Topu’ la bula mea ediția 5 (august 2020)

Ce e “Topu’ la bula mea”

Am pornit de la trei premise:

  •  YouTube este un indicator destul de eficient al succesului general al unui gen muzical, al unui artist sau al unei piese.
  • Lumea de la mine din bulă ascultă muzici foarte diferite și în general mișto.
  • Fascinația omului pentru topuri este nemărginită și făr’ de moarte.

În caz că le-ați ratat avem așa: ediția aprilieediția mai  ediția iunie și ediția iulie publicate până acum. După ce a apărut, ascultând topul, mi-am dat seama că ideea asta a mea aduce împreună piese care, în mod normal, nu s-ar regăsi veci pururi în același loc iscă oareșce interes. Am primit mesaje de la oameni care mi-au mulțumit pentru că i-am ajutat să descopere artiști de a căror existență habar n-aveau sau piese care s-au dus în playlisturile lor cu “șlagăre”.

M-am hotărât să mă țin de topu’ ăsta lunar atâta vreme cât bula mea va răspunde cu măcar 10 propuneri la postarea de pe Facebook în care întreb lumea ce piese românești s-au lansat luna asta. Postarea apare mereu în ultima joi din luna respectivă, iar “Topu’ la bula mea” se publică întotdeauna în lunea următoare. Pentru luna august am avut 23 de  piese înscrise. Deci stăm foarte bine. Avem top.

Playlist de YT cu toate piesele din ediția lunii august găsiți aici.

Cum departajez piesele din “Topu’ la bula mea”

Ordonez piesele primite în comentarii după numărul de views pe zi pe care îl au de la lansare. Adică numărul de views din ziua în care fac topul împărțit la numărul de zile care au trecut de la lansarea piesei.

Știu că modul de departajare nu-i perfect, însă e topul meu, bula mea, deci fac ce vreau! Lăsând gluma la o parte, chiar cred că numărul de views pe zi reprezintă un indiciu clar pentru succesul unei piese, mai ales în prima lună de la lansare.

Top

TOPU’ LA BULA MEA – AUGUST 2020

23. Lorenzo One – “Momente” / 482 views / lansată în 2 august / 17,21 views pe zi

Lorenzo One este la prima prezență în top ca artist solo, după ce ne-am întâlnit cu el pe piesele lui Alex Șveț. “Momente” este o piesă lentă, r&b, creată în totalitate de Lorenzo, chestie pe care o voi aprecia mereu. “Momente” are un clip pe care, dacă îl vezi după piesa “Rupem tobele” care urmează imediat în top, te prinzi că oamenii au muncit mult și au reușit performanța de a face două clipuri în același zi și în același loc. Bine, asta cu în același loc cred că putea și merita să fie evitată.

22. Alex Șveț și Lorenzo One – “Rupem tobele” / 1.419 views / lansată pe 8 august / 64,5 views pe zi

Piesa e o colaborare între Alex Șveț și Lorenzo One din toate punctele de vedere: text, muzică, interpretare. Instrumentalul e manea. Am avut ceva dubii, dar când a intrat un solo de clapă, treaba a fost clară. Problema e că liniei vocale îi lipsesc fix inflexiunile orientale care să facă publicul auditor să rupă boxilii, boxerii și ce mai zic Alex și Lorenzo pe-acolo, prin text. Cu alte cuvinte linia vocală și instrumentalul își anulează reciproc potențialul succes la public. Sau poate nu mă prind eu care-i strategia de fapt. O să ne mai întâlnim cu Alex ceva mai sus în top azi, cu o piesă care mie mi se pare că i se potrivește ceva mai bine.

 

21. FronT – “Nu alegi” / 2.462 views / lansată în 3 august / 91,19 views pe zi

FronT e o trupă pe care n-am mai auzit-o niciodată până acum și îi mulțumesc lui Alex Teodorescu de la Jack of All Trades pentru propunere, pentru că s-a lăsat cu like și subscribe din partea mea. “Nu alegi” e o piesă lungă, are 4 minute și 12 secunde, dar e foarte mișto și ușor de ascultat. Producție excelentă, lucrată la Deva, la LowBass$ Studio, dar și la Audio Animals în UK. FronT e trupă bună de mosh pit, cu o ritmică amintind de Rage Against the Machine peste care vin voce și chitară solo extrem de melodioase. Da, adică un fel de Faith No More. Foarte, foarte mult îmi place cum sună piesa, sper din toată inima să-i văd pe băieți pe scenă. Mai zic doar de versuri, deștepte și cu cuvinte atent căutate, bazate pe aliterație. Dau un foarte scurt exemplu: “Zbiară, leagă, smirnă-ntors pe dos, blândă lamă transversală. Lasă vis, lasă om, lasă gol, promis, proscris, spălat de boală”. FronT – pe mine m-ați câștigat de fan. La cât mai mulți înainte!

20. Reckaze – “Bucharest in Peace” / 2.507 views / lansată în 3 august / 92,85 views pe zi

De-asta îmi place mie să fac Topu’ la bula mea. Descopăr artiști foarte mișto de care habar n-aș fi avut altfel. Ovidiu Voina, mulțumesc de propunere, am dat like și subscribe și am mai ascultat niște piese de-ale lui Reckaze datorită ție. “Bucharest in Peace” nu m-a dat pe spate în primele câteva zeci de secunde. A fost nevoie de niște timp ca să înțeleg ce face omul ăsta și, dacă aveți răbdare cu el, s-ar putea să pățiți și voi la fel. Foarte bună piesa. Felicitări!

19. Alex Șveț – “Zbor” / 673 views / lansată pe 23 august / 96,14 views pe zi

Foarte prolific a fost Alex Șveț în luna august. Este cea de-a treia propunere în ordinea în care artistul le-a făcut pentru top. “Zbor” e o piesă reggae care, spre deosebire de toate celelalte, nu are videoclip. Piesă de vară, despre mare, care nu sună rău, pe text de Lorenzo One.

18. SAVE – Stranger to Me / 370 views / lansată pe 27 august / 123,33 views pe zi

Save se întoarce și luna asta în top cu o piesă care, sincer, mie iar mi-a fracturat un pic creierul. Nu atât ea însăși, ci prin imensa diferență dintre “Stranger to Me”, o baladă plină de feeling, și “Coca fina” de luna trecută, care era o piesă trap. Și aici, ca și în cazul lui Alex Șveț, îmi permit o recomandare: consecvența, mai ales la artiștii începători, e un lucru de dorit, nu de evitat. Sigur, nu trebuie să sune toate piesele la fel, dar nici să lansezi death metal în martie și o manea în aprilie. Sper ca Save să-și găsească stilul cât mai repede și îi urez baftă în acest sens.

17. Jargon feat. Dan Gerosu și DJ Lexi – “Ajunge” / 1.863 views / lansată pe 21 august / 207 views pe zi

Mă bucur să-l văd pe Dan Gerosu, adică fratele Danez, înapoi în top. Evident că e o propunere venită de la Valentin Istrate, că el e responsabil, de obicei, cu rap underground aici. Mă bucur să-l am pentru prima oară în top pe un alt prieten drag, DJ Lexi, cu care sper să mă revăd la niște beri curând. “Ajunge” e fix ce-am zis: rap underground. Și mie-mi place. Am dat like. Subscribe n-am dat canalului pe care e postată piesa, Thrap Music, pentru că n-am prea înțeles ce fel de canal e.

16. Alex Șveț – “Tu ești tot ce mi-am dorit” / 721 views / lansată pe 27 august / 240,33 views pe zi

Alex Șveț este, cred, una din cele mai stabile prezențe în Topu’ la bula mea, astfel încât mă văd nevoit să-i mulțumesc pentru încredere. “Tu ești tot ce mi-am dorit” e o piesă care i se potrivește perfect ca stil și sper ca Alex să urmeze direcția asta în continuare cu mai multă consecvență decât până acum. “Tot ce mi-am dorit” e gândită ca vals de nuntă ca text, iar videoclipul sprijină această idee. Mult succes!

15. Zimbru – “The Ground” / 931 views / lansată pe 27 august / 310,33 views pe zi

Încă o trupă de care nu auzisem niciodată, propusă de Dan Vamanu. Zimbru e disco, iar pe “The Ground” linia vocală mi-a adus un pic aminte de Siouxsie and The Banshees. Adică fix combinația de disco și punk pe care o folosește trupa pentru a se autodescrie pe Facebook. E un stil foarte special, cu o nișă pe care nu cred să mai fie mulți artiști în România. Sper să-și găsească un public cât mai numeros, pentru că muzica lor e lucrată atent. Videoclipul e psihedelic și retro, mișto una peste alta. Eu am simțit nevoia unei povești acolo, dar asta e doar părerea mea personală.

14. Vichi Stepanovivci – “Un cântec fericit” / 4.528 views / lansată în 16 august / 323,43 views pe zi

Pe Vichi îl cunosc, cred, de prin 2001, când era bassistul trupei Bosquito, alături de care am colindat România în prima mea campanie publicitară la care am fost MC. Mă bucur să văd că nu s-a lăsat de muzică, ba dimpotrivă chiar. Merită toată admirația pentru faptul că “Un cântec fericit” este în totalitate producție proprie: versuri, muzică, mix, master, clip – pe toate le-a făcut Vichi. Piesa e ușoară și happy, cu fix atâta rock în ea cât trebuie ca să rămână mainstream. Felicitări Vichi, la cât mai multe concerte și mulțumesc că te-ai autopropus.

13. Claudiu – “This City” / 13.020 views / lansată în 4 august / 500,77 views pe zi

Îi urez bun venit în top lui Claudiu, care și-a propus singur piesa “The City”, care e o baladă de dragoste simplă, sensibilă și frumoasă. Sper să nu se supere pe mine Claudiu dacă îi fac o recomandare: să mai lucreze un pic la pronunția în limba engleză și, până atunci, poate încearcă să cânte în limba română. Îi doresc mult succes pe viitor, pentru că, din câte am văzut, e încă artist independent, deci are un drum lung și greu în față.

12. raku – “Frunza de magnolie” / 74.042 views / lansată în 10 august / 3.701,6 views pe zi

Îi mulțumesc fratelui Valentin Istrate că și-a revenit față de luna trecută și propune din nou piese și artiști foarte buni. Eu când nu pot să fiu obiectiv, zic. Iar raku, pentru mine, reprezintă unul din cei mai buni emcee din România, ca tehnică, inteligență și cultură. De curând am avut bucuria să-l și cunosc personal, pentru un proiect despre care sper din toată inima să am ocazia să vă povestesc mai multe cât de curând. “Frunza de magnolie” e o piesă atât de deșteaptă, încât n-ai cum să te prinzi de toate subînțelesurile la prima ascultare. Așa că vă invit să o puneți pe repeat de câteva ori, că merită. Și dați pauză să prindeți și subtitrarea, că și acolo-s chestii deștepte. Iar refrenul e… în cap la mine pentru totdeauna.  Subscribe dădusem mai de mult, iar like imediat ce a apărut “Frunza de magnolie”, care e piesa mea preferată din tot ce s-a propus la top luna asta.

11. Zoltan – “Hey World” / 53.267 views / lansată pe 20 august / 5.236,7 views pe zi

Zoltan Sebestyen, artistul care și-a propus piesa în top, e un om pe care îl știu doar din online, din conversații pe care le-am avut pe diverse subiecte legate de industria muzicală. Zoltan este proiectul său solo, lansat anul acesta, iar “Hey World” este o piesă care sprijină campania “2020 won’t kill my (he)art”, o campanie care își dorește să sprijine financiar sectorul independent din muzică. Piesa e grea, apăsătoare, așa cum e și anul ăsta pentru sectorul independent. Mie unuia mi-a plăcut foarte mult. Am dat like și subscribe și aștept cu nerăbdare următoarele piese ale lui Zoltan. Îl salut cu drag și pe regizorul clipului, Vlad Cătană, un om extraordinar cu care am lucrat de mai multe ori și cu care sper să mai colaborez.

10. Celula de criză feat. Afo – “1 Love” / 18.706 views / lansată în 28 august / 9.353 views pe zi

Mulțumesc mult Alexandru Alexe pentru propunere. Ca întotdeauna, ceva ce vine de la brigada Subcarpați e primit cu mare bucurie în top. Celula de criză feat. Afo – “1 Love” are un groove care îți infectează creierul instant și versuri deștepte, din care începătorii într-ale industriei au ce învăța. Piesa a fost lansată pe canalul de YouTube Culese din cartier și uite-așa mi-am dat seama că nu apucasem să dau subscribe până acum.

9. Ceva mărunt feat. HaHaHa – “Azi aștept un curier” / 70.406 views / lansată în 23 august / 10.058 views pe zi

Mulțumesc Alex Butu, autorul podcastului “Și tu ești artist”, pentru propunere. “Azi aștept un curier” e o caterincă de piesă lansată de comedianții de la “Ceva mărunt” pe propriul lor canal de YT. M-am bucurat să-l revăd pe fostul meu coleg de la Kiss FM, Sergiu Floroaia, care a dat foarte bine strofa lui de rap. “Azi aștept un curier” ne reprezintă pe toți cei care suntem sclavii propriilor comenzi online și cred că e genul de piesă care va fi postată și repostată mulți ani de acum încolo. Dovadă în sensul ăsta este numărul de views care plasează “Azi aștept un curier”, la doar o săptămână de la lansare, între cele mai de succes producții din ultimele 4 luni, de pe canalul “Ceva mărunt”. Deci mai faceți, băieți, că prinde.

8. Lino Golden – “Gașca mea” / 184.500 views / lansată în 14 august / 11.531, 25 views pe zi

E una din cele două piese pe care le-a propus Adrian Ionuț în această ediție de top. Cealaltă e number one luna asta, iar cea despre care vorbim e și ea cel puțin surprinzătoare din partea lui. “Gașca mea”, începe și se termină cu un mic fragment din piesa Hi-Q, dar în rest nu are nicio legătură cu originalul. E o piesă tipică pentru Lino Golden, care mă mir că n-a reușit să strângă mai multe views. Sunt curios câți bani a dat Pepsi, pentru că e unul din clipurile cu cea mai mare cantitate de product placement pe care le-am văzut în România vreodată.

7. Rengle și Cristina Pucean – “Benga” / 616.650 views / lansată în 7 august / 26.810 views pe zi

“Benga” a fost a doua propunere venită luna asta de la Călin Giurgiu. Emil Rengle este artist Global Records, în caz că nu știați. Iar Cristina Pucean, de care eu n-am mai auzit până acum, este și ea dansatoare, dar din buric, participantă la “Românii au talent”. “Benga” e o piesă de dans, că nici n-aveam cum să fie altfel, dat fiind faptul că atât Emil cât și Cristina cu asta se ocupă. Clipul încearcă să reproducă atmosfera dintr-o noapte nebună, poate o noapte a nunții, într-o șatră. Doar că există niște chestii pe care nu le-am înțeles legate de styling. Băieții erau îmbrăcați în costume corespunzătoare, îi credeam că fac parte din șatră. Însă fetele erau costumate mai degrabă în turcoaice sau indience. Și, ca să fie confuzia culturală totală, la un moment dat își face apariția și un dansator de flamenco. A, și încă o chestie, momentele de belly dancing ale Cristinei sunt filmate într-un mod care nu-i prea pune în valoare talentul.

6. EM44 – “Nebună” / 169.779 views / lansată în 26 august / 42.444,75 views pe zi

EM44 apare pentru a doua oară în top, de data asta adusă de propunerea lui Denis Nistor. Mă bucur mult că e vorba despre o piesă cântată în limba română. Și cred că Global Records construiesc un artist perfect pentru adolescenții zilelor noastre. “Nebună” e fix ce trebuie: amestec de ce-i în trending, cu un pic de inteligență, cu niște revoltă plus un praf de tabuuri sfărâmate. M-am bucurat foarte tare să văd că imaginea clipului “Nebună” este semnată de Paul Tatcu, un prieten bun, cu care am lucrat foarte bine și cu care sper să mai lucrez cât de curând din nou.

5. Olivia Addams – “Fish in the sea” / 115.553 views / lansată în 28 august / 57.776,5 views pe zi

Olivia Addams e o artistă de care nu mai auzisem până acum, astfel încât îi mulțumesc lui Ștefan Hadăr, de la Agenția de vise și coleg cu mine la MMB, pentru propunere. Olivia e semnată la Global Records, iar “Fish in the sea” este o coproducție cu Creator Records, o casă de discuri mică, dacă e să o judecăm după cifrele de pe social media și după numărul de prieteni comuni pe Facebook pe care îi am cu Radu Cristea, patronul ei: doar 16. Dar atât Olivia cât și Holy Molly, celălalt proiect semnat cu Creator Records, au deja succes – carevasăzică e clar că se pricep oamenii la ce fac. E mult Nord în vocea Oliviei și, din punctul meu de vedere, ăsta e un lucru bun, că doar mi-a plăcut mereu Bjork. Instrumentalul piesei e actual și m-aș încumeta chiar să zic românesc pursânge, iar combinația nu e deloc rea. E de urmărit ce se întâmplă în continuare cu Olivia Addams și Creator Records, eu le urez mult succes!

4. Lora – “O rană” / 364.968 views / lansată pe 24 august / 60.268 views pe zi / era numărul 32 în trending când am scris topul

Îi mulțumesc lui Călin Giurgiu, de la Sprint Music, pentru propunere. Lora e o artistă care poate mult mai mult decât arată și pe care o cunosc și o urmăresc de foarte mulți ani. Eu cred că ea ar fi putut fi prima femeie cu adevărat rock star din România, dar asta nu înseamnă că nu respect succesul pe care Lora îl are în mainstream de atâția ani. “O rană” are, cred eu, toate șansele să ajungă în heavy rotation pe radiourile comerciale din România și mai are și un clip foarte mișto făcut, cu oameni frumoși, mare și plajă. Adică e fix ce trebuie.

3. Connect-R – “Rude Boy” / 324.091 views / lansată în 25 august / 64.818,2 views pe zi

A doua propunere venită de la Alex Butu luna asta. “Rude Boy” e o piesă în care Connect-R cântă în patois, dialectul specific jamaicanilor și apare și cu un look nou. Nu pot să spun că am înțeles de ce Connect-R a ales patois, el fiind unul din artiștii români cu o pronunție impecabilă în engleză, dar care pe mine nu m-a convins la treaba asta cu Jamaica. Sound actual, clip cu mult dans – piesa ar putea prinde ceva radio comercial, zic eu. M-am bucurat să-l văd în clip pe Banană, un dansator cu care sunt prieten de foarte mulți ani, singurul care pare să fi rămas din trupa de dansatori care l-a însoțit pe Connect-R peste tot timp de foarte mulți ani.

2. Andrei Leonte feat. Laura Muruzuc – “Panda #KindReminder” / 331.314 views / lansată în 20 august / 66.262,8 views

Flavius Ghinea, îți mulțumesc că ai propus “Panda”. Uite-așa am ocazia să vorbesc despre un proiect tare frumos pe care Andrei Leonte l-a inițiat și care sper să primească o expunere cât mai mare. Piesa, prin videoclipul ei, nu face altceva decât să ne îndemne pe toți să purtăm mască pentru a scăpa mai repede de perioada asta ciudată pe care o trăim. În clip apar o mulțime de personalități publice pe care vă las să-i descoperiți singuri, că sunt scriși la sfârșit. Andrei, felicitări că ai rezistat să filmezi atât de mult în costumul ăla de panda. Sigur nu ți-a fost ușor. Mă bucur că Laura Muruzuc apare și în această ediție de top, deși arta ei e poezia, nu muzica. Felicitări!

  1. Cheluțu feat. Dorian Popa – “Înoată Cheluțu” / 3.266.366 views / lansată în 25 august / 653.293,2 views pe zi / era numărul 1 în trending când am scris topul

Îi mulțumesc lui Adrian Ionuț pentru propunerea lui. Pentru că uite-așa am ocazia să spun, cu riscul imens de a scandaliza multă lume, că mie îmi place Dorian Popa. E drept că muzica lui nu-i nici pe departe pe gustul meu, însă îmi place pentru atitudinea pe care o are pe scenă și pentru că a înțeles perfect publicul căruia i se adresează. Mi se pare unul din cele mai bine ambalate produse din muzica românească. Și, ca să fie scandalul total, o să vă zic că eu pentru aceleași motive îmi place Fuego. E, cum facem? Mai suntem prieteni? Piesa “Înoată Cheluțu” mi se pare extrem de relevantă pentru a înțelege care sunt gusturile muzicale ale masei românilor în acest moment.


podcastu' lu' Fintescu se aude si pe:

Apple Podcast | Stitcher | YouTube | SoundCloud | Spotify | Google Podcasts