Topu’ la bula mea ediția 8 – noiembrie 2020

În caz că le-ați ratat avem așa:

ediția aprilie

ediția mai

ediția iunie

ediția iulie

ediția august

ediția septembrie

ediția octombrie

După ce a apărut prima ediție mi-am dat seama că ideea mea aduce împreună piese care, în mod normal, nu s-ar regăsi veci pururi în același loc. Am primit mesaje de la oameni care mi-au mulțumit pentru că i-am ajutat să descopere artiști de a căror existență habar n-aveau sau piese care s-au dus în playlisturile lor cu “șlagăre”.

M-am hotărât să mă țin de topu’ ăsta lunar atâta vreme cât bula mea va răspunde cu măcar 10 propuneri la postarea de pe Facebook în care întreb lumea ce piese românești s-au lansat luna asta. Postarea apare mereu în ultima joi din luna respectivă, iar “Topu’ la bula mea” se publică întotdeauna în lunea următoare. Pentru luna noiembrie am avut 33 de  piese clasificate. Deci stăm foarte bine. Avem top. Ba chiar una din cele mai lungi ediții de până acum.

Playlist de YT cu toate piesele din ediția lunii octombrie găsiți aici.

Cum departajez piesele din “Topu’ la bula mea”

Ordonez piesele primite în comentarii după numărul de views pe zi pe care îl au de la lansare. Adică numărul de views din ziua în care fac topul împărțit la numărul de zile care au trecut de la lansarea piesei.

Top

TOPU’ LA BULA MEA – NOIEMBRIE 2020

33. Peter the Phantom feat. Călina Epuran – “Queen of Hearts” / 259 views / lansată pe 12 noiembrie / 15,24 views pe zi

Mi se părea mie că îmi sună câte ceva cunoscut și am început să sap în memorie. A mea personală și asta, virtuală, a podcastului. Și m-am prins. Peter the Phantom este, de fapt, ex-Amethyst Gun, care au mai fost prezenți în top de mai multe ori.

“Queen of Hearts” e rock de felul ei. Un gen de rock prietenos și ușor digerabil, adresat mai ales femeilor atât prin mesajul piesei cât și prin povestea clipului. Muzica și textul sunt scrise de Andia și Petre Marinescu. Interpretarea vocal a Călinei Epuran are ceva suflet, dă doar e actriță, dar cred că mai are nevoie de un pic de muncă la pronunția în limba engleză, după cum am mai spus. Mulțumesc, Ion Marinescu, pentru propunere.

32. Danny The Menace – “Confused” / 325 views / lansată în 20 noiembrie / 36,11 views pe zi

A doua piesă din topul lunii noiembrie e o propunere venită de la MC Adryanno. “Confused” este o piesă a unui artist de care n-am mai auzit, Danny The Menace, dar compusă și produsă de Victor Biliac, cu care ne-am tot întâlnit în top. M-am prins că de la Victor vine piesa când am văzut canalul de YouTube pe care a fost postată – Delayed Music. Tot acolo m-am întâlnit și cu piesa lui DJ Bia luna trecută. Între timp canalul Delayed a crescut cu 12 subscriberi și a ajuns la 83. La mai mare, zic!

DJ Danny The Menace este rezident la Nomad Sky Bar București și a trecut și pe la Fratelli și Tribute. “Confused” e o piesă dance, mellow și pozitivă care e foarte la modă acum. Un sound care aduce aminte de anii ’90 și începutul anilor 2000. Dacă asta e muzica pe care se va dansa în cluburi după pandemie eu unul mă declar mega-mulțumit.

31. Alex Șveț – “Să nu vii înapoi” / 78 views / lansată în 28 noiembrie / 78 de views pe zi

Cât pe ce să rateze Alex Șveț ediția din noiembrie a topului, dar s-a încadrat pe ultima sută de metri. “Să nu vii înapoi” este o piesă ritmată, un fel de pop-dance care aduce un pic aminte de 3 Sud Est când erau ei tineri. Am remarcat faptul că regia clipului este semnată de Roxanne Șveț, o premieră cred. Și că avem și un personaj principal feminin, chestie care nu se întâmplă foarte des.

Și zicând treaba asta îmi dau seama că în 7 luni am devenit, probabil, cel mai mare specialist în Alex Șveț din România în afară de el și-ai lui. Cea mai bună dovadă a beneficiilor pe care le aduce persistența.

30. BTM Project – “The Maze in My Mind” / 4.207 views / lansată în 2 noiembrie / 155,81 views pe zi

Propunere venită de la Mădălin Botezatu, cel care este și compozitorul și vocalul grupului. Ceilalți membri: clarinet – Tudor Baba, vioară: Sebastian Puică, tobe – Simi Echim.

BTM Project pare să fie un proiect de classical crossover, o nișă muzicală cu care eu, personal, sunt destul de familiarizat. Producția e frumoasă, melodioasă, fix cum trebuie. Iar BTM Project e un proiect care are ceva ani de experiență, după cum se vede de pe canalul lor de YouTube. Le doresc mult succes!

29. Tourette Roulette – “COMMANDO PIZZA” / 920 views / lansată în 23 noiembrie / 184 views pe zi

Narcis Axinte, îți mulțumesc că mă fericești cu încă o piesă de la Tourette Roulette în top. Că doar am zis că-mi place mult să ascult trupa asta. Am dat subscribe de ceva vreme deja.

Tourette Roulette nu dezamăgesc nici de data asta. O piesă care ar fi putut fi a lui Toto Cutugno în anii ’70, că așa sună. Plus caterinca tipică pentru Tourette. Absolut fantastic. Și vă invit să admirați și decorul cu desăvârșire realizat pentru lyric video. Nici nu știam că a existat o variantă de radio Electronica de avea și pickup deasupra. Sau o fi custom made? Oricum, refren care e ear worm, mood super-mișto, fix ce ai nevoie ca să mai zâmbești iarna asta când afară e pandemie și în casă e frig fix ca pe vremea când se vindeau radiourile Electronica. Una din piesele mele preferate de luna asta.

28. Ska-nk – “Ăsta sunt eu” / 5.118 views / lansată în 15 noiembrie / 365.57 views pe zi

În primul rând vreau să-i mulțumesc prietenului Florin Hanu pentru că a venit pentru prima oară cu o propunere în top. În al doilea rând vreau să-i mulțumesc prietenului Florin Hanu pentru că a propus Ska-nk, o trupă de care nu mai auzisem niciodată până acum. Ska-nk e punk, dar un punk prietenos, al unor oameni care au ascultat Green Day și au învățat ce trebuie de acolo. Am dat like și subscribe. Sincer, mă bucur să văd că trupa are o amprentă digitală destul de mare deja, mai mare decât ale unor alte trupe ale genului ăstuia muzical. Iar ăsta poate fi un semn că ei pot fi genul de artist care aduce lumea dinspre mainstream mai spre punk, chestie care, cel puțin din punctul meu de vedere, e de dorit.

“Ăsta sunt eu” e caterincă și ca versuri și din punctul de vedere al videoclipului. Foarte bună prima secvență, cea mai bună dintre toate, cred. Piesa este un anthem pe care să faci pogo sau să conduci (poate un pic cam repede) spre prima vacanță post-pandemie, în care să faci toate tâmpeniile din lume. Ska-nk e oficial pe lista trupelor pe care vreau să le văd în concert cât mai repede.

27. onenightstand – “Heartbreaker” / 3.051 views / lansată în 22 noiembrie / 435,86 views pe zi

Propunerea a venit de la Zoltan Sebestyen, prezent cam în fiecare lună cu propuneri sau cu creații proprii în top. Zoltan, îți mulțumesc pentru consecvență. Și, pentru că-s om și eu, deci imposibil să fiu 100% obiectiv, mărturisesc că în general cam orice vine de la tine mă aștept să-mi placă.

Dar de data asta, recunosc, m-ai dat gata. onenightstand e punk mișto, atât de mișto, că am intrat pe canalul lor de YouTube și am mai căutat niște piese să ascult. Mi-au plăcut și alea. De-asta a fost bună ideea asta cu topu’ bulei. Că eu habar n-aveam de trupa asta până ieri. Așa, cum ziceam. Le-am dat cu subscribe, cu like, cu toate alea-alea. Cu toate astea, n-am reușit să aflu cine-s oamenii ăștia. Oricum, încă un nume de bifat în concert după ce se termină pandemia. Mu-sai. onenighstand, sunt fanul vostru!

26. Jena feat. Ares – “Nu mai am aer” / 3.214 views / lansată în 23 noiembrie / 535,67 views pe zi

Denis Nistor, cel care a propus piesa asta, a zis așa: “Din seria am venit pentru artist și am rămas pentru feat.” Eu recunosc că nu știam nici de unul, nici de altul. Mă rog, de Ares am mai citit prin cărțile de mitologie, dar nu cred că-s aceeași persoană.

Eu când nu înțeleg, recunosc. Partea lui Jena nu am reușit să o înțeleg. Mă rog, am cercetat și până la urmă am priceput. E caterincă, boss. Dar, poate-s depășit și demodat, eu îi dau dreptate lui Denis. Dacă ar fi să aleg între cei doi, pentru Ares votez și eu. Pe el l-am înțeles.

25. Sabian – “Fluture” / 6.071 views / lansată pe 19 noiembrie / 607,1 views pe zi

Propunere de pe canalul Seek Music venită de la o Adina Moisii. Nu e singura ei propunere luna asta. Îi mulțumesc și sper să nu se lase de sportul ăsta, al propusului, pentru că ea, lucrând la Seek Music, reprezintă un gen foarte popular în prezent.

“Fluture” nu-i genul de piesă cu care să te întâlnești foarte des pe canalul Seek Music. E foarte melodioasă și lirică, o direcție care cred că va aduce și mai mulți fani dacă va fi corect dozată și comunicată. Mesajul piesei e unul pozitiv și mă bucur să văd că artiștii înțeleg câtă nevoie au oamenii de muzică non-tânguitoare, care să-i ajute să lupte cu anxietățile și depresia vremurilor pe care le trăim. E prima dată când îl ascult pe Sabian, dar îl țin minte. Cred că are un potențial foarte mare dacă va fi construit corect.

24. Subsemnatu x Smokey și Krem feat. Silviu Mircescu –  “Paharul e gol” / 18.361 views / lansată în 4 noiembrie / 765,04 views pe zi

Deși în afară de Krem nu mai auzisem de niciunul din artiștii de pe “Paharul e gol”, recunosc că am dat play cu un pic de încredere. În primul rând e piesă co-produsă și cu clip regizat de fratele Freaka Da Disk de la Paraziții, deci n-are cum să fie ceva nasol, că nu s-ar băga. În al doilea rând că e propusă de fratele Istrate, care, cu o singură excepție pentru care nu-l iert toată viața, a venit numai cu propuneri mișto.

Am dat play. Pe la minutul 2 i-am dat subscribe lui Subsemnatu, pe la minutul 3 am dat like piesei. Foarte bun refrenul, deși poate un pic cam folosită duma cu “Hit the Road Jack” de-alungul anilor. Mi-au plăcut strofele lui Subsemnatu și Krem. Chiar mult mi-au plăcut. Piesa-i rap, dar nu cred că mai era cazul să vă zic treaba asta.

23. Moza Kaliza  – “Facelift” / 15.766 views / lansată în 11 noiembrie / 875,89 views pe zi

Moza Kaliza e la a doua prezență în top, după ce în iulie se afla pe locul 18, cu piesa “Rambo” propusă tot de Călin Giurgiu de la Sprint. Dacă n-ați prins ediția de iulie, vă mai zic o dată: Moza Kaliza e româncă, artist cu succes internațional deja. Și merită urmărită.

“Facelift” e fix în stilul ei. Sound modern, de trapo-mumble rap. Dar versurile sunt într-o engleză desăvârșită, sunt deștepte și sunt date fix cum trebuie. Îmi pare rău că n-am găsit mai multe detalii despre cine a lucrat piesa pe YouTube. Dar ce-am găsit vă zic și vouă. Regia clipului e semnată de Quba, care a lucrat și cu Nane. Și clipul e beton.

22. ANDRADA – “Different Kind of Christmas” / 17.343 views / lansată în 13 noiembrie / 1.156,2 views pe zi

Andrada Popa și-a propus singură piesa, lucru pentru care îi mulțumesc. Artiștii care își propun singuri piesele aici mă bucură cel mai mult, mai ales când e vorba despre artiști independenți și necunoscuți. Mă mai bucur și pentru că, deși nu-i deloc genul meu de muzică, m-a prins de la primele versuri. Felicitări, Andrada, că știi cum să arunci un hook corect. Și m-a ținut până la sfârșit.

Să ne-nțelegem bine: “Different Kind of Christmas” e mainstream 100%. Un r&b prietenos în care se simt ore multe de ascultat Alicia Keys. Dar îmi place pentru felul în care comunică mesajul, pentru felul în care muzica nu-i nici veselă nici tristă, ci fix acolo unde trebuie să fie ca mood în piesa asta. Poate o variantă în românește ar ajuta-o puțin pe Andrada. E doar o sugestie. Asta, bineînțeles, în cazul în care o interesează să cucerească patria, pentru că Andrada trăiește acum la Londra. Experiență are, pentru că a apărut în “La La Band” și “Pariu cu viața” de pe Pro TV. Oricum ar fi, eu îi urez mult succes! Că e mai greu să cucerești Londra decât Bucureștiul.

21. ReMan – “Cry Alone” / 10.601 views / lansată în 22 noiembrie / 1.514,43 views pe zi

ReMan se întoarce pentru a doua oară în top. Remus, mulțumesc pentru încrederea de a-ți propune a doua oară piesa, care este uploadată pe un canal care se numește Tblisi Play, are aproape 250 de mii de abonați și tot felul de piese de la tot felul de producători de muzică dance. Partea nasoală e că Tblisi Play nu oferă niciun fel de detalii despre artist, prducător și așa mai departe. Astfel încât fix expunerea care e probabil selling point-ul canalului devine slăbiciunea lui. ReMan, eu te-aș sfătui să nu te mai bucuri la numărul de views decât dacă sunt ale tale sau dacă expunerea care îți este propusă e pe bune și negociată ok.

“Cry Alone” e piesă deep, pe care văd lumea dansând într-un an normal în cluburi de fițe de prin toată lumea. Bine, mai mult prin partea asta de Europă, de fapt.

20. PRNY feat. Bruja – “60’s “/ 9.681 views / lansată în 23 noiembrie / 1.936,2 views pe zi

Dragoș Răduță, îți mulțumesc mult pentru propunerea ta, care e mișto din foarte multe puncte de vedere. În primul rând pentru că o aduce pe Bruja pentru prima oară în top. Și eu cred că Bruja e un produs construit corect și frumos, cu un viitor mișto în față. Piesa e sexy și curajoasă și, în mod bizar, conține foarte multe referințe la un trecut pe care generația matură spune că generația tânără îl ignoră la modul grav. Dar uite că nu-i așa. Și mă bucur. Foarte bună piesă, am dat like.

Foarte interesantă alegerea Rotonului de a publica piesa pe un topic channel, care-s un fel de hibrid între un canal de artist și un… ceva ce n-am înțeles foarte exact, dar care nu oferă aproape deloc informații despre piesă, compozitor, textier etc. Cert e că piesa “60’s” e de pe primul album al lui PRNY, “Geisha”. Și n-am înțeles foarte exact de ce e featuring Bruja, când piesa pare a ei cu totul și cu totul. Una din piesele mele preferate de luna asta.

19. Dl. Goe – “Fata de la radio” / 5.180 views / lansată în 27 noiembrie / 2.590 views pe zi

Dl. Goe nu-i genul de trupă pe care s-o întâlnești foarte des în România. Sound-ul lor se încadrează în trendul disco-dance care e la modă peste tot în Europa în afară de propria noastră patrie. E un pariu făcut de Roton, că pe canalul lor de YouTube e lansată “Fata de la radio”, că poate prinde și la noi. După cât de vechi e trendul deja și cât de surzi sunt românii noștri la el, nu știu dacă-i un pariu tocmai câștigător.

“Fata de la radio” e fresh, e dansabilă, e fredonabilă, adică e, cum se zice, o piesă hitoasă. Unde mai pui că le gâdilă plăcut și pe toate colegele mele de breaslă, de a căror voce e clar că e foarte ușor să te îndrăgostești. Dar să nu uităm teoria trendului de am emis-o mai devreme. O singură întrebare aș avea pentru textierii Noni Ene Răzvan și Nicolae Daniel Ionescu – oare cum dai “play” la radio? N-ați încurcat voi electronicele și electrocasnicele, băieții mei? Mulțumesc Alex Teodorescu pentru propunere.

18. Mădălina Pavăl – “Vino pân’ la București” / 7.993 views / lansată pe 26 noiembrie / 2.664,33 views pe zi

Încă o propunere de la Alex Teodorescu și încă un artist cu care nu m-am mai întâlnit niciodată. Nici în top, nici în viață. “Vino pân’ la București” e o piesă ciudățică. Are niște influențe folclorice clare, mai e și niște rock pe-acolo, dar nu sună a nimic familiar. Și nici rău nu sună. M-am bucurat să văd că mixul piesei e semnat de Dan Georgescu, de la byron, la Unda Recording.

De fapt, sună atât de bine încât am cercetat mai departe. Mădălina are deja peste 11 mii de subscirberi pe canalul ei propriu de YouTube. Și în toate piesele pe care le-am ascultat e folclor, indiferent ce alte ingrediente mai sunt de găsit pe acolo. Și pentru că îmi suna mie cunoscută vocea am căutat mai departe până am primit confirmarea: a Mădălinei este vocea de pe “Frunzuliță iarbă deasă”, piesă semnată Subcarpați.

17. Regele Mic feat. Exploit – “Fără Nume” / 59.849 views / lansată în 13 noiembrie / 3.740,56 views pe zi

Uite încă un om pe care îl admir de multă vreme care vine cu o propunere (de la ea din casă, cum ar veni) pentru prima oară în top. De la Adina Moisii vine propunerea de pe canlul de YouTube al lui Seek Music.

Regele Mic e… mic. Nu de statură, ci de vârstă. Si tocmai de-asta mi se pare extraordinar ce se întâmplă la Seek Music. Să le arăți copiilor și adolescenților că se poate și pentru ei înseamnă să-i încurajezi pe toți să învețe producție audio și să încerce. E ceva ce ar putea să încerce orice casă de producție din România, să atragă cât mai mulți copii spre a face muzică, nu să-i mintă cu mirajul unui succes care apare atât de rar încât e aproape inexistent. Pentru că da, beat-ul piesei e făcut de Regele Mic, evident sub supravegherea lui Lu-K Beats. Foarte bine dă Exploit, care și el joacă la juniori. Deci se pregătește generația următoare.

16. Antidot x Alexo – “Mai simți ceva” / 91.290 views / lansată în 6 noiembrie / 3.969,13 views pe zi

Andrei Gheban, aka Antidot, este cel care și-a propus singur piesa în top, lucru pentru care îi mulțumesc, mai ales că e la prima participare.

“Mai simți ceva” e piesă de dragoste suferindă, după cum i-o spune și numele. Instrumentalul e spre trap dar rămâne mainstream, iar linia vocală încearcă și ea să se încadreze în trendurile actuale. După cum văd, Antidot e un artist cu destul de mult succes online, canalul lui de YouTube are spre 40 de mii de subscriberi, deci probabil că, dacă se ține de treabă, are un viitor mișto în față. M-am plimbat un pic prin ce a postat Antidot de-alungul vremii pe canalul lui de YouTube și am descoperit că el a fost rapper la un moment dat, acum vreo 10 ani. Oare ce i s-a întâmplat?

15. PRNY feat. Vlad Flueraru & DOC – “Deus” / 27.783 views / lansată în 23 noiembrie / 4.630,5 views pe zi

E a doua piesă de pe albumul “Geisha”, lansat de PRNY luna asta. Propunerea vine de la BROKN, care a mai fost prezent în top și cu propuneri și piese. Personal, mie piesa cu Bruja îmi place mai mult.

Oricum, topul lunii noiembrie cred că ar putea fi ușor numit topul Seek Music. Pentru că au de departe cele mai multe piese în top, după cum veți mai vedea.

14. Bere gratis – “Carusel” / 132.163 views / lansată în 11 noiembrie / 7.342,39 views pe zi

Prima prezență a trupei Bere gratis în top a fost adusă de Andrei Mușat, de la București FM. Mă bucur să aflu că topul meu ajunge și la alți colegi din radio, poate așa îi ajut să descopere și muzică nouă care în bula mea, dar e în afara bulei lor.

“Carusel” e o piesă de dragoste care poate și probabil că va fi cântată la multe dansuri ale mirilor de la multe nunți de acum încolo. Are clip foarte mișto, cu o dragoste ca în povești, pornită din copilărie și adusă până în prezent. Mi se pare tare că Miță nu e doar compozitor și textier al piesei, ci și regizor al clipului.

13. Phunk B – “Tesellata #19” / 158.546 views / lansată în 11 noiebmrie / 8.808,11 views pe zi

S-a întrecut pe sine Istrate tura asta de top. Dar la modul bun. Phunk B este un rapper pe care l-am descoperit acum câteva luni cu ajutor de la un prieten bun. Și recunosc că m-a dat pe spate. La nivel tehnic e printre cei mai buni, doar că are un stil lejer care face să pară că omul efectiv stă de vorbă cu tine la o bere și îți povestește ce a mai făcut.

Versurile sunt deștepte. Atât de deștepte încât recomand să îi ascultați piesele de mai multe ori ca să descoperiți toate dumele. Și știu că nu zic asta des la rapperi, pentru că sunt foarte puțini cei care sună live la fel de bine pe cât sună în studio și nu vreau să risc dezamăgiri din astea inutile, dar pe Phunk B abia aștept să-l văd în concert. Istrate, frate, vezi c-ai mai făcut o treabă bună. M-ai ajutat să dau și eu subscribe, că nu știu cum, dar uitasem să fac treaba asta. Tesellata #19 are și like de la mine, pentru că merită.

12. Denisa Jo feat. Chriss – “Sufletul plânge” / 46.799 views / lansată în 24 noiembrie / 9.359,8 views pe zi

Chriss este un obișnuit al topului și genul de artist pe care îl apreciez pentru că își compune singur muzica, își scrie textele, își face clipurile și își propune piesele în top. Denisa Jo e o artistă cu care Chriss a mai fost de două ori în top, în edițiile de mai și iulie.

“Sufletul plânge” este, după cum i-o spune și titlul, piesă mainstream, cu niște nuanțe orientale în vocea Denisei, cu ritm clasic și vers de jale. Adică se încadrează perfect în ce se dă acum la radio. Îi invit pe toți cei din gașca asta să se uite mai atent la episodul de podcast în care făceam statistica celor mai difuzate 100 de piese la radio în vara lui 2020 și să descopere singurei acolo cam care le sunt șansele de reușită dacă rămân independenți. Pentru că, hai să fim sinceri, mainstream fără radio… e pustiu.

11. Sore feat. Tudor (Fly Project) – “Lasă-mă să-i spun” /248.238 views / lansată în 3 noiembrie / 9.547,62 views pe zi

Prietenia mea cu Sore n-o să mă lase niciodată să reușesc să fiu obiectiv. Dar măcar reunosc treaba asta, ca să știe toată lumea cum stau lucrurile. Pe de altă parte, eu zic că faptul că ea compune, scrie versuri, cântă și, de ceva vreme deja, își regizează singură videoclipurile peste care adăugăm faptul că e o prezență importantă pe Instagram, e creatoare de haine, are un magazin online propriu, face sport și are o familie minunată – eu zic că devine clar că-i fată deșteaptă. Plus că e și o actriță foarte bună și îi mulțumesc și aici că a acceptat să interpreteze rolul lui Cris în primul sezon al podcastului Murdar.

“Lasă-mă să spun” e disco și e veselă. Și pe cuvânt de onoare că eu cred că e mare nevoie ca artiștii români să scoată piese așa, pentru că prea ni se văicăresc vremurile prin suflete ca să mai avem nevoie și de văicăreala generală care pare să domine muzica mainstream românească de câțiva ani buni încoace. Iar colaborarea asta dintre Sore și Tudor de la Fly Project mi se pare o idee foarte mișto. Eu sunt de părere că merită pe radio piesa asta.

10. Giulia – “Absent” / 54.715 views / lansată în 25 noiembrie / 10.943 views pe zi

Premieră din două puncte de vedere în top. Al artistei – Giulia e la prima prezență aici; iar propunerea vine de la Diana Dunca și ea tot la prima prezență. “Absent” e o baladă delicată de dragoste, lansată în 25 noiembrie, cu ocazia zilei internaționale a combaterii violenței împotriva femeilor. Videoclipul te ajută să înțelegi care-i treaba și cum vine de se leagă. Atâta doar că versurile se cam duc în altă direcție. Oricum, felicitări lui Silviu Pașca pentru că a acceptat un rol de băiat rău, dar rău în sensul rău îl cuvântului. Și cred că ar fi meritat și el menționat acolo, pe undeva, în detaliile clipului.

9. DJ Nasa ft. Tomi Marfă & DOC – “Instinct” / 309.083 views / lansată în 1 noiembrie / 11.038,68 views pe zi

Încă una din propunerile lui Dragoș Răduță luna asta. Cum e vorba despre rap, eu îi mulțumesc. După numele artiștilor v-ați prins că e  piesă din familia CTC, da? Și cu asta am zis, de fapt, tot. Jocuri de cuvinte rapide, beat bun, agresiv. Mie mi-a plăcut. Și am mai făcut o chestie pe care trebuia s-o fac de mult, dar nu știu de ce nu s-a întâmplat. Am dat subscribe la canalul FacemRecords.

8. Dan Gerosu feat. Phunk B – “Poezie” / 23.839 views / lansată în 23 noiembrie / 13.419,4 views pe zi

Iar vin și zic. N-am cum să fiu obiectiv aici, Dan mi-e prieten bun. Ca să n-avem discuții. Plus că “Poezie” o știu de dinainte să fie lansată și de-atunci îmi place. Oricum, mulțumesc Valentin Istrate și pentru propunerea asta. Da’ tot nu ți-ai spălat păcatele, stai liniștit!

Dacă nu l-ați ascultat până acum pe Phunk B eu vă sfătuiesc să o faceți. Are un flow foarte special și te ține acolo, cu el, în poveste timp de minute bune. Mă rog, vă prindeți din strofă.

“Poezie” are un refren atât de mișto că am mai ascultat-o o dată pe toată, deși, cum am zis, știam piesa de ceva timp deja. Na, că mă și aventurez să zic o treabă din asta grandioasă pe final de intro: cred că asta e una din cele mai șmechere piese de până acum ale lui Dan Gerosu.

7. Olivia Addams – “Are We There?” / 250.160 views / lansată în 13 noiembrie / 15.635 views pe zi

Una din foarte puținele prezențe Global Records în topul lunii noiembrie, Olivia Addams este totodată și unul din proiectele în curs de lansare la Global. Se vede, după numărul de views. Piesa este anti-bullying, o mișcare la care mă alătur cu drag oricând. Piesa are kick, se cam simte mâna lui Alex Parker în producție, acolo.

Am remarcat că, din momentul în care în clip Olivia capătă puterile supranaturale, acțiunea începe să semene un pic cu Skrillex “First of the Year”, o piesă din 2011. Mă rog, păstrând evident proporțiile. În plus, nu sunt foarte sigur că mesajul e cel care trebuie: faptul că Olivia devine bully de bullies nu cred că ajută în vreun fel cauza. De ce intru în atâtea amănunte? Pentru că e ceva de învățat aici: orice acțiune CSR trebuie comunicată cu foarte mare grijă, pentru că altfel există riscul unui efect boomerang.

6. Adi Despot feat. Killafonic, Adi de la Vâlcea, Țăndărică – “Peste tot – o livrare Tazz by Emag” / 192.132 views / lansată în 16 noiembrie / 16.011,17 views pe zi

Alex Teodorescu de la Jack of All Trades, habar n-ai cât de recunoscător îți sunt că ai propus piesa asta în top. Pentru că mi se pare o campanie foarte șmecheră, cu un wow factor imens și făcută bine de la un capăt la celălalt. În primul rând piesa, că doar suntem în top. Adi Despot, pe care îl salut cu drag de altfel, că nu l-am mai văzut de un car de vreme, a compus un rock anthem în care e suficient Rage Against the Machine cât să fie badass, dar nici să fie prea rock și să sperie mușterii.

Apoi alegerea artiștilor – de toate felurile pentru toate gusturile. Felicitările mele personale cui a avut ideea cu Adi de la Vâlcea care a demonstrat cu ocazia asta o treabă pe care industria muzicală o știa de mult – că e un excelent și pasionat chitarist de blues. Foarte mișto solo în mijlocul piesei.

Iar campanie atât de cool n-am mai văzut de foarte multă vreme. Dacă e să fiu un pic răutăcios și să țin cu casa, mai că-mi vine să zic că n-am mai văzut de la Vice – cu mult-premiata Blending Spirits. Dar nu-s răutăcios. Poate doar un pic.

5. Feli – “Du-te dorule” / 476.038 views / lansată în 5 noiembrie / 20.697,3 views pe zi

Nu știu cu ce l-am supărat pe Călin Giurgiu tura asta de top, că m-a pus serios la muncă. A făcut omul propuneri, nu s-a încurcat. Și mai are.

Feli este în continuare în faza în care are mult folclor în muzică, chestie care i se potrivește, nu zic nu. Însă eu știu că ea poate mult mai mult de atât și abia aștept să aud care va fi următoarea etapă din viața ei artistică. “Du-te dorule” sună fix cum trebuie să sune o piesă care să intre pe radio și, fiind vorba de Feli, mă aștept să o auzim multă vreme de acum încolo prin playlisturi. Nu mă pot opri să nu zic de asemănarea dintre atitudinea lui Feli din videoclipul piesei ăsteia și atitudinea Lorei care e fix cu un loc mai sus decât ea în top. Na, c-am dat și spoiler.

4. Lora – “Dacă dragostea” / 789.935 views / lansată în 2 noiembrie / 29.256,52 views pe zi

Lora e din nou prezentă în top, propusă de Călin Giurgiu, cu o piesă mainstream care are o super-gașcă de autori: Alex Cotoi, George Idriceanu, Alexandra Rizea (ADDA), Bianca Lobda, cu text scris de Alexandra Rizea (ADDA), Bianca Lobda, Diana Ghiță. Adică n-avea cum să sune rău.

Mi-a plăcut mult și videoclipul, care e regizat de Kobzzon după o idee ce aparține chiar Lorei. Văzând-o mireasă neagră în pădure noaptea iar m-am gândit ce bine i-ar sta ei cântând rock. Mă rog, am eu fixul ăsta.

3. Connect-R feat. Phunk B – “Îmi pare rău” / 367.334 views / lansată în 18 noiembrie / 33.394 views pe zi

Întoarcerea lui Connect-R la rap mi se pare una din cele mai mișto chestii care s-au întâmplat în ultima vreme în muzica românească. Și nu cred că exagerez deloc când zic treaba asta. Uite, pentru propunerea asta chiar îți mulțumesc, Călin Giurgiu.

“Îmi pare rău” e o piesă mai light decât “Înapoi la zero”, care s-a dus tocmai pe 2 luna trecută în top. Și este a treia piesă cu Phunk B din top de luna asta. Deci două lucruri sunt clare: și publicului îi place că s-a reapucat Connect-R de rap și Phunk B e pe val grupa mare în perioada asta.

2. Roxen x Alexander Rybak – “Wonderland” / 35.210 views / lansată în 27 noiembrie / 35.210 views pe zi

Încă o propunere venită de la Călin Giurgiu luna asta, una din cele mai bine lansate artiste din România în 2019 – 2020 după părerea mea, Roxen face parte din mașinăria Global Records, bineînțeles.

“Wonderland” este un mix în care dozele de iarnă, elemente orientale din temă, coolness din restul piesei sunt calculate cu precizie științifică pentru succesul internațional. Pe care eu cred că Roxen îl merită din plin, chiar dacă i-a furat pandemia Eurovisionul anul ăsta.

Un singur lucru n-am înțeles: de ce să-l folosești pe Alexander Rybak, care e un violonist destul de cunoscut, și să nu-l arăți? De ce să-l mai numești ca artist al piesei? Sau de ce a acceptat el condițiile astea. Probabil unul din misterele care vor rămâne într-o cameră în care s-a negociat un contract.

  1. Mira – “Cineva” / 987.499 views / lansată în 18 noiembrie / 89.772,64 views pe zi

Mihnea Golea, cel care a propus piesa asta, a zis așa: “Asta e prima piesă care-mi place de la Mira. Are și videoclip bun.” Eu vin și adaug. Echipa care a lucrat la piesa asta este după cum urmează:

Muzica: Florian Rus, Bogdan Todor, Ionuț Marius Vasilache, Alex Parker

Text: Florian Rus, MIRA

Producție: Bogdan Todor, Florian Rus, Ionuț Marius Vasilache, Alex Parker, Ștefan Ioniță

Da, e mainstream. Da, sunt aproape sigur că o să o auzim pe toate radiourile care difuzează muzică mainstream. Tema piesei: jale, singurătate, dor. Adică fix cum îi stă bine artistului mainstream român să cânte. M-am bucurat să-l văd pe Gabi în clip, om cu care și Partydul Kiss FM a făcut ceva kilometri prin patrie și pe care îl știu de foarte mulți ani.

Play

podcastu' lu' Fintescu se aude si pe:

Apple Podcast | Stitcher | YouTube | SoundCloud | Spotify | Google Podcasts