Topu’ la bula mea ediția 7 – octombrie 2020

Ce e “Topu’ la bula mea”

În caz că le-ați ratat avem așa:

ediția aprilie

ediția mai

ediția iunie

ediția iulie

ediția august

ediția septembrie

După ce a apărut prima ediție mi-am dat seama că ideea mea aduce împreună piese care, în mod normal, nu s-ar regăsi veci pururi în același loc. Am primit mesaje de la oameni care mi-au mulțumit pentru că i-am ajutat să descopere artiști de a căror existență habar n-aveau sau piese care s-au dus în playlisturile lor cu “șlagăre”.

M-am hotărât să mă țin de topu’ ăsta lunar atâta vreme cât bula mea va răspunde cu măcar 10 propuneri la postarea de pe Facebook în care întreb lumea ce piese românești s-au lansat luna asta. Postarea apare mereu în ultima joi din luna respectivă, iar “Topu’ la bula mea” se publică întotdeauna în lunea următoare. Pentru luna septembrie am avut 33 de  piese clasificate. Deci stăm foarte bine. Avem top. Ba chiar una din cele mai lungi ediții de până acum.

Playlist de YT cu toate piesele din ediția lunii octombrie găsiți aici.

Și se pare că tsunami-ul creativ de care vorbea Cătălin Muraru în episodul de podcast de săptămâna trecută s-a pornit, pentru că avem azi cea mai lungă ediție de top de până acum.

Cum departajez piesele din “Topu’ la bula mea”

Ordonez piesele primite în comentarii după numărul de views pe zi pe care îl au de la lansare. Adică numărul de views din ziua în care fac topul împărțit la numărul de zile care au trecut de la lansarea piesei.

Top

TOPU’ LA BULA MEA – OCTOMBRIE 2020

33. Rian Cult – “lemonade” / 210 views / lansată pe 9 octombrie / 9,55 views pe zi

Silvia Trașcă, colega mea de la Vice și unsitemuzica.ro e cea care propune un artist nou, după cifrele pe care le are pe YouTube. Doar că un research mic îți arată că omul nostru a fost student la Berklee, că e toboșar de jazz, că a colaborat în calitate de toboșar cu Nicu Patoi & Platonic Band.

Rian Cult face parte dintre artiștii care în America sau Anglia ar fi etichetați mainstream fără niciun fel de greață, dar care în partea noastră de lume, face cumva de-i prea făr’ de balans ca să fie mainstream și prea mainstream ca să fie underground. Deci prevăd un drum greu aici. Muzical, însă, “lemonade” mi-a plăcut atât de tare, încât am dat subscribe deși nu-i deloc un gen muzical care mie, personal, să-mi placă.

32. Mezzin – “Bliss” / 210 views / lansată pe 17 octombrie / 15 views pe zi

Mezzin este un alt proiect al lui George Pandrea cu care m-am mai întâlnit în top, chiar la prima ediție, din aprilie. Ce-am zis atunci, repet: e genul de muzică pe care aș dansa non-stop. Mă bucur să văd că din aprilie până acum numărul de abonați de pe canalul Mezzin s-a dublat. Dar eu cred că merită mai mult.

“Bliss” e genul de piesă pe care ai dansa o vara, pe plajă, într-o viață în care să te bucuri că lucrurile s-au întors la normal. Și-aș dansa de mi s-ar topi șlapii, că piesa are aproape 10 minute. Foarte mișto sound, dar tot nu sunt convins că vocea se aude pe cât de bine s-ar putea. Am dat like, că mi-a plăcut. Cu subscribe-ul mai aștept o tură. Oricum, George, spor în toate, mulțumesc pentru propunere și baftă în continuare!

31. Reckaze – “Griji cu lapte” (feat. Cino & DJ Undoo) / 690 views / lansată pe 8 octombrie / 30 de views pe zi

Mulțumesc de propunere, Ovidiu Voina. Reckaze este încă un artist care îmi place foarte mult. Și pe cuvânt că mi-aș dori să se întâmple minuni și piese cum e asta să strângă mai multe views mai repede. Dar important e ca oamenii ăștia să nu se lase de treabă.

“Griji cu lapte” e mellow, e funny, e chill. E fix ce-ți dorești să auzi ca să ți se liniștească mințile și sufletul în perioada asta în care toată lumea e cu capul. Nu știu voi, dar eu sigur o să ascult destul de des piesa asta.

30. Lorenzo One – “Pe același refren” / 518 views / lansată pe 22 octombrie / 51,8 views pe zi

Cine altcineva dacă nu Alex Șveț putea să-l propună pe Lorenzo One care, de ceva vreme, e și el abonat la fiecare ediție a topului.

“Pe același refren” e o încercare a lui Lorenzo de a face o baladă care să aibă un sound cât mai actual.

29. Vali Umbră x Lord Rage x George Pandrea – “Dpndnt” / 1.423 views / lansată pe 5 octombrie / 54,73 views pe zi

George Pandrea, îți mulțumesc pentru încredere. Nu e prima oară când îți propui piesele în top și sper din toată inima să nu fie nici ultima. Al lui George e beat-ul piesei, care e mellow și prietenos. Vali Umbră, venit din gașca Subcarpați, are un flow un pic prea… nerelaxat pentru beat și pentru ce zice.

Despre Lord Rage mărturisesc că nu știu nimic. Și eu, când nu știu nimic, întreb Google. Care nici el nu pare să știe nimic despre lordul ăsta al nostru. Singurul pe care îl cunoaște e în Kuala Lumpur, în Malaezia.

28. Montblanq – “Pe Pământ” / 1.489 views / lansată pe 7 octombrie / 62,04 views pe zi

Montblanq e un artist care cred că abia s-a lansat. Atât de proaspăt e, încât casa lui de discuri, Voices Media, nici nu găsește că e necesar să pună linkuri spre social media ale artistului în descrierea de pe YouTube. Dar le pune pe cele ale celui care a făcut clipul și pe ale ei proprii, ale casei de discuri. Bă, băieți, eu zic că nu-i taman bine ce faceți.

“Pe Pământ” e un fel de blues pop. Piesa nu e rea, doar că n-am reușit să trec peste discrepanța dintre imagine și muzică. Sunt niște cadre acolo cu Montblanq lângă un frigider vintage și apoi cu niște crenguțe de pomișori uscăței care mi-au dat cu semnul întrebării. Bogdan Toma, mulțumesc pentru propunere. A! Și dacă e vreunul din voi care vrea să caute pe Google numele artistului, pentru că pe YouTube găsiți link spre nimic de-al lui… baftă. Primele trei pagini sunt pline de stilouri. După aia m-am oprit.

27. Dor de lună – “Vise și culori” / 629 views / lansată pe 23 octombrie / 78,63 views pe zi

Dor de lună se întorc în top cu un nou single, după o pauză de 6 luni. Același dark pop ca stil, dar cu un sound care, mi se pare mie, a progresat binișor. De remarcat e că “Vise și culori” a reușit să adune destul de multe views într-un trimp relativ scurt, mai ales dacă îl comparăm cu celălalt, “M-au minți norii”.

Unul din multele clipuri filmate afară, în pădure, în culori frumoase de toamnă luna asta. Dor de lună înseamnă Roxana Zăpârțan – voce, chitară, Nicu Barna – chitară, voce, keyboard și Mishu Călian – chitară bas, voce, keyboard.

Zoltan Sebestyen și Nicu Barna, mulțumesc pentru propunere!

26. Jack of all Trades – “Gesturi mărunte” / 1.228 views / lansată pe 17 octombrie / 80,57 views pe zi

“Gesturi mărunte” este o piesă care promovează Donorium, o aplicație free prin care te poți programa să donezi sânge, aplicație despre care se vorbește mereu în campania “România are sânge de rocker” de la Rock FM. Dar în afară de componenta asta frumoasă, “Gesturi mărunte” e o piesă bună în sine, care m-a făcut să dau like și subscribe. Sper din toată inima să-i văd live cât mai curâd pe undeva, cănd o fi voie.

Jack of all Trades înseamnă: Andrei Chirițescu – chitară solo, Gabi Predescu – bass, Mădălin Duca – tobe și Alex Teodorescu – voce & chitară. Lui Alex îi mulțumesc foarte mult pentru că și-a propus piesa, după ce a contribuit din plin cu propuneri mișto la alte 3-4 ediții trecute ale topului.

25. Alex Șveț – “Doar tu” / 424 views / lansată pe 26 octombrie / 85,2 views pe zi

Alex este artistul cel mai constant în top, fiind prezent cu cel puțin o piesă în fiecare lună. De fapt el este autorul moral al regulii conform căreia un artist nu poate intra într-o ediție de top cu mai mult de o piesă. Alex își propune întotdeauna singur piesele și, la cea de luna asta, a comentat: “Am reușit să fac ceva și luna asta.” Mie îmi vine să întreb: doar atât?! Pentru că șuvoiul creativ al lui Alex Șveț e mult mai potent de-atât, sunt sigur de asta.

“Doar tu” este o baladă pop rock, gen care, după cum am mai spus-o, cred că i se potrivește foarte bine.

24. Detour – “Sunshine” / 356 views / lansată pe 27 octombrie / 89 de views pe zi

DJ Antenna, bine ai venit cu prima propunere în top! Drum n’ bass românesc – asta a scris DJ Antenna în comentariul în care a propus “Sunshine” și, sincer, nu prea mai am ce adăuga la asta. Poate să persar niște funk peste. Oricum, foarte buni oamenii. Detour e genul de artist care nu lasă foarte multe informații despre sine pe social media, așa că nu vă pot povesti foarte multe. După câți din prietenii mei de pe Facebook care le-au dat like sunt din Cluj, tind să cred că și ei tot de acolo sunt.

Piesa însă a apărut pe canalul de YouTube Liquid Series, care este un podcast de drum n’ bass care de curând a început să promoveze și conținut original al unor artiști. Un soi de agregator adică. O idee foarte bună pentru conținut de nișă, felicitări. Mai ales că te lasă să ajungi foarte ușor la artist. Dar, în mod bizar, deși e postată pe YouTube, nu există link spre canalul de YouTube al lui Detour. Mă rog, or ști ei ce-or ști. Eu aș fi vrut să le dau subscribe.

23. DJ Bia – “I Know That” / 2.043 views / lansată pe 15 octombrie / 127,69 views pe zi

Andrei Toma, îți mulțunesc pentru propunere. Uite-așa am aflat de DJ Bia, de care mărturisesc că habar n-aveam. Dar chestia asta n-a împiedicat-o pe ea să-și vadă liniștită de treabă și să aibă o carieră externă impresionantă, dacă e să ne luăm după pozele de pe pagina ei de Facebook.

“I Know That” este produsă de Victor Biliac, și el prezent în top luna asta, dar ceva mai sus. Îmi place sound-ul, în care se ghicește un pic din ce se asculta prin 2009 – 2010, destul cât să înțeleagă lumea de unde vine fata. Ciudată alegerea canalului de YouTube. Delayed Music – are doar 71 de subscriberi. Dar or ști ei mai bine ce vor să facă acolo.

22. Glow – “În apele tale” / 2.538 views / lansată pe 12 octombrie / 133,58 views pe zi

Stelian Savu își propune propria piesă, pe care a compus-o și al cărei text l-a scris, pentru Glow, o prezență obișnuită în top. Piesa e o baladă cu un refren în forță, mainstream, cam ce ar trebui. Genul de piesă care ar putea avea niște airplay dacă Glow ar fi mai cunoscută. Oricum felicitări Stelian pentru compoziție, bravo Glow pentru interpretare și pentru clip.

Care clip, că aici voiam să ajung, are o secvență în care artista e în cadă. Că deh, apele tale, n-ai cum altfel. Și ea era acolo pătrunsă de feeling, iar în capul meu de bucureștean al anului 2020 era un gând. Unul singur: Io-te, bă! Ăștia au apă caldă.

21. Chely – “În același loc” / 910 views / lansată pe 26 octombrie / 194 views pe zi

Valentin Istrate vine cu propunerea asta care, evident, e rap. Evident, pentru că Istrate asta e el. Rapper. Mă rog, mă mai testează el din când în când și cu alte genuri muzicale, dar suficient de rar cât să nu stricăm prietenia.

Eu de Chely până acum n-am auzit. Recunosc că nu m-a dat pe spate, dar nici rău nu e ce am ascultat. Mi se pare însă că omul nu arată tot ce poate. Timbrul e bun, din câte mi-am dat seama. Dar pentru a mă putea exprima definitiv, ar trebui să-l aud live. Ca tehnică, îmi doresc să se străduiască un pic mai mult. Hai baftă!

20. P A P U – “Chitara mea” / 3.024 views / lansată pe 20 octombrie / 274,91 views pe zi

Papu e chitarist la Trupa Zero și îl cunosc destul de bine, de niște ani, adică de pe vremea când și el și eu colaboram cu Forward Music Agency. Și de-atunci știu: Papu e caterincă rău de tot.

Așa-i și piesa. Foarte caterincă. Am zâmbit de mai multe ori când am ascultat-o. Iar de muzică… ce să zic. E șmecheră rău chitara pe piesa asta. Pe bune, nu glumesc. Chiar e. Are și clip “Chitara mea”. În care apare și Papu, dar nu prea îl reții. Pentru că apare și Alexandra Gherase. Și pe ea o cam reții.

Mulțumesc Alex Teodorescu pentru propunere.

19. Mind If I Stay – “Tear” / 6.514 views / lansată pe 15 octombrie / 407,13 views pe zi

Ioana Ștefana Dorneanu, îți mulțumesc pentru propunerea asta. E una din puținele piese de luna asta pe care nu le recenzez în primă audiție și mă bucur că a propus-o cineva. De asemenea, Ioana, te aștept cu cât mai multe propuneri la ediții viitoare.

Mind If I Stay este o trupă nouă, de clujeni, care sună foarte bine. “Tear” e o piesă lungă, care pare că începe în Evul Mediu, lângă un castel, dar care te ține și te aduce în prezent. Ba, mai mult decât atât, dacă ai răbdare, îți oferă și un premiu în ultima ei treime. Îmi place foarte mult vocea, care îi aparține lui Orsi Santa, și îmi place cum toți membrii trupei știu să se pună unii pe ceilalți în valoare.

Am dat subscribe, am dat like și abia aștept albumul, care se va numi “Disappearing into Nothing” și e programat pentru 2021. Am să închei cu tradiționalul “vedea-v-aș live să vă văd!”

18. Diana Secu – “Safe Word” / 5.310 views / lansată pe 22 octombrie / 590 de views pe zi

Dacă, prin absurd, ați ratat vreuna din recenziile mele anterioare la piesele Dianei, iaca, mai zic o dată. Bă, sunt fanul ei. Înțeleg ce construiește, muzica sună genial, văd exact cât de departe poate ajunge și… îi țin pumnii. Pentru că e wow!

Mă simt dator să vin cu o clarificare în legătură cu titlul piesei. “Safe Word” este cuvântul magic care înseamnă “Stop joc” în BDSM. Așa poate înțelegeți mai ușor care-i faza cu grafica. Dădusem subscribe de mult, am dat like și… am și comentat la piesa Dianei, că altceva nu prea îmi mai rămăsese de făcut.

Diana, felicitări pentru “Safe Word” și pentru tot ce faci. Nu te lăsa, te rog eu frumos. În ceea ce te privește, succesul nu are cum să nu apară. Eu vorbesc despre succesul ăla marele. Abia aștept să-mi cumpăr bilet la concertele tale. Mai are rost să zic? Una din piesele mele preferate din topul lunii octombrie.

17. Marijuana feat. Chica con Canna – “Nu mi-e greu” / 4.014 views / lansată pe 26 octombrie / 802,8 views pe zi

MC Adryanno vine cu prima lui propunere în top, pentru care îi mulțumesc. Marijuana e chiar ea, aia de o știm cu toții. Pentru mine surpriza a fost Cica con Canna, de care nu auzisem. Nu mi-a scăpat ironia numelor artistelor. Canna, în slang latino, înseamnă tot marijuana. V-ați prins ce-am făcut, da?

N-am înțeles motivul pentru care e bilingvă piesa, mai ales că partea în engleză sună legit, dar dacă o iei la bani mărunți îți dai seama că nu e chiar așa. În orice caz, e tare că am avut ocazia ca, în 2020, să prezint o piesă semnată Marijuana în propriul meu top. O trec la realizări.

16. White Walls – “Eye for an I” / 17.459 views / lansată pe 13 octombrie / 969,4 views pe zi

Mulțumesc, Șerban Ionuț Georgescu pentru propunerea asta. Îmi dai ocazia să mai zic o dată, a treia oară, cred: eu sunt fan White Walls. “Eye for an I” e piesa care dă titlul albumului pe care trupa taman ce l-a lansat. Are clip cu animație șmecheră rău de tot și mărturisesc că Șerban mi-a făcut bucuria de a-mi arăta piesa fix când s-a lansat. I-am dat și share, ca un adevărat fan ce mă aflu. Dar am mai ascultat-o și acum încă o dată, cred că a zecea, doar așa, pentru că-mi place de nu mai pot.

Veste bună, trupa are secțiune de merch foarte, FOARTE mișto. Eu mi-am luat un hoodie foarte șmecher, ca să mă și dau mare. Dar să ne revenim. White Walls e, cred, una din cele mai șmechere trupe pe care le are țara noastră de arătat lumii. Bravo, bă, băieți!

15. AMYA feat. DIZO – “Lasă să doară” / 15.420 views / lansată pe 20 octombrie / 1.401,18 views pe zi

Una din cele două propunerile făcute de Chriss în topul de luna asta. În asta nu apare ca artist, dar semnează muzica, textul alături de Amya plus tot ce ține de clip. Eu nu am mai auzit nici de Dizo și nici de Amya până acum.

“Lasă să doară” e piesă actuală, mainstream, lentă și grea, cum e trendul. Clipul e cât de cât curajos, cu cadavre în saci din plastic și niște tortură. Dizo mi-a plăcut mai mult pe piesa asta decât pe cealaltă în care apare în ediția asta de top.

14. Leya D – “Ta ra ra” / 41.529 views / lansată pe 14 octombrie / 2.442,88 views pe zi

Bogdan Toma, care alături de Săndel Bălan, se ocupă de managementul artistei, este cel care a propus-o. Leya D a participat la X Factor și nu e la primul ei single solo. “Ta ra ra” e fix cum o recomandă numele – piesă mainstream, light, poate chiar un pic cam prea de vară pentru octombrie. De apreciat, cel puțin din punctul meu de vedere, e că Leya D și compune. Ăsta e un mare plus al artiștilor, mereu. Bine, pe ea o va ajuta și faptul că e foarte frumoasă.

Piesa este coproducție între Voices Media și Cat Music. Și o să vă las pe voi să ghiciți pe al cui canal de YouTube a fost publicată.

13. Victor Biliac – “Black Bird” / 63.353 views / lansată pe 6 octombrie / 2.723,04 views pe zi

Victor Biliac se întoarce în top, după o primă prezență în ediția de luna trecută. Mulțumesc Victor că te propui și luna asta. Una din puținele prezențe dance, sper să vină mai multe în timp. În caz că ați ratat topul de septembrie, vă spun că Victor a avut un hit, “The Violin Song” sub numele de DJ Osaka. Cred că, dacă îl întrebați, s-ar putea să aibă multe de povestit despre drepturi de autor și licențieri externe – chestii învățate prin sistemul lovit cu capul de pragul de sus.

Mai repet încă  o chestie de luna trecută – foarte mișto soluția de clip găsită. Cam bănuiesc cum funcționează, dar o să-l întreb pe larg și revin cu detalii dacă e și el de acord, la următoarea propunere pe care o va face în top.

“Black Bird” sună foarte bine ca mood și producție. Felicitări, Victor!

12. Giulia Ștefania Toma – “Te las” / 23.183 views / lansată pe 23 octombrie / 2.897,88 views pe zi

Călin Giurgiu de la Sprint Music este cel care propune “Te las”. Artista, Giulia Ștefania Toma, e foarte tânără, are 13 ani, din câte am reușit eu să-mi dau seama. Ea nu e la primul single, dar cred că se află la prima colaborare cu o casă de discuri despre care eu unul habar n-aveam că există – Social Music Records – despre care nici n-am reușit să aflu mare lucru de pe net.

Piesa își dorește să fie mainstream, e semnată de Alexandra Dinu (muzică și versuri). Și cam atât am avut de zis aici.

11. CHRISS feat. DIZO – “Nu mai sunt cum mă știai” / 124.600 views / lansată pe 6 octombrie / 4.984 views pe zi

Era să zic că n-a venit nimic de la gașca asta cu Chriss, Glow și Mr. Gun. După care m-am liniștit. Am văzut că s-a autopropus Chriss. Am dat play și diferența de sound m-a făcut să mă uit la detaliile piesei. Chriss a pornit-o pe drumul lui, din câte îmi dau seama.

“Nu mai sunt cum mă știai” este, după părerea mea, cea mai bună piesă a lui de până acum. Are sound actual, are și ceva curaj manifestat sub formă de solo de chitară cu distors, felicitări Chriss!

10. SAVE – “Holiday” / 159.853 views / lansată pe 12 octombrie / 8.413,32 views pe zi

SAVE este la a cincea prezență în top, dar cu un traseu destul de sinuos. Ba cântă chestii pline de feeling, ba vine cu reggaeton balansat și clipuri soft porn cu stock footage. Eu unul declar că nu mai înțeleg nimic din ce se întâmplă cu el și nu-i pot dori decât să se hotărască el singurel mai repede în ce direcție o apucă.

Despre piesă… ce să zic? Cel mai tare m-a frapat finalul care, de fapt, nu există. Se taie așa, cam din topor. Apoi mi se pare foarte ciudat cum, în descrierea piesei, e vorba despre artiștii principali de la JHaps (casa de discuri pe al cărei canal de YouTube a fost lansată “Holiday”), despre cele mai tari remixuri postate pe acest canal, dar nimic despre artistul care cântă piesa, despre cine a compus-o. Fără să vreau să supăr pe nimeni, arată destul de… neprofi. Ca să fiu delicat.

Stelian Savu, mulțumesc oricum de propunere și baftă în continuare!

9. Alessiah – “I Know” / 75.598 views / lansată pe 23 octombrie / 9.449,75 views pe zi

Alessiah se întoarce și luna asta, după ce apăruse pentru prima oară în top în ediția trecută. “I Know” îmi confirmă niște lucruri. În primul rând că Alessiah, dacă se ține de treabă, are un viitor frumos în față. Vă mai zic o dată. Fata are 13 ani. Bine, viitorul ăsta ține și de resursele de care dispune, pentru că e vorba de o investiție pe termen lung. Investiție care, cel puțin în prezent, se întâmplă, în mod evident. Piesă făcută de Vanotek (ca și cea de luna trecută), clip mișto, lansat pe canalul MediaPro Music.

Mulțumesc Coco Vlad, pentru propunere.

8. Viorica și Ioniță de la Clejani feat. Macanache – “Reveneala” / 484.225 views / lansată pe 3 octombrie / 18.624,04 views pe zi

Dragoș Răduță, cel care a propus “Reveneala”, s-a simțit dator să precizeze că “Nu e deloc o piesă rea”. Bă, și nu e. E chiar o piesă bună. Ba chiar foarte bună, dacă e să mă iau după părerea lui Marian Hurducaș, vrăjitoru’-comunicatoru’ și colegul meu de la Murdar podcast. Punct ro. Din cam toate punctele de vedere e bună piesa. Eu apucasem să văd un teaser care avea hate cât China la comentarii. Evident, că s-a manelizat Macanache. Doar că treaba-i dimpotrivă ca să zic așa. Clejanii au intrat în filmul lui Macanache și au făcut-o într-un mare stil.

“Reveneala” e atât de bine făcută și pe video și pe audio, încât dacă, după ce o asculți și vezi clipul, încă nu te-ai prins de caterincă și o arzi pe hate, se cheamă că te faci singur prost. Bă, bravo! Subscribe la Clejani n-am dat, că nu-s în filmu’ meu, dar like piesei am dat. Dacă aveți vreme, citiți și comentariile. Sunt mulți care s-au prins despre ce e vorba.

7. Reman x Robert Cristian – “Save me” / 45.118 views / lansată pe 29 octombrie / 22.559 views pe zi

Ce mi s-a părut super-cringe e felul în care JHaps Records a dat nume piesei. E așa: JHaps Records presents și abia după aia vin numele artiștilor și titlul. Eu înțeleg și narcisisimul și dragostea de brand, dar, bă, băieți, mi se pare un pic mult. Chiar dacă sunteți șmecheri și aveți 2,55 milioane de subscriberi. Sau poate tocmai asta ar trebui să vă învețe niște chestii.

Piesa e dance, mainstream, cu un clip plin de stock footage cu modele în diverse ipostaze. Spre deosebire de cealaltă piesă de la JHaps pe care o am în topul de luna asta, cea de la Save, aici avem linkuri spre social media ale artiștilor. Măcar atât. Că detalii despre piesă nu-s.

Piesă propusă de Reman, adică de unul dintre artiști.

6. Mellina feat. Edward Sanda – “Noi doi” / 691.230 views / lansată pe 11 octombrie / 34.561,5 views pe zi

Propunere făcută in-house de Călin Giurgiu, de la Sprint Music, agenția care se ocupă de booking-ul ambilor artiști care cântă pe piesă. Îți mulțumesc, Călin, pentru propunere și încredere repetată, că știu că nu e prima ta propunere în top.

“Noi doi” e o piesă light, de dragoste fericită, cu un clip în care doar lipsa mai multor personaje ne mai aduce aminte de pandemie. Eu m-am bucurat mult de normalitatea pe care o respiră.

Îl salut pe regizorul clipului, Silviu Mândroc, cu care am lucrat pe vremea în care era artist și îi regizau alții clipurile. Felicitări pentru tot ce faci, Silviu! Baftă în continuare.

5. Amuly feat. Oscar – “Răsfățat” / 320.445 views / lansată pe 23 octombrie / 40.055,63 views pe zi / era locul 39 în trending când am scris topul

Whoaaaa, da’ ce piesă bună au propus Marius Sebastian (BROKN) și Denis Nistor. Când am văzut cine o cântă era să zic – hai că avem trap și ediția asta. Dar, după ce am ascultat-o, bă, nu prea e trap.

E piesă statement, a unei generații. Cu energie și cojones. Foarte mult îmi place. Dar cred că am mai zis asta deja o dată. Două vorbe de bine despre beat-ul făcut de BROKN: blană rău.

4. Alina Eremia – “Noi” / 1.103.833 views / lansată pe 22 octombrie / 122.648,11 views pe zi / era pe locul 12 în trending când am scris topul

Călin Giurgiu propune piesa asta, de care cu siguranță că ne vom sătura la radio. Adică o să fie hit, după umila mea părere. Are tot ce-i trebuie: artist cu nume, casă de discuri pe val – Global Records, autori cu nume – Alex Pelin și Alina Eremia chiar ea, sound actual.

Fără nicio legătură cu Alina, am să-mi exprim aici o părere personală. Mai degrabă o dorință. Se spune că marile perioade de criză mondială aduc după ele schimbări majore în trendurile muzicale. Sper să simțim și noi asta aici, în patrie. Că jur că mi-e dor de muzică plină de energie.

3. SICKOTOY x Misha Miller – “Touche” / 996.146 views / lansată pe 23 octombrie / 124.518,25 views pe zi / era pe locul 44 în trending când am scris topul

Piesă fix pe trend, cu iz oriental și refren în franceză. Adică are potențial de succes și la noi pe radio, dar și pe-afară. Clip foarte mișto. Deci eu cred că de “Touche” o să mai tot auzim pe viitor, la fel cum am zis și despre piesa Alinei Eremia care se află cu un loc mai jos în top.

Dacă te uiți la credits, cam înțelegi de ce sună piesa asta așa. Avem după cum urmează. Muzică: Sickotoy, Seby de la Play&Win, Minelli, Marcel Botezan; Text: Minelli, Mohombi, Seby de la Play&Win. Hai pa!

Mihnea Golea, merci de propunere.

2. Connect-R, Liviu Teodorescu, Cedry2k – “Înapoi la zero” (Special guest Dorel Vișan) / 1.566.094 views / lansată pe 21 octombrie / 156.609,94 views pe zi

Dragoș Răduță, îți mulțumesc mult pentru propunere. La modul cel mai sincer, chiar îți mulțumesc! “Înapoi la zero” e o piesă foarte bună din cam toate punctele de vedere. E un excelent exemplu de colaborare în care toți artiștii implicați ies pe plus. E o dovadă a faptului că un artist poate ajunge ca, la deplină maturitate, să aprecieze muzica pe care o face din credință și sentiment. E un gest mișto de recunoaștere venit din underground, de la unul din ce mai tari emcee români, spre mainstream. Și e o companie selectă, în care un artist mainstream mai proaspăt pe piață, se plasează acolo unde eu personal cred că i-a fost mereu locul – partea lirică din rap. Connect-R, Cedry2k, Liviu – vă felicit!

Clip frumos, cu niște simboluri un pic prea evidente și repetate pe alocuri pentru gustul meu. Finalul însă e absolut fantastic. Și nu, nu dau spoilere. Lăudabil este faptul că se menționează locul unde s-a filmat, care e extraordinar de frumos și care pe mine unul m-a făcut să vreau să-l vizitez: Mănăștirea Cetățuia – Negru Vodă. Asta este una din piesele mea preferate de luna asta.

  1. The Motans feat. Emaa – “Insula” / 1.286.384 views / lansată în 27 octombrie / 321.533,5 views pe zi / era pe 7 în trending când am scris topul

Alex Teodorescu, de la Jack of all Trades, este în mod surprinzător, cel care vine cu cea mai mainstream propunere pop a acestei ediții de top. Emaa este, ca să lămurim lucrurile, Em44, pe care am mai lăudat-o în câteva ediții de top de astă-vară, numind-o un artist pe care Global Records pare să-l construiască în mod corect.

Ei bine, colaborarea cu The Motans e un pas următor firesc, care a adus-o pe Emaa pe radiourile mainstream și care ne arată că fata cântă de rupe. Tot ce pot să sper este ca piesa asta să fie o excepție de la stilul ei, pe care eu îl cred câștigător pe termen lung. Observați, vă rog, că vorbesc mai mult despre artistul mai mic din colaborarea asta decât despre The Motans, da? Pentru că ei sunt, cred, cea mai pe val trupă mainstream din România în momentul ăsta. Ce-ar mai fi de zis?

Play

podcastu' lu' Fintescu se aude si pe:

Apple Podcast | Stitcher | YouTube | SoundCloud | Spotify | Google Podcasts