Condor e un artist de care n-am mai auzit până acum și care ajunge în top la propunerea lui Zoltan Sebestyen chestie care, conform tradiției, înseamnă că ar trebui să sune foarte bine. Iar tradiția e respectată și de această dată chiar dacă, trebuie să recunosc, într-un mod surprinzător. Glad Condor este singer/songwriter, iar “In Our Hearts” are un sound light, de piesă pop cântată cu zâmbetul pe buze și niște versuri care ba sună un pic socialiste, ba sunt despre pandemie, ba sunt despre un hit și felul în care el este perceput de public., dar una peste alta sunt optimiste. Cred. Contrastul dintre muzică și mesaj e puternic, poate chiar un pic riscant, dar mie personal mi-a plăcut.

Glad Condor e din Baia Mare și se declară un optimist pe propriul său site, gladcondor.ro. Eu am o rugăminte: verifică încă o dată linkurile pe care le-ai pus pe YouTube către social media, pentru că nu merg. Te-am găsit, dar cu search. Și nu-s toți răbdători ca mine pe lume. Bine ai venit în top, să ne auzim cu bine.

20. Jena – “What’s Poppin'”6.662 views / lansată pe 26 ianuarie / 1.110,33 views pe zi

Denis Nistor, cel care l-a propus pe Jena, a promis pe Facebook că o va mai face. Eu nu pot decât să fiu de acord cu el, că doar nu-s nebun să mă apuc să mă supăr pe oamenii din bula mea că își propun artiștii preferați. Doar de-asta m-am apucat de top, până la urmă.

Despre Jena eu am mai zis o dată că nu-l înțeleg. E, acum am înțeles. Ba mai mult. Mi-a plăcut. Jena are flow foarte șmecher pe “What’s Poppin”, dă bine, are dume bune. Gata. Îmi place. Foarte mult chiar. Mulțumesc, Denis.

Foarte bună imaginea din clip, mi-a plăcut ideea cu faza cu galbenul și mi-a plăcut să văd că imaginea este semnată de Oliniutza. Am dat like și pentru muzică și pentru imagine. Și-s curios să-l văd pe Jena pe scenă.

19. Daniel Pîrvan – “Bun venit în club” – 27.449 views / lansată pe 13 ianuarie / 1.444,68 views pe zi

Daniel Pîrvan, bine ai venit în top și mă bucur să te cunosc. Pentru că, mărturisesc, eu nu mai auzisem de tine.

“Bun venit în club” e o piesă care e un pic greu de încadrat într-un stil. E mainstream, da. Asta e clar. Dar mai apoi… oare încotro se îndreaptă ea? Nu-i ușor de zis.

Daniel semnează versurile și muzica, însă Mihnea Golea, cel care a propus piesa pe Facebook, zice așa: “Piesa seamănă cu ceva, dar nu știu cu ce.” Voi ce ziceți? Seamănă?

18. Andrew Dum x Paula Hriscu – “M-o trimis mama la capre”10.678 views / lansată pe 25 ianuarie / 1.525,43 views pe zi

Piesa este propusă de Bogdan Niță de la Forward Agency, care este agenția unde este semnat Andrew Dum. “M-o trimis mama la capre” este un colind, de fapt. Iar Paula Hrișcu este o cântăreață de muzică populară care, cel puțin pe Facebook, are de aproape 3 ori mai mulți fani decât Andrew Dum.

“M-o trimis mama la capre” e o piesă deep house, în stilul tipic al lui Andrew Dum, dar unde linia vocală surprinde prin pasajele un pic mai rapide. Cred că, într-o viață normală, ar fi un hit de club de fițe, pentru că are toate ingredientele care să facă din piesa asta una numai bună de pus când e party-ul mai în toi – versuri, ritm, elemente folclorice. Felicitări, eu zic că v-a cam ieșit.


17. Proconsul feat. Keo & Bogdan Mihai – “De aș fi un înger”19.439 views / lansată pe 20 ianuarie / 1.619,92 views pe zi

Propunerea vine de la Dragoș Dincă. Dragoș este chitarist la Proconsul, după cum știe cam toată lumea din industrie.

“De aș fi un înger” m-a surprins. Titlul m-a făcut să mă aștept la o piesă lentă, tristă – o baladă care să-i pună în valoare vocea lui Bodo. Dar nu e deloc așa. E o piesă alertă, plină de forță, în care cele 3 voci masculine sună bine împreună, cu Bogdan Mihai care, cu pasajul cântat clasic, desparte frumos pasajele de început ale lui Bodo și Keo. Mie mi-a plăcut piesa. Felicitări, băieți! Bravo pentru Dragoș Dincă, Robert Anghelescu (chitară și clape Proconsul) și pentru Keo – că ei au compus-o.

16. Cătălin Josan – “S-a dus amorul” – 59.948 views / lansată pe 15 ianuarie / 3.526,35 views pe zi

La Cătălin, să-mi fie cu iertare, dar n-am cum să fiu obiectiv. Îl cunosc de când a câștigat Megastar 1, adică de 15 ani. Și de 15 ani îmi e foarte simpatic. Cătălin a fost unul din primii artiști din Republica Moldova care au fermecat România, cu niște ani înainte să apară Mihail, Carla’s Dreams, Irina Rimes, The Motans, Sasha Lopez și atâția alții. El este acum artist independent, după ce i-a expirat contractul cu Universal Music România și după ce a avut și un pic de succes internațional.

“S-a dus amorul” este pe versuri de Mihai Eminescu, lansată de ziua lui Eminescu și e o piesă de ascultat la o cafea, compusă chiar de Cătălin și care nu sună rău deloc cântată așa, încet, secretos. Iar asocierea dintre versurile lui Eminescu și un sound atât de actual mi se pare foarte mișto făcută. E cu like și subscribe de la mine. Și mă bucur să văd din nou activitate la Cătălin pe YouTube după o pauză de doi ani. La mai mare! Mulțumesc Rux Josan că ți-ai propus fratele în top.

15. Faust x Nechifor – “Snowboard”57.562 views / lansată pe 27 ianuarie / 5.072,22 views pe zi

Mihnea Golea e cel care a propus “Snowboard” care e o piesă filmată pe pârtie la Straja fix cu câteva zile înainte să ajungem și noi pe acolo săptămâna trecută. Foarte bună piesa și mi se pare foarte bună ideea de a face o piesă pentru boarderii din România, care sunt din ce în ce mai mulți și care n-aveau, din câte știu, nicio piesă care să le fie adresată așa, direct.

Mihnea spune în propunere că asta e prima piesă de la Faust care îi place, eu l-am mai auzit și pe “Fără panică”, lansată în iulie 2020 tot cu Nechifor plus niște Vlad Dobrescu pe deasupra, clasată atunci pe locul 8 în Topu’ la bula mea. L-am auzit și mi-a plăcut, vreau să zic. Apropo de plăcut, îmi place mult instrumentalul minimalist al lui Nechifor, numai bun să-ți faci de cap.

14. Andi – “3, 2, 1, boom”122.670 views / lansată pe 15 ianuarie / 7.215,88 views pe zi

Melania Mel îl propune pe Andi și îi mulțumesc pentru asta. Pe Andi îl știu de mulți ani, încă de pe vremea când a apărut la Megastar.

“3, 2, 1 boom” ar putea fi titlul unei piese de party, dar nu și atunci când “boom” rimează cu “scrum”. Atunci te prinzi că e vorba despre o piesă tristă, de despărțire. Uite încă un concurent de la Megastar care se reapucă de treabă după o pauză destul de lungă. De cam 2 ani nu se mai întâmplase nimic la Andi pe canalul de YouTube. Mă bucur să văd că se întâmplă treaba asta și îi doresc mult succes.

13. ReMan – “Devaneio” – 238.322 views / lansată pe 1 ianuarie / 7.687,80 views pe zi

Remus Manea vine și își propune două piese proprii. Remus, din păcate încă de anul trecut am zis că un artist nu poate intra în topul pe o lună cu mai mult de o piesă. Excepție fac featuring-urile. Așadar am ales piesa care se clasează mai bine dintre cele două și am băgat-o în top.

Așadar ReMan, cu “Devaneio”, piesă publicată pe un canal cu mulți subscriberi unde se postează muzică de ascultat în mașină. De data asta, însă, există linkuri și spre ReMan, lucru care este îmbucurător. “Devaneio” este, ca toate piesele cu care ReMan a apărut până acum în top, dance. Dacă ar fi să o încadrez undeva, parcă aș spune că e deep house. Ceea ce cred că o face să aibă succes este balcanismul ei vag grecesc pe alocuri. Sau cel puțin așa mi-a sunat mie.


12. Zhao feat. Phunk B – “Aripi”57.562 views / lansată pe 25 ianuarie / 8.223,14 views pe zi

Zhao a avut un an 2020 foarte bun, în care “Dans”, piesa lui cu Micutzu’ a fost pe locul 42 în topul Media Forest al celor mai difuzate piese românești la radio. Mă bucur să văd colaborarea cu Phunk B care mi se pare unul din cei mai pe val MC din România în momentul ăsta. O propunere foarte bună de la Valentin Istrate.

Foarte bun refrenul de la “Aripi” și mișto combinația dintre cele două stiluri – ale lui Zhao și Phunk B. E genul de piesă pe care o asculți și peste niște ani de la lansare și o asculți cu drag, că sună bine pe termen lung, așa. O vorbă de bine și despre clipul făcut de Sega, adică Sergiu Nicula.

11. Bitză feat. Deliric – “Șiruri”184.557 views / lansată pe 15 ianuarie / 10.856,29 views pe zi

Uite genul de piesă la care, frate Istrate, n-am ce comenta. Mulțumesc că nu te-ai lăsat de propus piese în top. Dar nici obiectiv nu pot fi. Cu Bitză mă știu de foarte mulți ani, iar pe Deliric îl admir de mult. Cum v-am obișnuit. Nu-s obiectiv, dar măcar sunt sincer.

“Șiruri” e despre uniforma pe care o îmbrăcăm cu toții în prezent, oricât ne-am bate în piept cu pumnul diversității, cu niște versuri care ți-o cam dau la temelie. Foarte mișto și clipul, felicitări Christu de la Chill Brothers. Și foarte bun rolul lui Deliric. Și, deși eu fac parte din categoria oamenilor care își doresc să-l audă pe Bitză cântând mai mult, trebuie să recunosc că l-a făcut pe refren de data asta.

10. March and June X Andrada – “Sign from God” – 108.713 views / lansată pe 22 ianuarie / 12.079,22 views pe zi

“Sign from God” a fost inclusă în playlistul de Spotify New Music Friday în Cehia, România și Ungaria. Informația asta o am chiar de la omul care a propus piesa, Marius MagicJuice. Care Marius n-a fost de fapt singurul. “Sign from God” are un adevărat fanclub, fiind propusă și de Ioan Virgil Voicu, Evelyn Vîlcu și Ștefan Robu. Andrada a mai fost în top anul trecut, în noiembrie, cu “Different Kind of Christmas”. Mă bucur să o văd din nou în clasament. În caz că nu mai țineți minte, ea a jucat în “Lala Band” și în “Pariu cu viața” la Pro TV.

Andrada este la a doua colaborare cu March and June, după “Don’t Kill My Vibe”, lansată anul trecut, în octombrie. “Sign from God” începe greu, abia după un minut. Atât de greu că eram gata s-o cataloghez drept un pop foarte dark, dar de fapt nu e așa. E o piesă pop-dance lentă, care are calitatea ciudată de a te face să vrei să fie mai rapidă, cu un refren extrem de simplu de ținut minte. Una peste alta, o piesă mainstream foarte actuală ca sound. March and June sunt probabil cei care au compus și produs piesa și, oricât am săpat, n-am reușit să găsesc mare lucru despre ei. Nici măcar nu știu dacă sunt mai mulți, dar am folosit pluralul, pentru că așa mi-a dat ghes numele.

9. August Day x Tobi Ibitoye – “BTCHS” – 53.972 views / lansată pe 28 ianuarie / 13.493 views pe zi

Nici la Tobi nu pot fi obiectiv. Îl cunosc destul de bine, am și lucrat un pic împreună și îmi place muzica lui foarte mult. Dar îi mulțumesc lui Ștefan Hadăr, colegul meu de la MMB și proaspăt autor de podcast despre industria muzicală, pentru propunere.

“BTCHS” e o piesă pe care o știu de destul de mult timp. Compusă de Tobi, Smiley, Vladimir de la Uninvited Artists, pe versuri de Smiley și Vladimir. Mă bucur să o văd în sfârșit lansată, eu am mare încredere în potențialul ei de succes internațional. Celălalt artist de pe piesă, August Day, e genul de proiect de studio al cărui nume nu-l găsești sigur pe afișe de concert. Are 4 postări pe Insta, toate despre August Day, și 28 de followers. Am vorbit mult și n-am zis nimic de piesă. Bă, FOARTE bună. A, încă o chestie. Vladimir, genial în clip, ca și Tobi de altfel, în rol de antrenor de fitness și disco pimp. Deși știam piesa, am mai ascultat-o încă o dată. E de dat în club, de ascultat în mașină, la vară pe plajă, cam peste tot. Îmi place piesa, ce să mai. Dar v-ați prins, nu?

8. Mellina – “Femeie, nu mai plânge” – 201.042 views / lansată pe 18 ianuarie / 14.360,14 views pe zi

Călin Giurgiu, un alt om de bază în ceea ce privește propunerile de la “Topu’ la bula mea”, vine luna asta cu o propunere de la el “din casă”, de la Sprint Music. “Femeie, nu mai plânge” este scrisă și compusă de Mellina, care a lucrat și la producție, împreună cu Karie.

Nu-i greu să te prinzi, înainte să dai play, că e piesă mainstream, din aia tristă care gâdilă sufletul nostru românesc înclinat natural spre tragedie, care va fi ascultată și fredonată de mii de fete și femei înlăcrimate de-acum încolo. Teoretic, avem aici genul de piesă care are toate motivele să fie difuzată pe radio și care are nevoie de radio pentru a putea fi numită o piesă de succes.

7. Christian Eberhart / Misha Miller – “Up All Night”144.777 views / lansată pe 24 ianuarie / 18.097,13 views pe zi

Încă o propunere de la Pandutzu luna asta și încă o lansare pe canalul de YouTube Roton care pare să fi găsit forțe proaspete în 2021. Pe Christian l-am mai avut în top cu piesa cu Loredana, “Peste București”. tocmai în mai 2020. Iar pe Misha Miller ar trebui să știți de pe “Smoke Me”, a cincea cea mai difuzată piesă românească în 2020 conform Media Forest.

“Up All Night”, deși e o piesă de dragoste fără suferință, are așa, o undă de melancolie. Asta am simțit eu când am ascultat-o. Am înțeles de ce atunci când am văzut că muzica și versurile sunt semnate de Eneli, care, orice-ar face, tot presară un pic de melancolie. Piesa are un sound bun, eu zic că ar trebui să o cam auzim pe radiouri, are refren care intră în cap, e cântată bine, are clip în care Misha arată extraordinar, filmat în deșert, deci material de hit, poate chiar și un pic de succes internațional. Îl salut pe prietenul Max Kissaru, pe care nu l-am mai văzut de un car de ani și care semnează mixul și masterul de la “Up All Night”.

6. PAX Paradise Auxiliary – Nisipuri mișcătoare139.643 views / lansată pe 27 ianuarie / 27.928,6 views pe zi

MC Adryanno, mulțumesc de propunere, pentru că așa am aflat despre proiectul ăsta al lui Viky Red de care recunosc că nu auzisem încă. PAX are piese lansate în 2020 cu Minelli și Roxen, iar Viky Red este, conform topului publicat acum două săptămâni, pe locul 11 în top cei mai difuzați compozitori români la radio în 2020.

“Nisipuri mișcătoare” are un fel de all star cast, în care m-am bucurat să o văd și pe colega Ana Petcu de la Asha Radio, care e mare și tare pe Tik Tok. Piesa e mainstream și cred că ar trebui auzită pe radio repejor, chiar dacă artistul, PAX, practic, nu există.

5. Nane x Lu-K Beats – “Extasy”199.908 views / lansată pe 24 ianuarie / 28.558,29 views pe zi

Adina Moisii, cea care a propus “Extasy” vine și cu o veste care mi se pare foarte șmecheră. Nane pregătește un album cu sunet de anii ’80. Piesa e neașteptată. Pe mine m-a surprins foarte tare. A făcut Lu-K Beats un negativ care sună disco și peste care Nane dă foarte bine.

“Extasy” începe cu un fragment din GTA (Grand Theft Auto, un joc genial de care dacă n-ai auzit se cheamă că n-ai treabă cu domeniul ăsta). E vorba despre GTA 4, jocul scos în 2002. Tot la joc duce cu gândul și imaginea care ilustrează piesa. Și îmi pare tare rău că nu s-a făcut clip la piesa asta, pentru că tare aș fi vrut să-l văd. Oricum, e nevoie de un regizor ușchit rău de tot ca să facă un videoclip la o piesă disco-trap – două genuri muzicale pe care nu mi-ar fi dat în veci prin minte că ar fi combinabile. Felicitări Lu-K Beats și Nane.

4. DJ Project x Roxen – “Parte din tine” – 121.203 views / lansată pe 29 ianuarie /40.401 views pe zi

A doua propunere de la Călin Giurgiu luna asta, o colaborare care n-avea cum să nu aibă succes, dat fiind faptul că e între doi artiști foarte pe val în momentul ăsta. Și am să profit de propunerea lui Călin ca să-i felicit pe Max și Gino de la DJ Project pentru comeback. Nu sunt multe trupe care să aibă longevitatea lor și care să fie în stare să găsească drumul înapoi spre topuri după ce au intrat în umbră niște vreme.

Și, dacă tot m-am pornit pe felicitări, aș vrea să-i dau și lui Roxen ce i se cuvine pentru o voce și un stil vocal care o face ușor de recunoscut ceea ce, pentru cam orice artist, dar mai ales pentru cei mainstream, este o calitate extrem de importantă. Mie îmi place foarte mult ce se întâmplă cu “Parte din tine” pe la 1:20 și, dacă ar fi fost după mine, aș fi lungit un pic partea asta din piesă, că tare bine a ieșit. Felicitări Andy Platon și Gino Manzotti – cei care semnează muzica textul și producția piesei. Una din puținele prezențe Global Records în top luna asta.

3. Nicole Cherry feat. Jenn Morel – No Te Sale124.189 views / lansată pe 29 ianuarie / 41.396,33 views pe zi

A treia și ultima propunere venită de la Călin Giurgiu luna asta, o piesă pe care a propus-o și Coco Vlad. O colaborare Nicole Cherry cu americanca de origine dominicană Jenn Morel, pe o piesă reggaeton care stă fără să se facă de rușine între producții mai mari și mai scumpe. Nicole Cherry are rol principal în piesa, al ei e refrenul și cele mai multe strofe. M-aș fi bucurat însă ca intervenția lui Jenn Morel să fie în duet cu Nicole, pentru că mie mi-e dor să o aud și în piese mai spre rap.

Încă o piesă cu tot ce-i trebuie pentru a intra pe radio la noi în țară și care poate va avea și niște succes internațional dacă e împinsă cât, cum și unde trebuie. Iar în ceea ce privește colaborarea, îi doresc lui Nicole să aibă parte de cât mai multe și mai frumoase, cu artiști cât mai mare în continuare.

2. NOSFE x Alexandra Stan x Sak Noel feat. Los Tioz – “Tembleque – / 622.180 views / lansată pe 22 ianuarie / 62.218 views pe zi

Mulțumesc Pandutzu pentru propunere. “Tembleque” este genul de piesă cu care o să ne întâlnim pe radio mult și bine, o colaborare foarte mișto care are potențial foatre mare de hit internațional. Piesa a fost compusă de Sak Noel, împreună cu Achi, Iraida și Nosfe. Versurile sunt scrise de Nosfe și Iraida. Felicitări, fraților, eu zic că o să bubuie major “Tembleque” în următoarele luni.

Foarte bun instrumentalul. Un hit de care atât Roton cât și Universal Music România aveau mare nevoie și o surpriză pentru mine din partea Seek Music, pentru că nu mă așteptam ca ei să facă muzică de export. Felicitări! Singurul comentariu pe care l-aș face e legat de clip. Eu zic că piesa asta merita un clip un pic mai scump. Dar, mă rog, sunt vremuri grele.

  1. Connect-R feat. Amuly – “Nonșalant” – 466.622 views / lansată pe 26 ianuarie / 77.770,33 views pe zi

Connect-R își continuă seria câștigătoare de piese și în 2021, după ce în 2020 a avut câteva care l-au adus înapoi la rap și, cred eu, bine au făcut. Numai la aia cu Cedryk, Connect-R și Liviu Teodorescu dacă mă gândesc și zic că am dreptate. Mihnea Golea, mulțumesc de propunere.

“Nonșalant” nu e rap, e trap, ca să fie treaba clară. Dar sună foarte bine și mi se pare că i se potrivește foarte bine lui Connect-R. Strofa lui Amuly mi se pare că e un pic palidă pe lângă cum dă Connect-R, dar poate sunt eu subiectiv. Oricum, din combinația asta de artiști e cam asigurat succesul pe online. Pe radio nu cred că o vom auzi, că e un pic prea underground. Dar cine știe?


podcastu' lu' Fintescu se aude si pe:

Apple Podcast | Stitcher | YouTube | SoundCloud | Spotify | Google Podcasts